5 tipov, ako na bezproblémovú dovolenku aj v dobe pandémie

0
5 tipov, ako na bezproblémovú dovolenku aj v dobe pandémie

Je tu leto a s ním aj čas dovoleniek a zaslúženého oddychu. Hádam každý by chcel na niekoľko dní vyraziť preč od každodenných povinností a vypnúť. Tento rok nám to však ešte stále komplikuje pandémia. Preto sme pre vás pripravili zopár tipov, s ktorými bude aj tohtoročné cestovanie za relaxom jednoduchšie.

1. Začnite plánovať v predstihu

Predpokladáme, že pracujete a nemôžete sa len tak zbaliť a odísť preč. Ak chcete dovolenku, najmä v čase, keď ju chce každý, musíte na to myslieť skôr.

Overte si, či už o dovolenku nepožiadala kolegyňa, s ktorou sa bežne zastupujete, či niekoľkí členovia tímu. Alebo či na váš ideálny dovolenkový termín nie je naplánovaný veľký projekt, kde sa s vami nevyhnutne počíta.

Ak ste si termín našli, neváhajte so žiadosťou o dovolenku, aby ste čo najskôr mohli rezervovať ubytovanie a dopravu. Oboje sa v súčasnej situácii s obmedzeným počtom destinácií míňa veľmi rýchlo.

2. Vyberte si destináciu

V časoch, keď sa situácia mení pomaly každý týždeň, vás nečaká ľahká úloha. Musíte riešiť viac, než to, či sa vám krajina páči, má more a dobré jedlo. Treba si pozrieť podmienky vstupu a návratu domov, aká je tam situácia, či kde sa pôjdete otestovať, ak to destinácia žiada.

V tomto prípade rada, ktorá sa hodí každému, neexistuje. Musíte sa rozhodnúť podľa svojej situácie. Nezabudnite myslieť aj na možnosť, že sa vaša destinácia stane rizikovou a po návrate pôjdete do karantény.

Pri výbere vám radíme zvážiť riziká, nehnať sa za každú cenu do krajiny so zlou pandemickou situáciou, a uvažovať aj o dovolenke na Slovensku.

Zdroj: Unsplash

3. Rezervujte čo najskôr a flexibilne

Pokiaľ sa chystáte vlastným autom na vlastnú chatu, máte o starosť menej. Ak nie, odporúčame vám zarezervovať si cestovné lístky alebo letenky a ubytovanie hneď, ako je to možné.

Tento rok je výber destinácií menší, a zatiaľ to vyzerá na oveľa vyšší počet dovolenkárov. Kapacity sa teda míňajú oveľa rýchlejšie. Čím dlhšie budete čakať, tým menej možností na ubytovanie nájdete.

Budete musieť spraviť kompromis, ktorý vám dovolenku môže predražiť. To sa môže stať aj v prípade, že nebudete môcť odcestovať. Oplatí sa preto rezervovať s možnosťou bezplatného storna alebo zmeny, hoci aj za príplatok.

V tomto vám môže pomôcť aj poistenie na dovolenku, ktoré pokryje niektoré situácie, ako storno cesty v prípade pozitívneho testu na covid-19, spojené s vycestovaním v tejto dobe.

4. Poistite sa

Ak si nemôžete dovoliť cestovné poistenie, nemôžete si dovoliť cestovať. Je pravda, že si na cesty môžete vybaviť aj bezplatný európsky preukaz zdravotného poistenia. S ním ale máte prístup len k nevyhnutnej zdravotnej starostlivosti pri dočasnom pobyte.

Poskytnú vám ju v členských štátoch EÚ, na Islande, v Lichtenštajnsku, Nórsku alebo Švajčiarsku, ale len v ich štátnych zariadeniach, a za rovnakú cenu, ako platia osoby v konkrétnej krajine. Nepokryje náklady na spoluúčasť a ani na repatriáciu.

Chorobu, úraz a teraz aj pozitívny výsledok testu na covid-19, ktoré sa vám prihodia v zahraničí, tak môžete bez poistenia splácať do konca života. Veľmi dôležité je byť poistený najmä v prípade, že sa chystáte na dovolenke skúšať adrenalínové športy.

Zdroj: Pixabay

5. Tesne pred cestou si preverte situáciu a podmienky vstupu

Či potrebujete pas alebo občiansky preukaz, a koľko musia byť tieto doklady platné, si zistite už pri výbere destinácie.

Tesne pred odchodom sa informujte o aktuálnej situácii v lokalite, kam sa chystáte, a aké sú podmienky vstupu. Ak sa situácia zhoršila, a na mieste je zrazu zákaz vychádzania, alebo krajina už nie je na semafore zelená, možno radšej cestu odložte.

Destinácia takisto mohla sprísniť podmienky vstupu. Pozrite si, čo je naň potrebné, či sa musíte otestovať, a ak áno, koľko pred cestou. Overte si, čo musí potvrdenie o teste či očkovaní obsahovať, a v akom jazyku má byť vydané.

žiadne príspevky na zobrazenie