10 tipov čo si zabaliť do príručnej batožiny v lietadle

0
10 tipov čo si zabaliť do príručnej batožiny v lietadle

S uvoľnením obmedzení v mnohých krajinách sú letné cestovné plány pre väčšinu ľudí mimoriadne lákavé. Ale spolu s týmto vzrušením, ako sa tešíte, že uvidíte nové miesta a navštívite svojich blízkych, prichádza aj nie práve vítaná pripomienka: Balenie príručnej batožiny.

Možno si pamätáte na pôvodné rozmery príručnej batožiny. Dnes je však všetko inak. Jedna z najvyužívanejších leteckých spoločností, Ryanair, zredukoval rozmery príručnej batožiny na 40x20X25 cm, čo nie je veľkosť ani väčšej dámskej kabelky. Navyše, za každú batožinu si priplatíte niečo navyše.

Buď budete v strese, či vám na palube povolia vašu príručnú tašku (medzi rôznymi leteckými spoločnosťami existujú rozdiely), alebo sa budete rozhodovať, či si vziať aj kufor navyše do batožinového priestoru. A ešte musíte zisťovať, či vaše sérum na tvár spĺňa pokyny pre množstvo tekutín. A tak môže byť balenie perfektnej batožiny doslova utrpením.

Tipy na balenie príručnej batožiny

Cestovateľ A si dobre nepremyslel svoju príručnú tašku. Odbavia sa na let a zistia, že ich batoh má niekoľko kilogramov nadváhu, a tak zúfalo začnite organizovať svoju batožinu pri pulte. Dostane sa k bezpečnostným pracovníkom a uvedomí si, že neoddelili svoje toaletné potreby od zvyšku batožiny. Zdržujú v rade a hľadajú zubnú pastu, hydratačný krém a ústnu vodu. Väčšina z týchto predmetov je potom hodená do koša, pretože prekračuje limity nádob na tekutiny a gély.

Nakoniec Cestovateľ A nastúpi do lietadla. Sadne si na svoje miesto a uvedomí si, že si v odbavenej taške určenej do batožinového priestoru nechali štuple do uší, knihu a ďalšie pohodlné veci pre 15-hodinový let do Los Angeles.

Na druhej strane Cestovateľ B si svoju príručnú batožinu naplánoval ako hodinky. Prejde cez check-in, s istotou prejde cez bezpečnosť a sadne si na svoje miesto, pripravený na relaxačnú a pohodlnú cestu.

Letiská sú už aj tak dostatočne stresujúce aj bez trápenia sa nad príručnou batožinou. Tu je niekoľko tipov na príručnú batožinu, ktoré vám pomôžu úspešne sa zbaliť.

Pravidlá pre príručnú batožinu

Ak ste zmätení z toho, čo si smiete vziať do lietadla, nie ste sami; pravidlá príručnej batožiny sa neustále menia a medzi leteckými spoločnosťami sa môžu líšiť.

Pravidlá pre Ryanair pre toaletné potreby (často spadajú do kategórií tekutín, gélov a práškov):

  • Prenášané tekutiny musia byť v nádobe s objemom maximálne 100 ml
  • Všetky tekutiny by sa mali prenášať v jednom, priehľadnom, znovu uzatvárateľnom plastovom vrecku s rozmermi do 20 cm x 20 cm s celkovou kapacitou do litra
  • Musíte byť schopní úplne uzavrieť tašku a vedieť ju vložiť do príručnej batožiny
  • Vrecko s tekutinami sa musí vybrať z inej príručnej batožiny, ktorá sa má podrobiť detekčnej kontrole oddelene.

Je dôležité poznamenať, že mnohé z týchto obmedzení neplatia, ak si tieto veci zabalíte do podanej batožiny. Ak teda pochybujete o tom, čo si smiete zobrať, a nepotrebujete si so sebou do lietadla brať toaletné potreby, zvážte ich zabalenie do podanej batožiny.

Detská výživa a mlieko

Ak cestujete s dojčaťom, môžete si vziať so sebou toľko dojčenského mlieka, sušeného mlieka, sterilizovanej vody a detskej výživy, koľko je potrebné na váš let, aj keď to presahuje zvyčajný limit tekutín. Tie sa nemusia zmestiť do priehľadného vrecka, ale mali by ste ich mať pripravené na kontrolu letiskovou bezpečnostnou službou.

Lieky

Môžete si vziať so sebou tekuté lieky, ako to povoluje letecká spoločnosť. Liek sa nemusí zmestiť do priehľadného vrecka, ale mali by ste ho mať pripravené na kontrolu letiskovou bezpečnostnou službou. Ak cestujete s liekmi, je dobré si ich zabaliť do príručnej batožiny pre prípad, že vás po príchode oddelia od zapísanej batožiny.

Existujú obmedzenia na to, čo si môžete zabaliť?

