10 vynálezkýň, ktorých objavy zmenili svet

0
10 vynálezkýň, ktorých objavy zmenili svet

Údajne každý rok sa narodí pár žien, ktoré zmenia svet. Niektoré žiaria ako hviezdy, iné pracujú skôr v skrytosti, no práve ich vynálezy posúvajú ľudstvo malými krokmi vpred. Príkladom takýchto hrdiniek svojej doby je aj 10 vynálezkýň, ktorých objavy využívame vonku, v domácnosti alebo na pracovisku aj po rokoch od príchodu na scénu.

1. Mary Phelps Jacob – podprsenka

Spodná bielizeň, ktorá mala zakryť, spevniť alebo formovať poprsie, sa nosila už v staroveku. Skutočné podprsenky, aké poznáme aj v súčasnosti, ale prišli na trh až po roku 1914, kedy na svoj nový vynález získala americká rodáčka známa ako Caresse Crosby patent. Ten následne predala spoločnosti Warner Brothers, ktorá výrobu podprseniek rozbehla naplno.

2. Marion O´Brien Donovan – jednorazové plienky

Aj plienky sa v trochu inej podobe využívali dávno pred príchodom objavu ďalšej významnej americkej vynálezkyne. Tou je Marion Donovan, ktorá sa do histórie zapísala nepremokavou jednorazovou plienkou. Tú vynašla úplne nečakane. Marion ju ušila vlastnému dieťaťu, keď hľadala spôsob, ako udržať moč v plienke. Ako výrobný materiál použila sprchový záves.

3. Josephine Cochrane – umývačka riadu

Umývačky riadu zažívali veľký svetový boom na prelome 20. a 21. storočia. Na trhu sú však už od 19. storočia. Na svedomí to má Josephine Cochrane, ktorej sa prvé takéto zariadenie na umývanie riadu podarilo v spolupráci s mechanikom G. Buttersom zostrojiť v kôlni za domom.

4. Margaret Eloise Knight – nová papierová taška

Papierové tašky boli za čias Margaret Eloise Knight bežne dostupnou pomôckou. Dovtedy však vyzerali ako obálky. Zamestnankyňa továrne na ich výrobu našla spôsob, ako by sa dalo ich využitie zlepšiť. Umožnilo to ploché dno, ktoré bolo omnoho praktickejšie, čo okamžite novým papierovým vreckám otvorilo cestu na domáci americký aj zahraničný trh.

Slávne ženy – Mata Hari, dvojitá špiónka alebo obeť?

5. Lillian Gilbreth – odpadkový kôš otváraný pedálom

Mnohé tašky, za ktorých vznikom stojí Margaret Eloise Knight, končia vo vynáleze od Lilian Gilbreth. Tá je autorkou nápadu, vďaka ktorému môžeme otvárať odpadkové koše pedálom. To je však len jeden z objavov, ktorými vynálezkyňa zlepšila predtým využívané predmety do domácnosti. Vďaka nej máme police v chladničke aj praktickejšie otvárače na konzervy.

Foto: www.pixabay.com

6. Sarah Boone – nová žehliaca doska

Žehliaca doska nebola objavom jednej z prvých Afroameričaniek, ktorej v USA udelili patent. Sarah Boone ju však výrazne vylepšila, čo ocenili všetci, ktorí na jej produkte žehlili. Nová žehliaca doska bola totiž zakrivená, čím pomohla žehliť košele tak, aby sa ich rukávy vôbec neriasili a nekrčili.

7. Sarah Elisabeth Goode – skladacia posteľ

Z Afroameričaniek zabodovala pri udeľovaní patentov aj Sarah Elisabeth Goode. Stalo sa tak v roku 1885, kedy jej udelili patent na skladaciu posteľ, ktorá sa dala jednoducho zložiť na písací stolík. Šikovný kus nábytku skonštruovala úplne sama po sťažnostiach zákazníkov na nedostatok priestoru, ktorý im zaberali veľké postele.

8. Mary Anderson – stierače na čelné sklo auta

Vynálezy, ktoré menia svet, môžu objaviť aj realitné maklérky. Jedným z príkladov je Mary Anderson, ktorá v roku 1903 získala prvý patent na stierače na aute. Jednalo sa o stierače na čelné sklo, ktoré vodič ovládal spoza volantu. Jej vynález nezvýšil iba komfort pri šoférovaní. Výrazne prispel aj k zníženiu rizík nehodovosti na cestách.

9. Mary A. Delaney – samonavíjacia vôdzka pre psy

Typickou vynálezkyňou nebola ani Mary A. Delaney. Napriek tomu disponovala kreativitou, ktorú uplatnila aj pri navrhovaní samonavíjacej vôdzky pre psy. Svoj vynález celkom bežne využívala pri venčení psa, ktorý sa vďaka novému typu vôdzky mohol prechádzať po parkoch a uliciach o niečo voľnejšie.

10. Tabitha Babbitt – kotúčová píla poháňaná vodou

Niektoré ženy uspeli so svojimi vynálezmi aj v ťažkých výrobných odvetviach, napríklad v drevovýrobe, kde sa už viac ako 200 rokov využíva kotúčová píla. Tá pôvodná, ktorú navrhla Tabitha Babbitt, bola poháňaná strojom na vodu. Neskôr sa jej vynález vylepšil do súčasnej podoby.

Foto na titulke: www.pixabay.com

Prečítajte si aj: Hrdinky vedy – 9 vedkýň, ktoré by ste mali poznať

žiadne príspevky na zobrazenie