10 tipov na zelené cestovanie, vďaka ktorým bude váš výlet ekologický

0
10 tipov na zelené cestovanie, vďaka ktorým bude váš výlet ekologický

Ekologické cestovanie môže pozitívne ovplyvniť životné prostredie v oblasti cestovného ruchu. Cestovatelia, ktorým záleží na ekológii, sa snažia znížiť stopu prostredníctvom mnohých aktivít, ktoré sú primárne zamerané na zníženie spotreby, opätovné použitie a recykláciu.

Nasledujúci text prezradí 10 praktických tipov na ekologické cestovanie, ktoré sa dajú ľahko zrealizovať.

Čo je zelené cestovanie?

Zelený život – životný štýl, ktorý sa snaží zachovať a chrániť prírodné zdroje a biodiverzitu Zeme – začal naberať na popularite. V dôsledku toho sa vytvorilo zelené cestovanie a stáva sa čoraz populárnejším. To je všetko o snahe urobiť inteligentnejšie rozhodnutia, ktoré pomôžu zmierniť negatívne dopady, ktoré vytvárame, keď cestujeme.

Podľa štatistík bola oblasť ekoturizmu pre bežných cestovateľov predtým veľkou neznámou. Ale teraz sa to stalo módnym slovom, akým je dnes. Väčšina cestujúcich čoraz viac inklinuje k ekologickejším rozhodnutiam a cestovaniu ekologicky.

Nie sme schopní kontrolovať uhlíkové emisie lietadiel, ktorými lietame, chemikálie používané hotelmi, v ktorých bývame, a to, čo iní predávajú v destináciách, ale môžeme si vybrať ekologickejšiu dopravu, hotely, cestovné kancelárie a nákupy. ktoré menej poškodzujú životné prostredie a vytvárajú viac výhod pre miestnych ľudí.

Tipy, ako urobiť svoj výlet ekologickým

1. Zelená doprava

Rezervácia priamych letov do destinácií neznamená zníženie emisií uhlíka v lietadle. Bez ohľadu na to, čo si zarezervujete alebo nie, stále budú existovať lety na tieto miesta, aj keď odlety a pristátia vytvárajú väčšinu uhlíkových emisií lietadla. Ak letíte, zvážte, či tak neurobíte s jednou z 30+ členských leteckých spoločností IATA (International Air Transport Association), ktorá ponúka programy na zníženie emisií uhlíka.

Ak máte čas, cestovanie autobusom, vlakom alebo loďou má vo všeobecnosti menší negatívny vplyv na životné prostredie ako cestovanie lietadlom. Jazda verejnou dopravou je jednou z najlepších vecí, ktoré môžete pri cestovaní urobiť pre životné prostredie. To znamená, že nevytvárate žiadne ďalšie uhlíkové emisie zo súkromnej dopravy. Vytvorí to aj váš zážitok z cestovania a poskytne vám príležitosti na interakciu s miestnymi obyvateľmi.

Ak cestujete s rodinou alebo priateľmi a cieľ nie je v dojazdovej vzdialenosti, možno by ste mali zvážiť výlet. Ale ak cestujete sami, je to v skutočnosti oveľa ekologickejšie. Ak sa rozhodnete ísť do svojich destinácií autom, zvážte jazdu alebo prenájom hybridného alebo elektrického vozidla, ktoré spotrebuje menej paliva a produkuje menej emisií uhlíka ako žrúty plynu.

pixabay.com

2. Výber zelených hotelov

Keď cestujete po USA, skontrolujte, či má hotel certifikáciu LEED od U.S. Green Building Council. To je program, ktorý posudzuje hotely z hľadiska trvalo udržateľného rozvoja lokality, úspor vody, energetickej účinnosti, výberu materiálov, kvality vnútorného prostredia a inovácií v dizajne.

Pri cestách do zahraničia hľadajte pečiatky o schválení od iných certifikačných programov, ako sú Green Globe, Rainforest Alliance (Latinská Amerika, Karibik), EarthCheck (Austrália) a Green Tourism Business Scheme (Spojené kráľovstvo), certifikačné programy na hodnotenie udržateľnosti. Zelené hotely Ak cestujete s obmedzeným rozpočtom a potrebujete len posteľ na spanie, zvážte alternatívne ubytovanie.

Spánok nemusí byť drahý! Budete dobrodruhovia s otvorenou mysľou a zaujímaví tým, že sa zoznámte s novými ľuďmi, zájdete na drink, spoznáte miestnu kuchyňu, prehodíte pár slov… To vám určite pomôže ušetriť peniaze a tiež znížiť spotrebu vody, energie, chemikálií z luxusných hotelov.

pixabay.com

3. Úspora vody

Dajte si sprchu, nie kúpeľ. Sprchy spotrebujú len 10-25 galónov vody, zatiaľ čo kúpele spotrebujú až 70 galónov. Skúsiť si dať kratšiu sprchu, vypnúť vodu, kým sa napeníte, namydlíte, oholíte, vyčistíte zuby, je dobrý spôsob, ako šetriť vodou.

Po každom použití zaveste uteráky, aby ste ich mohli znova použiť bez prania. Doma si uteráky neperiete každý deň, tak prečo to robíte, keď cestujete? Nežiadajte o použitie hotelovej práčovne, pretože zvyčajne perú prádlo každého hosťa oddelene (aj keď je tam len niekoľko kusov). Riešením je vyprať si oblečenie pri sprchovaní a potom ho cez noc zavesiť, aby bolo na druhý deň suché.

