10 potravín s extrémne vysokou kalorickou hodnotou

1
10 potravín s extrémne vysokou kalorickou hodnotou
Foto: pixabay.com

Kalórie sú často mylne považované za „zlo“, ktoré má negatívny dopad na našu postavu aj vitalitu. Pravda je však niekde uprostred. Ich vyvážený prísun je totiž pre ľudské telo prospešný. Problémom sa stávajú až pri nadmernej konzumácii najkalorickejších jedál.

Tvorba rebríčkov s najkalorickejšími jedlami je predmetom mnohých odborných štúdií. Ich autori sa ale nie vždy zhodnú na tom, ktoré potraviny sú najväčšími energetickými bombami. Niektoré z nich sa však objavujú v popredí všetkých zoznamov, čo ich definitívne radí k tým „naj“. Patrí medzi nich aj týchto 10 potravín s extrémne vysokou kalorickou hodnotou.

www.pixabay.com

1. Bravčový tuk

Najkalorickejšími bombami sú väčšinou potraviny, ktoré obsahujú najviac tukov. Príkladom je bravčový tuk, ktorý s uvádzanou hodnotou 897 kcal na 100 g nechýba v žiadnom rebríčku najviac kalorických potravín.

2. Rastlinný olej

V štúdiách zameraných na skúmanie kalorickej hodnoty jednotlivých potravín neobstál dobre ani rastlinný olej. Aj v tomto prípade je dôvodom vysoký obsah tukov, kvôli ktorému sa jeho kalorická hodnota vyšplhala na úroveň od 880 do 900 kcal na 100 g.

3. Maslo

Podľa viacerých štúdií je jednou z najkalorickejších potravín aj klasické maslo. Jeho presná kalorická hodnota sa môže líšiť závislosti od konkrétneho produktu. Priemerne však môžeme rátať s viac ako 740 kcal na 100 g.

4. Orechy

Niektoré potraviny majú priaznivý vplyv na naše zdravie napriek vysokej kalorickej hodnote. K tým patria aj vybrané druhy orechov. Medzi najkalorickejšími nechýba makadamový orech s takmer 720 kcal na 100 g. Podobné hodnoty dosahujú aj menej známe pili orechy. K menej kalorickým druhom patria napr. arašidy a pistácie, ktoré majú približne 550 kcal na 100 g.

Prečítajte si aj: 6 mýtov o zdravej strave

5. Arašidové maslo

Kombinácia rastlinného oleja a arašidov spôsobuje, že populárna americká pochúťka je tiež jednou z najkalorickejších potravín. V malom 100-gramovom balení sa nachádza niečo cez 600 kcal.

www.pixabay.com

6. Slnečnicové semienka

Zdravou, no výdatnou kalorickou bombou sú aj slnečnicové semienka. Až 50 % zloženia tejto malej pochutiny tvoria tuky. Pri skonzumovaní 100 g semienok tak musíme počítať s príjmom viac ako 580 kcal. Pri solených semienkach je ich konečné množstvo ešte trochu vyššie.

7. Čokoláda

Väčšina sladkostí nepatrí medzi lídrov v rebríčkoch najkalorickejších potravín. U čokolády to ale neplatí. Obyčajná mliečna čokoláda obsahuje 530 až 600 kcal na 100 g. V prípade horúcej čokolády zmiešanej so smotanou alebo šľahačkou je kcal ešte o niekoľko desiatok viac.

8. Chalva

Medzi najenergickejšími sladkosťami nechýba ani chalva. Orientálna cukrovinka vyrábaná zo zmesi medu, sezamu a rastlinného oleja obsahuje vysoké množstvo tukov a sacharidov. Práve to zvyšuje jej hodnotu až na 520 kcal na 100 g

9. Zemiakové lupienky

Slané lupienky zo zemiakov sú už tradične v zoznamoch najrizikovejších potravín. Výraznou mierou sa pod to podpisuje aj celkové množstvo kalórií v ich zložení. Solené lupienky zvyknú obsahovať až 530 kcal na 100 g.

10. Káva

Medzi potraviny, ktorých kalorická hodnota presahuje 500 kcal, sa dostala aj káva. Podobne ako pri iných potravinách, aj v tomto prípade sa presný počet kalórií odvíja od konkrétneho druhu kávy. Pri väčšine druhov musíme rátať minimálne s 509 kcal na 100g.www.pixabay.com

Kým pre niekoho môže byť nadmerná konzumácia uvedených potravín rizikom, iným nemusí spôsobovať žiadne problémy. Optimálna denná dávka kalórií je totiž individuálna. Závisí od viacerých faktorov ako výška, hmotnosť či objem svalovej hodnoty. Kľúčovým je tiež denná fyzická záťaž, ktorá sa takisto podpíše na schopnosti spaľovať prijaté kalórie.

Prečítajte si aj: Pripravte si skvelé jedlá z gaštanov

Zdroj: www.pixabay.com

žiadne príspevky na zobrazenie

1 komentár