16 najväčších lží pri pohovore

0
16 najväčších lží pri pohovore
unsplash.com

Poctivosť je zvyčajne najlepšou politikou. A predsa je známe, že sme tu a tam klamali, napríklad na pracovnom pohovore – najmä pokiaľ ide o zvyšovanie kvalifikácie. Vedci z University of Massachusetts zistili, že až 81 percent ľudí o sebe v určitom bode počas pohovoru klamalo.

Či už ste náborový manažér, ktorý dúfa, že odhalí niektoré bežné nepravdy, alebo ste osoba na pohovore, ktorá uvaýuje, či by mala klamať a v čom by mala povedať pravdu, prečítajte si o najčastejších výmysloch, ktoré sa objavia počas pohovoru.

1. „Moja aktuálna mzda je 5 000 eur mesačne.“

Mnoho uchádzačov o zamestnanie predpokladá, že musia klamať o svojom predchádzajúcom plate, aby dostali kompenzáciu, po ktorej túžia. Táto stratégia však zvyčajne zlyhá vo viacerých smeroch. Nielenže je oveľa menej pravdepodobné, že náborový manažér bude brať do úvahy kandidáta, ktorého pristihol pri klamstve, ale falošné nafúknutie vášho súčasného platu ho môže viesť k domnienke, že nebude schopný poskytnúť primeranú kompenzáciu, čo ho prinúti vylúčiť vás z výberu dobrých kandidátov.

Theresa Merrill, kariérna koučka Muse, pre Forbes povedala, že neodporúča len klamať, ale ani neprezrádzať informácie o plate, pričom povedala, že „ak sa dostanete do bodu, keď máte pocit, že im musíte niečo dať, poskytnite rozsah – nie tvrdé číslo.“

2. „Miloval som svoju poslednú prácu.“

Nikto nechce hovoriť zle o svojom bývalom zamestnávateľovi s osobou, ktorá by mohla byť jeho budúcim zamestnávateľom, je to lož, ktorá sa na pracovnom pohovore objavuje pomerne často. A našťastie je to klamstvo, ktoré zvyčajne funguje vo váš prospech – najmä preto, že podľa autorov z Glassdoor je vyslovenie negatívnych vecí o vašom poslednom šéfovi alebo spoločnosti jednou z najhorších vecí, ktoré môžete na pohovore urobiť.

3. „Vždy som chcel pracovať pre vašu spoločnosť.“

Ak pred vašou veľkou chvíľou nevykonáte dôkladný prieskum spoločnosti, s ktorou vediete pohovor, každý náborový manažér bude schopný vidieť túto lož. Samozrejme, nikdy by ste svojmu anketárovi nemali priznať, že nemáte potuchy o tom, čo ich spoločnosť robí, ale nemali by ste im povedať ani to, že ste roky snívali o práci v ich spoločnosti, pokiaľ to nie je úprimná pravda (a vy môže to podložiť anekdotami a faktami).

unsplash.com

4. „Áno, v tom programe som expert.“

Ľudia na pracovných pohovoroch klamú o tom, že majú neustále technické a odborné zručnosti. Tieto nepravdy sú však zbytočné, pretože aj keď tú prácu dostanete, v skutočnosti ju nebudete môcť urobiť. Ako pre Business Insider vysvetlil Peter Harris, šéfredaktor Workopolis: „Určite by ste nemali klamať o schopnostiach, ktoré v skutočnosti nemáte. Nemá zmysel byť najatý na prácu, ktorú vlastne nerobíte.

5. „Moja posledná pozícia bola zrušená.“

Myšlienka prepustenia je sprevádzaná obrovskou stigmou, a preto o nej toľko potenciálnych uchádzačov o prácu bude o tom klamať vo svojom životopise aj na pohovore. Tieto informácie však odhalí jednoduchá kontrola náborového manažéra a vždy je lepšie dať si príležitosť vysvetliť, čo sa stalo, ako byť prichytený pri ďalšej zbytočnej lži.

Ako pre CareerBuilder vysvetlil majiteľ firmy Phil Wrzesinski: „Nezaujímam sa až tak o zlé veci, ktoré sa stali v kandidátovej minulosti, ako skôr tým, ako sa s týmito problémami vysporiadali. To ukazuje ich skutočný charakter.“

6. „Bol som manažérom v mojom poslednom zamestnaní.“

Iste, klamstvo o vašej poslednej pozícii môže nahlas znieť pôsobivo, ale bude to zbytočné, keď si váš anketár overí túto informáciu a zistí, že to jednoducho nie je pravda. Ak máte pocit, že vaša aktuálna pracovná pozícia dostatočne nezvýrazňuje vaše pracovné funkcie, mali by ste zdôrazniť svoje povinnosti vo vašej súčasnej práci namiesto toho, aby ste si vymysleli novú funkciu.