4. Úspora energie

Pokúste sa prejsť pešo, na bicykli alebo použiť verejnú dopravu, kedykoľvek je to možné, čo zníži spotrebu plynu a ušetrí vám peniaze. Keď opustíte izbu, vypnite všetky svetlá, kúrenie/klimatizáciu a televíziu. Zatiahnutie závesov a žalúzií môže pomôcť zabrániť slnečnému žiareniu v lete. Požiadajte, aby vám počas pobytu neupratovali izbu. Tým sa znížia chemické čistiace prostriedky, elektrina používaná pri vysávaní a umývaní postele bielizeň. Vráťte mapy a turistické informácie, keď ich už nebudete potrebovať, aby ich budúci turista mohli znova použiť.

bicykel
pixabay.com

5. Zelené nakupovanie

Nakupujte miestne (najlepšie ručne vyrábané od domácich remeselníkov) produkty, a nie tie, ktoré boli dovezené a ktoré vo všeobecnosti neprospievajú životnému prostrediu a sociálnemu a ekonomickému blahobytu miestnych ľudí. Veci, ktoré treba letecky doviezť lietajú alebo posielať, majú oveľa väčšiu uhlíkovú stopu.

Nekupujte nič vyrobené z ohrozených rastlín/zvierat, neudržateľného tvrdého dreva alebo starovekých artefaktov. Nielenže je to nesprávne, ale pravdepodobne ich budete musieť nechať v krajine keď ich budete prenášať cez colnicu. Biodegradácia plastových tašiek môže trvať veľmi dlho, takže keď idete nakupovať na miestne trhy, vezmite si so sebou opakovane použiteľnú nákupnú tašku.

6. Ekologická prehliadka

Cestovanie s menšími skupinami má zvyčajne menší vplyv na životné prostredie, preto cestujte s cestovnou kanceláriou v malej skupine, ktorá je zodpovedná za životné prostredie. Pred rezerváciou sa opýtajte, aká veľká bude skupina. Vyberte si cestovnú kanceláriu, ktorá sa snaží správať environmentálne zodpovedným a udržateľným spôsobom.

Neabsolvujte žiadnu prehliadku, ktorá sľubuje praktické stretnutia s divokými zvieratami, ako je jazda na slonoch alebo prechádzka s levmi. Ak tak urobíte, podporujete priemysel, ktorý každý rok zachytáva, prepravuje a zneužíva milióny zvierat.

pixabay.com

7. Zelená turistika

Značené turistické chodníky sú tu z nejakého dôvodu. Držte sa cesty, aby ste nepoškodili pôvodnú flóru a vyhli sa akýmkoľvek nebezpečným živočíchom, ktoré môžu číhať v podraste. Zo žiadneho dôvodu nikdy nekŕmte ani sa nedotýkajte voľne žijúcich živočíchov. Kŕmenie zvierat spôsobuje, že si zvyknú na ľudí a sú na nich závislé, čo často vedie k útokom.

Udržujte si úctivú vzdialenosť od voľne žijúcich živočíchov, aj keď chcete, aby ste svoje stretnutie s nimi natočili na Instagram. Ale ak ste dosť blízko na to, aby ste upútali pozornosť zvieraťa, môžete byť napadnutí! V dôsledku toho bude zviera s najväčšou pravdepodobnosťou zabité.

Pred turistikou preskúmajte poveternostné podmienky a terén. Nechceli by ste byť tým chlapom (alebo dievčaťom), ktorý sa stratí a na záchranu vyžaduje záchranárov, čo vyčerpáva verejné zdroje.

8. Zelené potápanie

Pri šnorchlovaní alebo potápaní sa nedotýkajte/nestupujte na koral a nerozvírajte sediment, v podstate to môže poškodiť krehký ekosystém útesu.

Opýtajte sa svojich cestovných kancelárií na šnorchlovanie alebo potápanie, či kastrujú vodu, aby prilákali morský život. Ak tak urobíte, môže to zmeniť správanie morských druhov alebo môže spôsobiť, že ochorejú.

pixabay.com

9. Využite všetky veci

Nepoužité veci v hoteli často po vašom odchode z hotela vyhodia. Vezmite si preto so sebou akékoľvek zvyšky mydla, šampónu alebo zubnej pasty, aby ste ich všetky využili. Vezmite už použitú fľašu, ktorú môžete znova a znova napĺňať vodou. Mnoho medzinárodných letísk, hotelov má bezplatné dávkovače vody, čo vám šetrí peniaze a plytvanie plastovými fľašami.

Objavovanie pokladov miestnych potravín v novej krajine sa považuje za jeden z najlepších cestovateľských zážitkov, ktoré môžete zažiť. Miestne jedlo je čerstvejšie a chutí lepšie. Aby ste sa dostali k jedlu, nemusíte cestovať ďaleko.

10. Vyrovnajte svoju uhlíkovú stopu

Prispejte na program výsadby stromov, program na ochranu životného prostredia alebo dobrovoľne venujte svoj čas pri miestnom čistení rieky alebo výsadby stromov…

Zelený cestovateľ

Rešpektujte miestne zvyky. Pred cestou si urobte malý prieskum, aby ste sa dozvedeli o miestnych kultúrnych tradíciách destinácie, aby ste mohli hovoriť a správať sa primerane. Počas cestovania majte náhradné vrecko na uloženie všetkého odpadu (plastové fľaše/balíky čipsov atď.) a vyhoďte ho, keď nájdete smetný kôš. Prestaňte so zlozvykom vyhadzovať odpad kamkoľvek a začnite radšej hľadať smetný kôš.

Zdrioj: https://ecopict.com/

žiadne príspevky na zobrazenie