Väčšina leteckých spoločností bude vyžadovať, aby bol váš liek označený profesionálne vytlačeným štítkom alebo názvom výrobcu. Ak cestujete s ostrými zdravotníckymi predmetmi, je najlepšie mať pri sebe list od svojho praktického lekára, ktorý potvrdzuje vašu potrebu týchto vecí.

Opäť sa informujte u svojho dopravcu v dostatočnom predstihu pred dátumom odchodu, aby ste si mohli podľa toho naplánovať. Pred cestou by ste si tiež mali urobiť prieskum, aby ste si overili, či sú vaše lieky v cieľovej destinácii legálne.

Prečítajte si: Čo si zabaliť do cestovnej lekárničky?

unsplash.com

Zakázané predmety na palube letu spoločnosti Ryanair

  • Zbrane, strelné zbrane alebo podobné zbrane
  • Špicaté/ostré zbrane a ostré predmety
  • Tupé nástroje: akýkoľvek tupý nástroj schopný spôsobiť zranenie, to zahŕňa niektoré športové vybavenie, ako sú tenisové rakety a bejzbalové pálky.
  • Horľavé látky: každá výbušná alebo vysoko horľavá látka, ktorá predstavuje riziko pre zdravie cestujúcich a posádky alebo pre bezpečnosť/bezpečnosť lietadla alebo majetku.
  • Chemické a toxické látky: akékoľvek chemické alebo toxické látky, ktoré predstavujú riziko pre zdravie cestujúcich a posádky alebo bezpečnosť/bezpečnosť lietadla alebo majetku

Zakázané predmety v odbavenej taške v batožinovom priestore

Do batožiny nemôžete umiestniť nasledujúce položky:

  • Elektronické cigarety
  • Lítium-iónové osobné elektronické zariadenie (PED), napr. IPAD/tablet/mobilný telefón
  • Strelné zbrane vrátane kópií alebo hračkárskych zbraní všetkých typov
  • Plyny vrátane propánu a butánu
  • Horľavé kvapaliny
  • Oxidačné činidlá a organické peroxidy
  • Toxické alebo infekčné látky
  • Žieraviny
  • Jedlý olej (napríklad olivový olej) s objemom presahujúcim 1 liter
  • Akékoľvek ostré predmety v zapísanej batožine by mali byť bezpečne zabalené, aby sa predišlo zraneniu osôb vykonávajúcich kontrolu a manipulačného personálu

Keďže pravidlá a predpisy týkajúce sa batožiny sa tak často menia, je vždy skvelé skontrolovať si webovú stránku leteckej spoločnosti pred balením batožiny.

Je takmer nemožné vytvoriť úplný zoznam obmedzených položiek príručnej batožiny. Pamätajte, že konečné slovo o tom, čo je v lietadle povolené, má personál letiskovej bezpečnosti – hádka s nimi vás len zdrží na dlhšie.

Ako sa zabaliť na 5 dní do príručnej baložiny?

unsplash.com

Elektronické zariadenia v príručných taškách

Elektronické zariadenia dokážu zabaviť počas diaľkového letu a našťastie väčšina z nich je povolená v príručnej taške. Ale kontrola ich vždy chce vidieť, čiže nedávajte si ich do príručného kufra, ktorý už nechcete otvárať.

Väčšina spoločností uvádza nasledujúcu ručnú elektroniku povolenú v kabíne:

  • Elektronické čítačky
  • Smartfóny
  • Tablety
  • Prenosné počítače
  • Bluetooth slúchadlá
  • Prenosné CD a DVD prehrávače
  • Elektronické herné konzoly

Len nezabudnite prepnúť svoje zariadenia do letového režimu a počas vzlietania a pristávania postupujte podľa pokynov palubného personálu.

unsplash.com

10 tipov na balenie príručnej batožiny

Teraz, keď ste si istí tým, čo si smiete vziať do lietadla, je čas začať so zoznamom vecí na dovolenku a strategicky si pripraviť príručnú batožinu. Tu je desať tipov na balenie príručnej batožiny, ktoré vám cestu zjednodušia.

1. Oddeľte tekutiny

Vaše tekutiny, aerosóly, gély a prášky by mali byť na bezpečnostnej previerke predložené oddelene v priehľadnom plastovom vrecku, ktorého objem nepresahuje jeden liter.

2. Oddeľte svoje zariadenia

Ďalšia časť bezpečnostnej kontroly – nezabudnite vybrať prenosný počítač z tašky, aby ho bolo možné kontrolovať samostatne. Zabaľte ho hore alebo do vlastného obalu, aby sa dal v prípade potreby ľahko vybrať.

3. Použite baliace kocky

Baliace kocky môžu vašu tašku rozdeliť na priehradky, vďaka čomu budete môcť rýchlo nájsť konkrétne položky a ušetriť miesto.