7. „Mojou najväčšou slabosťou je, že som príliš veľký workoholik.“

Anketári sa vás nepýtajú na vaše slabé stránky, len aby zistili, či dokážete nájsť kreatívne spôsoby, ako hovoriť viac o vašich silných stránkach. Ako vysvetlil odborník na financie Ramit Sethi, táto otázka skôr testuje, či dokážete uznať, že máte nedostatky a či „si dostatočne vedomý, aby ste na nich pracovali, aby ste to zlepšili“.

unsplash.com

8. „Vždy rád pomôžem, kde môžem.“

Takmer každá práca, ktorú počas svojej kariéry vykonávate, si od vás bude vyžadovať vykonávanie úloh mimo vašich základných povinností. Takže, ak z nejakého dôvodu zistíte, že vo všeobecnosti nemáte nadšenie z pomoci na iných oddelaniach spoločnosti, potom áno, najlepším riešením je pravdepodobne klamať a povedať, že ste tímový hráč.

9.  „O päť rokov sa vidím tu, v tejto spoločnosti.“

„Kde sa vidíte o päť rokov?“ Pracovníci, ktorí vedú pohovory, kladú túto otázku stále a kandidáti rovnako často klamú. Prečo? „Nikto nevie, kde bude o päť rokov,“ vysvetlil kariérny tréner Darrell Gurney pre CNBC. „Prijať prácu je ako manželský sľub zo strany zamestnanca aj zamestnávateľa – vyjadríte svoje zámery a potom tomu dáte to najlepšie.“

10. „Neváhajte a skontrolujte moje referencie.“

Klamstvom tu nie je vyhlásenie, ale skôr samotné referencie. Keď sa kandidáti na prácu obávajú toho, čo by o nich mohol povedať bývalý manažér, snažia sa prevziať kontrolu nad situáciou tým, že si vymyslia svoje referencie – to znamená, že uvedú mená a čísla priateľov a spolubývajúcich v maske spolupracovníkov, ktorých je možné kontaktovať. Toto je taký bežný výmysel počas zháňania práce, že dokonca existujú spoločnosti, ktorým môžete zaplatiť za referenciu. Dúfame, že vám nemusíme hovoriť, že ide o lož, ktorej by ste sa mali rozhodne vyhnúť.

11. „Na túto prácu som úplne dokonalý.“

Akokoľvek sa ich náboroví manažéri snažia nájsť, dokonalí kandidáti jednoducho neexistujú – a ak áno, rozhodne by nehovorili o tom, akí sú dokonalí. Takže namiesto toho, aby ste na pracovnom pohovore zahmlievali toto preháňanie, zamerajte sa na zdôraznenie povinností roly, ktorú môžete vykonávať takmer dokonale, podložte svoje tvrdenia neoficiálnymi dôkazmi a bývalými alebo súčasnými pracovnými funkciami.

unsplash.com

12. „V poslednom zamestnaní som bol povýšený dvakrát v priebehu jedného roka.“

Prečo by niekto odchádzal zo spoločnosti, kde ho povyšovali s takou frekvenciou? Anketári môžu vidieť túto príliš bežnú lož – a aj keď to nedokážu, stačí, ak zatelefonujú vášmu bývalému zamestnávateľovi, aby zistili pravdu.

13. „Prepáčte, že meškám – pokazilo sa mi auto!“

Prísť neskoro na pohovor nie je nikdy dobrý prvý dojem. A ak z nejakého dôvodu meškáte, posledná vec, ktorú môžete urobiť, je klamať o príčine vášho meškania. Väčšina náborových manažérov bude mať súcit s nekontrolovateľnými okolnosťami, ako je premávka alebo meškanie metra – ale ak nejakým spôsobom zistia, že skutočným dôvodom, prečo ste meškali, je to, že ste zaspali alebo boli jednoducho príliš pohltení maratónom na Netflixe na to, aby ste vstali z pohovky, potom sa môžete rozlúčit s akoukoľvek pracovnou pozíciou, po ktorej ste túžili.

14. „Hovorím plynule po francúzsky, španielsky a…“

Klamať do očí personalistovi o tom, že hovoríte plynule cudzím jazykom, je ešte horšie ako klamať o tom v životopise. Na pracovnom pohovore vás môže osoba, ktorá vedie pohovor, požiadať, aby ste preukázali svoju odbornosť – a bude to dosť nepríjemné, keď po francúzsky viete povedať iba ahoj, dovidenia a kde je kúpeľňa?

15. „Som mimoriadne organizovaný.“

Ak ste boli vo všetkých vašich predchádzajúcich zamestnaniach známi tým, že ste mali stôl so zatuchnutým hnijúcim jedlom, potom sa neobťažujte predstierať, že ste organizovaní na úrovni Marie Kondo.

16. „Som rád, keď pracujem cez víkendy a sviatky.“

Nikto nechce pracovať cez víkendy a sviatky. Ale ak klamete a hovoríte náborovému manažérovi, že milujete prácu a sobotné smeny, potom buďte pripravení na to, že ak od tejto spoločnosti dostanete ponuku, budete navždy tým, kto bude chodiť cez víkendy a sviatky.

Zdroj: bestlife.com

žiadne príspevky na zobrazenie