5 vecí, ktoré nerobiť počas blýskania sa

0
5 vecí, ktoré nerobiť počas blýskania sa

Ak uvidíte blesk, nikdy túto vec nerobte v blízkosti iných ľudí, hovorí Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb. Táto jedna chyba môže spôsobiť, že tí, ktorí sú vo vašom okolí, budú mať väčšiu pravdepodobnosť zranenia pri zásahu bleskom, hovorí úrad.

Leto môže viesť k nepredvídateľnému počasiu, pričom teploty kolísajú a počasie sa pohybuje od jasného a slnečného po daždivé, čo sa môže zmeniť v priebehu minút. A hoci tieto náhle zmeny počasia môžu byť frustrujúce, keď zmaria vaše plány, môžu nabrať na vážnejších obrátkach, keď sa začne blýskať.

Podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) však nemusíte ohroziť len vašu vlastnú bezpečnosť – toto správanie môže ohroziť aj ostatných.

1. Nikdy nestojte v blízkosti iných ľudí, ak vidíte blesk

Aj keď v mnohých situáciách môžete mať v skupine ľudí pocit bezpečia, ale búrka medzi ne nepatrí. V skutočnosti, ak sa ocitnete vonku počas búrky s bleskami, CDC odporúča odtrhnúť sa od vašej skupiny. „Zníži sa tým počet zranení, ak do zeme udrie blesk,“ vysvetľuje úrad.

2. Nelíhajte si na zem, aby ste sa chránili

Blesk často zasahuje vysoké budovy a iné vodivé predmety, ako sú ploty a elektrické vedenia, takže sa môže zdať rozumné, že by ste sa chceli postaviť čo najrovnejšie, ak sa počas búrky ocitnete vonku. CDC však varuje, že ak sa počas búrky ocitnete vonku, je to scestná myšlienka. Namiesto toho sa skrčte a urobte z tela guľu, sklonte hlavu a zakrývajte si uši rukami. V tejto polohe, vysvetľuje CDC, je vaše telo nízke, ale v styku so zemou má menší povrch, na ktorý môže dôjsť k úderu.

32% zranení bleskom sa stane v interiéri

Prečítajte si: Vyhnite sa míňaniu peňazí na tieto 4 veci

3. Nechoďte po hrebeni

Ak ste vo voľnej prírode a búrka vás zastihne niekde na vrchole hory alebo vrchu, zídite čo najnižšie. Ani úkryt v jaskyni vám nepomôže, ak je malá a nemáte okolo seba dostatočný priestor.

pixabay.com

4. Vyhnite sa osamelým stromom

Les vás lepšie ocháni ako osamelé stromy, ktoré sú nebezpečné. Nie je dobré stáť ani na kraji lesa, lepšie je ísť do vnútra lesa alebo porastu.

5. Nepouživajte mobil

Čo najviac sa vzdiaľte od mobilu, bicykla, horolezeckých mačiek, karabíny, aspoň do vzdialenosti 2 metrov odhoďte aj termosku a dáždnik.

Nebezpečenstvo úderu blesku je vysoké, ak medzi bleskom a hrmením je čas kratší ako 30 sekúnd a najskôr 30 minút od posledného blesku alebo hromu môžeme opustiť bezpečný úkryt.

Čo treba robiť?

Ak môžete, dostanete sa čo najskôr do interiéru. Ak ste vonku, a môžete sa bezpečne dostať dovnútra, mali by ste to vždy urobiť.

Keď ste už vo vnútri, CDC odporúča, aby ste sa držali ďalej od okien, dverí a polouzavretých oblastí vášho domu, ako sú verandy. V interiéri sa nedotýkajte betónu, vody alebo elektroniky. To, že ste vo vnútri, neznamená, že ste úplne v bezpečí: CDC uvádza, že 32% zranení bleskom sa stane v interiéri.

Ak sa chcete chrániť, keď už ste vo vnútri, vyhýbajte sa akejkoľvek činnosti, ktorá používa vodu, vrátane umývania riadu alebo sprchovania; vyhýbanie sa betónovým podlahám alebo stenám, v ktorých môžu byť kovové rúrky, cez ktoré môže prechádzať elektrina z úderov blesku; a nepoužívať káblové telefóny alebo elektronické zariadenia.

Zdroj: bestlifeonline.com, pixabay.com

žiadne príspevky na zobrazenie