10 najlepších svetových reštaurácií za rok 2021

0
10 najlepších svetových reštaurácií za rok 2021

V gastronomickom sektore sa každý rok súťaží o rôzne ocenenia, ktorých držitelia majú postarané o celosvetovú prestíž. Medzi najvýznamnejšie z nich patrí aj cena za 1. miesto v súťaži The World´s 50 Best Restaurants Award. V rámci nej sa každý rok vyberie 50 najlepších reštaurácií sveta. Najviac pozornosti už tradične vzbudzuje vedúca desiatka.  

1. Noma (Kodaň, Dánsko)

Kodanská reštaurácia Noma dokázala nazbierať viacero prestížnych cien. K bohatej zbierke víťazstiev a ocenení pridala aj prvenstvo v rebríčku The World´s Best Restaurants Award 2021, ktoré nebolo premiérové. Najlepšou svetovou reštauráciou sa prvýkrát stala už v roku 2010. O 6 rokov neskôr bola premiestnená na novú adresu a v novom šate získala ešte väčšiu prestíž. To vyústilo do zisku ďalšieho významného ocenenia.

2. Geranium (Kodaň, Dánsko)

Dánsko nemá v TOP 10 iba jedného zástupcu. Hneď na 2. pozícii sa v rebríčku za rok 2021 umiestnila prevádzka Geranium. Tá je v boji o post svetovej jednotky tradičným súperom vyššie uvedeného lídra. Zážitková reštaurácia, ktorej boli v roku 2016 udelené 3 hviezdičky Michelin, čo je najvyššie hodnotenie v gastronomickom sektore, sa špecializuje na jedlá z rýb a morských plodov. To ju radí aj medzi reštaurácie s najzdravším menu v Dánsku.

3. Asador Extebarri (Axpe, Španielsko)

Bronzová priečka sa ušla španielskej reštaurácii Asador Extebarri. Tá patrí medzi najlepšie na svete z viacerých dôvodov. Porota ocenila najmä širokú paletu jedál, na ktorých prípravu sa využívajú ingrediencie z miestnych zdrojov. Vďaka tomu môžu hostia ochutnať pravú chuť baskickej kuchyne s dôrazom na pestrú ponuku steakov a jedál z grilu.

4. Central Restaurante (Lima, Peru)

Na lokálne ingrediencie z miestnych zdrojov vsádza aj šéfkuchárske duo Pia Leon a Virgilio Martínez Véliz. Obaja patria do novej generácie peruánskych kuchárov, ktorí chcú vrátiť do miestnych kuchýň vrátane Central Restaurante v Lime pôvodné domáce recepty. V prípade tejto prevádzky bolo vyzdvihnuté aj využívanie moderných technológií ponúkajúcich celkom nové možnosti prípravy jedál.

5. Disfrutar (Barcelona, Španielsko)

Barcelonskej prevádzke Disfrutar nechýba nič, čo by mala ponúkať reštaurácia patriaca do TOP 10. Okrem pestrého výberu jedál ponúka aj útulné prostredie. Majitelia druhej najlepšej reštaurácie v Španielsku vsádzajú aj na sprostredkovanie zážitku obohateného o prekvapenie. Verných zákazníkov čaká malý darček, kultúrna vložka či iná forma pozornosti podniku.

6. Frantzén (Štokholm, Švédsko)

Štokholmská prevádzka Frantzén si dlho udržiavala štatút jedinej škandinávskej reštaurácie s 3 hviezdičkami Michelin. Tie sú zárukou luxusu, nadštandardných služieb a výnimočného kulinárskeho zážitku. O ten sa postará kombinácia ázijských a škandinávskych chutí. Hostí čaká aj harmonické prostredie vytvorené v obnovenom historickom objekte z 19. storočia.

7. Maido (Lima, Peru)

Spojením ázijských a domácich chutí, v tomto prípade japonských a peruánskych, láka hostí aj reštaurácia Maido. Tá pomohla Peru stať sa treťou krajinou, ktorá má v najlepšej desiatke až 2 zástupcov. Ponuka jedál sa orientuje na kulinárske špeciality z mäsa a rýb, no nechýbajú v nej ani dezerty a zmrzlinové poháre pripravené podľa tradičných peruánskych receptúr.

8. Odette (Singapur)

Najlepšia singapurská reštaurácia vsádza na to najchutnejšie z medzinárodnej ponuky. Menu v Odette, ktorá sa priebežne mení, zahŕňa rôzne špeciality z európskej, austrálskej aj ázijskej kuchyne. Za vznikom prevádzky s pestrou paletou jedál z rôznych svetových kuchýň je nápad šéfkuchára Juliena Royera, ktorý pred založením singapurskej reštaurácie zbieral kuchárske skúsenosti v Paríži, v Londýne, v Ázii aj v Austrálii.

9. Pujol (Mexico City, Mexiko)

Mexická reštaurácia Pujol je v prevádzke už od roku 2000. Založil ju Enrique Olvera, ktorý je majstrom v kombinovaní nových chutí a vôní. Tento talent sa mu darí zužitkovať pri tvorbe menu a jeho neustálom obmieňaní. Najslávnejšia reštaurácia v Mexico City je známa širokou ponukou jedál od ľahkých snackov cez polievky a hlavné jedlá až po sladké dezerty.

10. The Chairman (Hongkong)

Desiatku najlepších svetových reštaurácií za rok 2021 uzatvára prevádzka The Chairman. Tá sa zameriava na špeciality z rýb a morských plodov z Juhočínskeho mora. K tým sa podávajú ročníkové vína z domácej produkcie. V jedálnom lístku nechýbajú ani tradičné ryžové rezance s kuracím mäsom či iné ryžové a mäsité špeciality. Práve tradičný prístup pri výbere jedál sa podpísal pod vysoké hodnotenie prevádzky, ktorá sa dostala až do najlepšej svetovej desiatky.

Foto: www.pixabay.com

Prieskum vegetariánskych reštaurácií: Ako dopadla Bratislava?

Zdroj foto na titulke: www.pixabay.com

žiadne príspevky na zobrazenie