11 spôsobov, ako šetriť vodu

0
11 spôsobov, ako šetriť vodu
ostrov

Voda je najdôležitejším prvkom pre zachovanie života. Voda je komodita, ktorá, ak nebude riadená správne, bude mať v blízkej budúcnosti za následok nedostatok. Ochrana vôd je behom na dlhú trať

Ako môžete aj vy ušetriť vodu?

1. Nepoužívajte toaletu ako popolník alebo odpadkový kôš. Každým splachovaním unikne  až 6 litrov vody. Spotreba je 6 litrov je pri “veľkom” spláchnutí a 3 litrov pri “malom” spláchnutí.

2. Skúste sa kratšie sprchovať. Pri priemernej dĺžke sprchovania miniete päť až desať litrov vody za minútu. Staré hlavice dokonca mali prietok 20 litrov za minútu. Obmedzte svoje sprchovanie na čas potrebný na zmytie mydla, umyte sa a vystúpte.

3. Nainštalujte vodu šetriace sprchové hlavice alebo obmedzovače prietoku. Pri redukcii prietoku, môžu znížiť prietok vašej sprchy na približne päť litrov za minútu namiesto desiatich až pätnástich. Ľahko sa inštalujú a sprchy vám ušetria vodu i peniaze.

4. Namiesto sprchy sa vykúpte. Čiastočne naplnená vaňa spotrebuje menej vody ako akákoľvek krátka sprcha.

Prečítajte si aj 24 tipov na zero waste

5. Pri čistení zubov vypnite vodu. Pred čistením kefy namočte kefu a naplňte pohár na opláchnutie úst.

6. Používajte svoju automatickú umývačku riadu len na plné zaťaženie. Zakaždým, keď spustíte umývačku riadu, použijete asi 10 litrov vody.

7. Automatickú práčku používajte len pri plnom zaťažení. Vaša automatická práčka spotrebuje 40 až 50 litrov za cyklus.

8. Nenechajte kohútik s vodou tiecť, kým čistíte zeleninu. Opláchnite zeleninu namiesto v miske alebo umývadle plnom čistej vody.

9. Ak umývate riady ručne, nenechávajte vodu tiecť na oplachovanie. Ak máte dve umývadlá, naplňte ich vodou na opláchnutie. Ak máte iba jedno umývadlo, najprv si všetky umyté riady pozbierajte do priehradky na riad, potom ich rýchlo opláchnite rozprašovačom alebo hrncom s vodou.

10. Zvyknite si dávať fľašu na pitie do chladničky namiesto toho, aby ste vyliali zvyšnú teplú vodu a naberali novú studenú. Alebo, keď naberáte vodu a nechávate ju odtiecť, aby bola dostatočne studená, naberte teplejšiu a vložte ju do chladničky.

11. Tip pre pánov – počas holenia vypnite vodu. Naplňte dno umývadla s pár centimetrov teplej vody, v ktorej sa opláchnite holiaci strojček.

 

žiadne príspevky na zobrazenie