4. Zabaľte ťažké predmety na kolieska

Ak si balíte malú tašku s kolieskami, naložte ťažšie predmety ako prvé. Pomôže to zabrániť prevrhnutiu tašky a uľahčí vám manévrovanie na letisku.

5. Noste ťažšie veci

Nenapchajte si tú ťažkú ​​bundu do tašky, ktorá vám môže zabrať celý obsah príručnej batožiny. Noste objemnejšie oblečenie priamo na sebe, nebude sa brať do úvahy pri váýení vašej príručnej batožiny.

6. Zredukujte kozmetiku

Fľaše, ktoré sú z dvoch tretín prázdne, môžu nakoniec zabrať veľa miesta. Zredukujte množstvo tekutín a ak je to vhodné, prelejte kozmetiku do menších nádob.

7. Využite priestor vo vnútri topánok

Beriete si do príručnej batožiny náhradné topánky? Maximalizujte priestor zabalením predmetov do nich.

8. Používajte letiskové meracie nádoby

Ak si nie ste istí, či vaša taška spĺňa požiadavky na veľkosť a hmotnosť pre príručnú batožinu, nečakajte s tým až k check-in pultu. Mnohé letiská majú meracie priestory, kde si môžete skontrolovať batožinu v prípade, že potrebujete presunúť nejaké položky do podanej batožiny.

9. Zbaľte si náhradné oblečenie

Ak dôjde k najhoršiemu a ostanete bez podpalubnej batožiny, budete vďační, že ste si do príručnej tašky zbalili náhradnú súpravu oblečenia.

10. Zabaľte veci vyššej hodnoty

Položky vyššej hodnoty, ako sú cestovné doklady, slnečné okuliare, šperky a hotovosť, je najlepšie mať so sebou v kabíne, najmä preto, že niektoré z nich nemusia byť kryté vaším cestovným poistením, ak sú zabalené v podanej batožine.

Krádež počas letu môže znieť nepravdepodobne, ale určite sa to stáva. Nezabudnite, že počas spánku, chodenia na toaletu alebo ukladania batožiny, nenechávajte svoje drahé veci bez dozoru. Požiadajte priateľa alebo člena rodiny, aby na to dohliadal, ak spíte alebo ste mimo svojho sedadla. Alebo ak cestujete sólo, zvážte investíciu do cestovného zámku, aby boli vaše veci v bezpečí.

pexels.com

Veci, vďaka ktorým bude váš let pohodlnejší

Nakoniec si nezabudnite pribaliť také vybavenie, vďaka ktorému bude váš zážitok z lietania čo najpríjemnejší, aby ste mohli doraziť do cieľa pripravení na dobrodružstvo! Zvážte balenie:

  • Občerstvenie a znovu naplniteľná fľaša na vodu
  • Slúchadlá s potlačením hluku
  • Kompresné ponožky
  • Zábava (ako sú knihy, časopisy a technické zariadenia plné hudby, podcastov, filmov atď.)
  • Nabíjačka telefónu (niektoré lety majú napájacie porty zabudované do sedadla)
  • Vankúš na krk
  • Veľký šál, ktorý možno použiť aj ako prikrývku
  • Maska na oči a štuple do uší
  • Očné kvapky
  • Zubná kefka a pasta
  • Hydratačný krém a balzam na pery na udržanie hydratácie pokožky.
  • Papierové vreckovky a vlhčené obrúsky (najmä ak cestujete s batoľatami)
  • Pero
  • Malá prenosná taška, ktorú si môžete naplniť nevyhnutnými potrebami počas letu a nechať ju pod sedadlom, zatiaľ čo puzdro na príručnú tašku si uložíte v skrinke nad hlavou.

Veci, ktoré si vždy zbaliť do príručnej batožiny

Existuje tiež niekoľko základných vecí, ktoré by ste si nemali zabudnúť zbaliť. Pred odchodom na letisko ešte raz skontrolujte, či máte všetky tieto veci:

  • pas
  • vodičský preukaz
  • víza (ak sú potrebné)
  • itinerár vrátane podrobností o ubytovaní
  • letenky
  • doklady o cestovnom poistení
  • lieky
  • bankové karty a hotovosť
  • Pri plánovaní dovolenky je dôležité nezabudnúť na vodeodolný ochranný krém. Tento esenciálny predmet ochráni vašu pokožku pred škodlivými UV lúčmi a zabezpečí, že si užijete slnečné dni bez obáv o spáleniny. Okrem toho, vodeodolný krém zabezpečí ochranu aj pri kúpaní v mori alebo bazéne, čo je neoceniteľné pre každého cestovateľa.

Máte nejaké tipy, ako si zbaliť príručnú batožinu? Radi si ich vypočujeme! Pošlite nám e-mail na redakcia@akcnezeny.sk a povedzte nám viac.

žiadne príspevky na zobrazenie