10 tipov, ako starnúť s gráciou od svetových celebrít, ktoré majú nad 60 rokov

0
10 tipov, ako starnúť s gráciou od svetových celebrít, ktoré majú nad 60 rokov

Tieto hviezdy prijali starnutie a hovoria, že vyzerajú a cítia sa lepšie ako kedykoľvek predtým.

Je ťažké prijať starnutie. Či už je to pravda alebo nie, starnutie sa často spája s menším počtom pracovných príležitostí, menšou energiou a vyblednutím mladistvého vzhľadu a vyrysovanej postavy. V skutočnosti existuje diagnostikovaný stav pre ľudí, ktorí majú extrémny strach zo starnutia nazývaný geraskofóbia.

Tí, ktorí trpia týmto stavom, „veľmi často myslia na zmeny vo svojom vzhľade v dôsledku starnutia a čím ďalej tým viac strácajú kontrolu nad svojim životom,“ povedala pre Rose Aghdami, koučovacia psychologička, pričom poznamenala, že tento stav môže vyvolať paniku, záchvaty, dýchavičnosť, nadmerné potenie a trasenie.

Ale starnutie naozaj nie je také zlé, a to podľa celebrít nad 60 rokov, ktoré o svojom veku vedia ešte viac ako my ostatní. Niektoré z najväčších hviezd hovoria o tom, ako prijať proces starnutia, aby mohli naďalej vyzerať dobre a cítiť sa čo najlepšie.

1. Jamie Lee Curtis

Foto: Samhsa

Legendárna hollywoodska „kráľovná kriku“ Jamie Lee Curtis často otvorene hovorila o stigme okolo starnutia a jej frustrácii z neho. 62-ročná hviezda hovorí, že je to všetko o tom nebojovať s niečím, čo je úplne prirodzené a nevyhnutné.

„Som zhrozená, že výraz, ktorý používame na to, aby sme hovorili o starnutí, je ‚anti‘,“ napísala v eseji pre HuffPost v roku 2012. „Starnutie je prirodzené ako jemnosť a vôňa dieťaťa. Starnutie je ľudská evolúcia vo svojej čistej forme.“

Čo sa týka dovŕšenia 60-ky, Curtis navrhuje, aby ste sa do toho opreli a stále išli dopredu. „Všetci ľudia nad 60 majú hlbokú studnicu skúseností, ktorú môžu ponúknuť ostatným. Ak ste pekár, prineste svoje zručnosti v oblasti pečenia. Ak ste krajčírka, prineste svoje zručnosti v šití. Ak ste záhradník, vysádzajte zeleninovú záhradu a vyučujte o udržateľnosti,“ povedala pre Good Housekeeping v roku 2018.

2. Iman

Somálska supermodelka Iman je vo veku 66 rokov stelesnením dôkazu, že starnutie je krásne. Čo teda robí, aby sa cítila mladá, kým podľa kalendára starne? Keď sa jej v rozhovore pre Harper’s Bazaar v roku 2018 spýtali, aké je tajomstvo starnutia s gráciou, modelka ponúkla dve odpovede. „Filozoficky? Nezaoberajte sa tým. Fyzicky? Starostlivosť o pleť,“ povedala.

Foto: David Shankbone

3. Christie Brinkleyová

Pre supermodelku Christie Brinkleyovú je vyzerať a cítiť sa mlado hlavne o zábave a aktivite.

„Myslím si, že smiech je najväčší de-stresor,“ povedala 67-ročná hviezda v roku 2020 pre magazín Byrdie. „Číslo jedna, zavolajte priateľovi alebo svojej rodine a bavte sa. Neutápajte sa v tom. Vyjdite von z domu a choďte na prechádzku. To je dôležité. A samozrejme úsmev! Naozaj si myslím, že to súvisí s postojom vďačnosti. Postoj vďačnosti vás udržiava šťastnými a šťastie je mladistvé.“

Prečítajte si: Kate Winslet – stredný vek ženy nie je o ochabnutom brušku

4. Helen Mirren

Herečka Helen Mirren, ocenená Oscarom, je vo veku 76 rokov rovnako silná ako kedykoľvek predtým. Jej tajomstvo, ako sa cítiť mlado a zároveň starnúť, je jednoduché: prijať ho.

Foto: Harald Krichel

„Ženám mojej generácie a ostatným, ktorí nasledujú moju, je mimoriadne nepríjemné, keď sa na 15-ročnej tvári predávajú kozmetické výrobky. Nechcem zomrieť mladá, takže zostarnem!“ Mirren povedal Grazii v roku 2019. „Myslím si, že zostať zapojený do života, byť zvedavý na život, neustále sa učiť o živote. Myslím, že toto sú veci, ktoré, ak chcete, pomôžu zostať mladý.“

5. Alfre Woodard

Alfre Woodard uchvacuje divákov na televíznych a filmových obrazovkách už od 70. rokov minulého storočia. Rovnako ako Mirren, aj táto 68-ročná žena hovorí, že tajomstvom starnutia je vlastniť ho – a v tomto procese porušiť niekoľko pravidiel, ako povedala pre AARP Magazine v roku 2016.

