10 z najkrajších vyhliadkových veží na Slovensku

0
10 z najkrajších vyhliadkových veží na Slovensku

Prechádzka prírodou, zlepšenie kondície, panoramatický výhľad. Nielen to je odmenou za absolvovanie výstupu k najkrajším vyhliadkovým vežiam na Slovensku. V rámci ich návštevy nás čaká aj prehliadka originálneho dizajnu, ktorý robí (nielen) z vybraných 10 rozhľadní vrcholové architektonické diela.

1. Rozhľadňa Tokaj (Malá Tŕňa)

12-metrová rozhľadňa medzi tokajskými obcami Malá Tŕňa a Černochov sa môže pochváliť jedinečným dizajnom, aký inde na Slovensku nenájdeme. Atypická veža je prevedená v tvare vínneho suda, čím ideálne zapadla do prostredia vinárskeho regiónu. Nie náhodou sa tvorcom návrhu tohto diela podarilo získať v súťaži Stavba roka 2015 Cenu verejnosti.

2. Rozhľadňa Čerešenka (Čižatice)

Autori rozhľadne v Čižaticiach neďaleko Košíc vsadili na celkom iný dizajn aj materiál ako v prípade tokajskej stavby. 11-metrová veža bola postavená v tvare kamenného hranola, ktorý je ozdobený veľkým krížom. Jej dizajn má vzbudzovať stredoveký dojem, ktorý umocňujú občasné rytierske a sokoliarske podujatia organizované priamo pri veži.

3. Vyhliadková veža Hradová (Košice)

Aj keď v posledných rokoch je trendom výstavba drevených a kamenných rozhľadní, na mape Slovenska nechýbajú ani oceľové stavby tohto druhu. Príkladom je 21,5-metrová vyhliadková veža Hradová v Košiciach, ktorá je pýchou rovnomenného košického vrchu. Oceľová stavba sa radí k najkrajším vďaka 3 vyhliadkovým terasám, nad ktorými sa týči tvarovaná plechovo- drevená strecha.

4. Rozhľadňa Májka (Východná)

Útulná dedinka pod Tatrami sa preslávila folklórnym festivalom organizovaným v obrovskom amfiteátri pre niekoľko tisíc ľudí. Súčasťou areálu vo Východnej je aj 28-metrová rozhľadňa Májka ponúkajúca výhľad na majestátne tatranské končiare. Ten sa naskytá priamo z vrcholu drevenej stavby, ktorej návrh je typickou ukážkou tradičnej ľudovej architektúry.

5. Rozhľadňa Zbojská (Tisovec)

V štýle tradičnej ľudovej architektúry bola postavená aj rozhľadňa v sedle Zbojská neďaleko Tisovca. Zo sedla je to k štvorhrannej drevenej rozhľadni len 10 až 15 minút. Odmenou za jej návštevu nebudú iba nádherné scenérie Veporských vrchov a Muránskej planiny. O zážitok sa postará aj interiér obohatený vypreparovanými zvieratami, pamätnými kronikami a tematikou ovčiarstva a zbojníctva.

6. Rozhľadňa na Maginhrade (Nižný Skálnik)

Niekoľko rozhľadní umožňujúcich sledovať okolie z vtáčej perspektívy bolo vybudovaných aj v regióne Malohont. Najvyššia z nich sa vypína na vrchu Maginhrad v Revúckej vrchovine. Kedysi tu stál drevený hrad, v súčasnosti tu stojí skoro 17-metrová drevená veža s kamenným základom, ku ktorej sa dá dostať náučným chodníkom Po stopách Maginhradu.

7. Strážna veža Vartovka (Krupina)

13-metrová kamenná veža s drevenou terasou a strechou nie je iba jedna z najkrajších, ale tiež najstarších rozhľadní na Slovensku. Postavená bola v 16. storočí ako vartovka plniaca strážnu funkciu. Historická stavba sa nachádza na kopci nad Krupinou, na ktorý sa dostaneme autom aj peši. Z rozhľadne možno pozorovať Krupinskú planinu aj časť Štiavnických vrchov.

8. Rozhľadňa Háj (Nová Baňa)

Kombinácia dreva a kameňa bola použitá aj pri návrhu a následnej realizácii rozhľadne na novobanskom vrchu Háj. Na výstavbu sa však použil špeciálny kameň známy ako ryolit s typickým červenkastým odtieňom, ktorý je lokálnym materiálom priamo z oblasti Novej Bane. Zvyšok konštrukcie tvorí drevo, z ktorého je aj kríž na vrchole veže umiestnený vo výške 18 metrov.

9. Rozhľadňa na Bobovci (Stará Bystrica)

Kysuce patria z hľadiska počtu rozhľadní medzi najbohatšie regióny. Elegantné vyhliadkové veže vyrástli vo viacerých lokalitách vrátane Starej Bystrice. Nad kysuckou dedinou známou jediným orlojom v celej krajine sa vypína nádherná rozhľadňa vzbudzujúca dojem historickej hradnej veže. Postavili ju priamo na vrchu Bobovec, odkiaľ dovidieť až na Martinské hole.

Foto: pixabay.com

10. Vyhliadková veža na Devínskej Kobyle (Bratislava)

Výber 10 z najkrajších slovenských rozhľadní uzatvárame jednou z najnovších vyhliadkových veží, ktorá sa hneď po ukončení realizácie zaradila medzi symboly nášho hlavného mesta. 21-metrová stavba nezaujme iba otvorenými výhľadmi z vrcholu Devínskej Kobyly. Pozornosť vzbudzuje aj neobvyklým dizajnom, ktorého súčasťou je 7 poschodí. Pri výstupe na najvyššie z nich je potrebné zdolať 112 schodov.

Zdroj foto na titulke: Pixabay

žiadne príspevky na zobrazenie