5 užitočných zvykov, vďaka ktorým ušetríte pri nákupoch

0
5 užitočných zvykov, vďaka ktorým ušetríte pri nákupoch
shopping pexels.com

Všetci míňame peniaze za veci, ktoré vlastne nepotrebujeme. A hoci niekedy si plánujeme tieto chvíle „dopriať“, môžeme podliehať neplánovaným a zbytočným nákupom bez toho, aby sme si to vôbec uvedomovali.

Pravdepodobne si myslíte, že tu alebo tam neplánovaný nákup nemá na vašom bankovom účte veľký rozdiel, ale v skutočnosti sa sčítava. Brittan Leiser, finančný poradca, poukazuje na to, že na vynaloženie 1 000 dolárov ročne stačí zvýšiť priemerné výdavky len o 2,74 dolára na deň viac, ako ste plánovali. Navyše, podľa Nishanka Khannu, finančného riaditeľa spoločnosti Clarify Capital, neplánované nákupy často spôsobujú dlhodobejšie škody.

„Neplánované nákupy môžu vážne poškodiť naše rozpočty, pretože prideľujeme finančné prostriedky na veci, ktorých kúpu neočakávame,“ vysvetľuje Khanna. „Za zlé finančné návyky môžu často neočakávané nákupy, napríklad dlh na kreditnej karte, ktorý nedokážeme vyplatiť na konci mesiaca, alebo nedokážeme splniť cieľ mesačného sporenia.“

Foto: pixabay.com

Mnoho z nás utráca príliš veľa peňazí a nakoniec sa stane obeťou. Takže ak potrebujete nejaké tipy na šetrenie peňazí, keď nakupujete, čítajte ďalej.

1. Prestaňte používať mobil

Štúdia zverejnená v časopise Journal of the Academy of Marketing Science z roku 2019 zistila, že ľudia, ktorí používajú mobilné telefóny v obchodoch na účely, ktoré nesúvisia s nakupovaním, majú tendenciu míňať viac peňazí za neplánované nákupy.

To zahŕňa používanie telefónu na volanie, odosielanie textových správ, kontrolu e-mailov alebo dokonca na počúvanie hudby. Vedci pozorovali viac ako 230 účastníkov, ktorí dostali nákupný zoznam a boli požiadaní, aby vykonali simulovanú nákupnú úlohu. Tí, ktorí často používali svoje telefóny, sa s väčšou pravdepodobnosťou odchýlili od svojho plánovaného zoznamu, kúpili si predmety, ktoré neplánovali kúpiť, a zabudli na predmety, ktoré mali kúpiť.

„Mobilné telefóny sa rýchlo stávajú hlavným rušivým faktorom pre mnohých spotrebiteľov a ponúkajú jedinečnú formu prerušenia,“ uviedol vo vyhlásení spoluautor štúdie Michael Sciandrat, PhD, odborný asistent marketingu na Fairfield University.

2. Prineste si iba toľko hotovosti, koľko môžete minúť

Anna Barker, odborníčka na osobné financie a zakladateľka spoločnosti LogicalDollar, tvrdí, že pri nakupovaní by ste mali kreditnú kartu nechať doma. A priniesť si len toľko hotovosti, koľko potrebujete na svoje plánované nákupy.

„Pre každého, kto má problémy so sebaovládaním, pokiaľ ide o zostatok na kreditnej karte, poskytuje vstup do obchodov s hotovosťou jednoduchý spôsob, ako obmedziť, koľko ste schopní minúť,“ vysvetľuje.

karta, účet, peniaze, paypal
Foto: pixabay.com

3. Vypočítajte, koľko hodín práce je potrebných na zakúpenie veci

Môžete sa tiež pokúsiť oklamať mozog investovaním ďalších peňazí pomocou matematiky, aby ste zistili, koľko náročných slov má položka v skutočnosti cenu, hovorí Barker. „Trik, ktorý osobne používam, je vypočítať, koľko hodín práce je potrebných na získanie množstva peňazí potrebných na zakúpenie položky,“ hovorí. „Aj keď sa potenciálny nákup môže javiť ako drahý, môže byť veľmi dobré uvedomiť si, ako dlho musíte pracovať, aby ste si ho mohli dovoliť.“

4. Jedzte predtým, ako idete nakupovať

Nikdy nechoďte nakupovať nalačno. Štúdia z University of Minnesota z roku 2015 zistila, že ľudia pravdepodobne minú o 70 percent viac peňazí, ako by mali, ak nakupujú nalačno. A to zahŕňa aj nákup položiek nepotravinárskych. Barker odporúča, aby ste sa pred nákupom občerstvili, aby „zabránili nárazom hladu v peňaženke“.

5. Stanovte rozpočet s manévrovacím priestorom

Je nepravdepodobné, že sa vám podarí zabrániť neplánovanému nákupu. Preto sa odporúča stanoviť si rozpočet, ktorý vám umožní trochu manévrovať. „Keď si v rozpočte na nákupy dáte rezervu, plánujete v podstate neplánované,“ vysvetľuje finančný riaditeľ Khanna. „Neočakávané nákupy, ktoré spadajú do rozpočtu, sú plánované a nemusíte sa obávať, že budete posúvať hranice svojho budgetu.“

žiadne príspevky na zobrazenie