Alfre Woodard, foto: Jeffvespa

„Vek je taký, aký ho chcete mať. Ja som stále v pohybe,“ povedala Woodard. „Nechcem uvádzať dátum spotreby na to, aby som mohla ukazovať moje vrtiace sa nohy na pláži alebo povedať, že mám viac ako 50 rokov, tak toto by som nemala nosiť.“ Nie, toto je môj 63-ročný zadok a som slobodná a šťastná. Vyslúžila som si slobodu!“

Herečka Kate Beckingsale: V určitom veku sú ženy kritizované za to, že si užívajú život

6. Glenn Close

Glenn Close je ďalšou hollywoodskou ikonou po sedemdesiatke – presnejšie 74 – ktorá naďalej zostáva relevantná v odvetví, ktoré je známe tým, že by neuľahčuje ženám starnutie.

Mingle Media TV

Glen Close, keď získala rolu v Good Housekeeping v roku 2007, a povedala, že dovŕšenie 60. roku nebolo nočnou morou, ktorú očakávala. Poznamenala, že jedným z kľúčov k starnutiu je jednoduchý posun perspektívy.

„Celý život si myslíte, že 60-tka je starodávna, a zrazu zistíte, že máte 60 a v skutočnosti sa necítiš inak. Cítim sa silnejšia a zaujatejšia. Toto je najlepší čas v mojom živote,“ povedala.

7. Sharon Osbourne

Hviezda televíznej reality show Sharon Osbourne hovorí, že tajomstvom toho, ako dobre vyzerať a cítiť sa dobre, keď starnete, je robiť to pre seba a nestarať sa o očakávania iných ľudí.

Sharon Osbourne, Foto: Eva Rinaldi

„Verím, že je dobré byť na seba dobrý,“ povedala dnes 68-ročná žena pre E! Novinky v roku 2015. „Nie je to len o tom, dostať sa do tých malých čiernych šiat alebo že chcem vyzerať dobre v tom či onom. Vyzerajte dobre pre seba a buďte zdraví pre seba. Staráme sa o všetkých ostatných a posledný človek, o ktorého sa staráme, sme my sami. Len si pamätajte, akí ste dôležití.“

8. Sharon Stone

Sharon Stone ohrieva strieborné plátno už desaťročia, azda najslávnejšie v kontroverznom erotickom trileri Základný inštinkt z roku 1992. 63-ročná hviezda sa však teraz cíti rovnako krásna ako vtedy – ak nie ešte viac. Starnutie je podľa nej niečo, za čo treba byť vďačná.

Som tak vďačná svojmu telu,“ povedala Sharon Stone magazínu Allure v roku 2019. „Začala som chápať, že budem viac ako Európanka, ktorá sa s vekom stáva krajšou a ktorá dokáže pochopiť, že ženy sú krajšie ako dievčatá, pretože niečo vedia.“

Oprah Winfrey, Foto: www.flickr.com/photos/aphrodite-in-nyc

9. Oprah Winfrey

Oprah Winfrey je jednou z najmocnejších ľudí na planéte, takže ak má niekto múdru radu, ako sa cítiť čo najlepšie, keď starnete, je to 67-ročná mediálna magnátka. A pre ňu je to všetko o úprimnosti k sebe.

„Samozrejme, že chcem vyzerať čo najlepšie. Chcem sa cítiť silná a živá,“ napísala v eseji z roku 2013, ktorá sa objavila na HuffPost. „Ale viem s istotou, že cesta k vášmu najlepšiemu životu nie je cestou popierania. Je to vlastnenie každého okamihu. Uplatnenie nároku práve teraz. A s vďačnosťou prijmite svoj vek.“

Cristiano Del Riccio

10. Jane Seymour

Vo veku 70 rokov je Jane Seymour naďalej príkladom toho, aké pôvabné môže byť starnutie. Pre doktorku Quinnovú, hviezdu rovnomenného seriálu, či bondgirl z bondovky Live and Let Die, je vyzerať a cítiť sa mlado hlavne o rovnováhe – a troche tvrdej práce.

„Cvičím, ale nie obsedantne. Jem všetko s mierou a pestujem biopotraviny a zvyknem jesť zo záhrady,“ povedal Seymour pre E! News v roku 2014. „Na cvičenie používam kombináciu spinningu, pilatesu, gyrotoniky a ľahkých váh. Ohľadom starostlivosti o pleť – nemám ani kozmetiku. Robím si vlastný make-up. Takže sa starám len o svoju pleť a  starám sa o seba.“

Zdroj: bestlifeonline.com, foto: commons.wikimedia.org, Gage Skidmore from Peoria,

žiadne príspevky na zobrazenie