10 skvelých antistresových potravín

0
10 skvelých antistresových potravín

Tipov, ako eliminovať stres, nie je v dnešnej hektickej dobe nikdy dosť. Popri rôznych  cvičebných trikoch, meditačných technikách a relaxačných kúrach sa však často zabúda na stravu. Zloženie jedálnička môže byť spúšťačom napätia alebo práve naopak, vďaka vybraným antistresovým potravinám nás pred stresom a podráždením chrániť.

1. Orechy

Častou príčinou stresu je chemická nerovnováha v črevách. Tým sa narúšajú viaceré procesy v tele, ktorých výsledkom je zvýšené napätie. Práve pravidelná konzumácia orechov pôsobí priaznivo na črevnú mikrobiotu, ktorej optimálne zloženie pomáha pri produkovaní zdravých baktérií usmerňujúcich metabolické procesy. Tie síce stres a napätie neodstránia, no pomôžu organizmu vyrovnať sa s jeho dopadmi. Výsledky prináša už malá hrsť kešu alebo vlašských orechov denne.

2. Losos

Ryby sú jedným z najväčších zdrojov omega-3 mastných kyselín, ktoré majú v zozname látok podporujúcich antistresové reakcie v tele stabilné miesto. Týka sa to hlavne lososov, ktoré sú považované za zdravú výživu pre mozog. Štúdie zároveň potvrdzujú, že vysoký obsah omega-3 mastných kyselín dokáže v kombinácii s viacerými minerálmi znižovať v súčasnosti celkom bežný metabolický stres.

3. Citrusy

Už len samotná vôňa citrusov má upokojujúce účinky. Nie náhodou sa pridáva do vonných sviečok či aromatických osviežovačov. Priaznivé účinky týchto plodov sa konzumáciou ešte zvyšujú. Stačí jeden pomaranč alebo grapefruit denne a vitamín C si za niekoľko dní poradí so škodlivými radikálmi, ktoré okrem tráviacej a obehovej sústavy poškodzujú aj celý nervový systém. To má za následok nervozitu, ktorá môže pri dlhodobom trvaní zvyšovať krvný tlak.

4. Jahody

Napriek tomu, že jahody majú pestré nutričné zloženie, podstata ich antistresových účinkov nespočíva vo vysokom obsahu zdraviu prospešných látok. V tomto prípade zohráva kľúčovú úlohu skôr požitok z ich konzumácie, obzvlášť pri konzumácii s čokoládou, šľahačkou alebo lahodným drinkom. Aj takýto malý pôžitok dá vegetatívnemu systému signál na okamžité upokojenie mysle.

Foto: www.pixabay.com

5. Cesnak

V malom cesnakovom strúčiku sa nachádza obrovská liečivá sila. Jej súčasťou je schopnosť potláčať produkciu kortizolu, ktorého vylučovanie dostáva do pozoru celé telo. Opakované vylučovanie tejto látky v častých intervaloch následne škodí viacerým orgánom. Pravidelnou konzumáciou cesnaku však predchádzame reakciám, ktoré by ho stihli uvoľňovať. Dobrou správou je, že túto schopnosť si zachová aj po tepelnej úprave, čím sa vyhneme typickému cesnakovému zápachu.

6. Avokádo

Tropické avokádo plné vitamínov a minerálov sa dá spracovať viacerými spôsobmi. Či z neho urobíme jemnú nátierku, zdravý olej alebo prísadu do polievok, vďaka obrovskému množstvu horčíka, železa a draslíka nás bude chrániť pred únavou a vyčerpaním. Tým budeme odolnejší voči prípadným stresovým situáciám, s ktorými sa telo lepšie vyrovná a omnoho skôr sa vráti späť do rovnováhy.

7. Bylinkový čaj

Bylín, ktoré pôsobia ako prírodné sedatívum, je mnoho. Medzi najznámejšie, ktoré si môžeme posadiť doma na záhrade, patrí medovka. Čaj z jej sušených listov pred spaním má perfektné upokojujúce účinky. Podobným prípadom je harmančekový čaj, ktorý pôsobí proti úzkostiam a depresiám vďaka vysokému obsahu silíc. O dobrý spánok sa pričinia aj čaje z ďalších bylín, napríklad z mučenky alebo ľubovníka.

8. Zelený čaj

Spomedzi čajov má skvelé antistresové účinky aj ten zelený. Experti už dávnejšie odhalili, že v jeho zložení sa nachádza látka známa ako L-theanin. Tá podporuje tvorbu serotonínu, čoho výsledkom býva lepšia nálada u ľudí, ktorí zelený čaj popíjajú pravidelne. Podľa vykonaných štúdií má spomínaná látka prínos aj pri spomalení reakcií, ktoré môžu spúšťať depresie alebo úzkosti. Výborná je aj rastlina konope, z ktorej sa už aj na Slovensku vyrába CBD olej.

Foto: www.pixabay.com

9. Morské riasy

Vybrané druhy konzumovateľných rias majú byť v budúcnosti hitom gastronómie. Výraznou mierou sa pod to podpíše práve ich obsah, v ktorom nechýba jód a množstvo antioxidantov. Takéto spojenie má priamy súvis s fungovaním štítnej žľazy, ktorá zodpovedá za hormonálnu rovnováhu. Tá je kľúčom k obrane pred dlhodobo doznievajúcim napätím vyvolaným nejakou stresujúcou situáciou.

10. Horká čokoláda

Pred stresom a jeho dôsledkami sa dá brániť aj čokoládou, v tomto prípade skôr tou horkou. Tá obsahuje kakao, ktoré je známe množstvom priaznivých účinkov na telo. Jeho konzumácia má zároveň prínos aj na duševnú pohodu. Platí to najmä pri horúcich nápojoch z kvalitnej čokolády, ktorá nás prinúti zastaviť, spomaliť a vychutnať si slastný pôžitok.

Zakomponovanie vybraných antistresových potravín do jedálneho lístka samo o sebe zázraky neprinesie. K redukcii stresu a následnej ochrane pred ním je nutné udržiavať celkovo zdravú životosprávu. K tej patria aj dobré medziľudské vzťahy, pohodová atmosféra na pracovisku, dostatok pohybu na čerstvom vzduchu či priestor na vlastné koníčky.

Zdroj foto na titulke: www.pixabay.com

Prečítajte si aj: 10 potravín s extrémne vysokou kalorickou hodnotou

žiadne príspevky na zobrazenie