6 odborných rád, ako sa opaľovať na slnku bezpečne a bez starnutia pokožky

0
6 odborných rád, ako sa opaľovať na slnku bezpečne a bez starnutia pokožky
pixabay.com

Z času na čas všetci radi vyjdeme na slnko. Či už sme dovolenke, čítame si v parku alebo sa jednoducho prechádzame po meste s priateľmi, slnečné lúče nám poskytujú teplo aj šťastie.

Nie je to však všetko len zábava a hry. Poškodenie slnkom je vážne – a môže spôsobiť všetko od rakoviny kože až po známky starnutia, ako sú vrásky, stenčenie kože a strata elasticity. Ale nemusí to tak byť. Pokiaľ budete dodržiavať určité preventívne opatrenia, môžete obmedziť poškodenie slnkom a s ním spojené starnutie.

Prečítajte si obľúbené tipy dermatológov, ako byť na slnku bez obáv o vznik vrások.

1. Naneste opaľovací krém správne

Už viete, že musíte nosiť opaľovací krém. Viete však, ako ten opaľovací krém správne aplikovať?  „Odporúčam svojim pacientom používať SPF aspoň 50 a aplikovať ho ráno a aspoň 30 minút pred odchodom von,“ hovorí Adrienne O’Connell, DO, lekárska riaditeľka a prezidentka Laguna Beach Aesthetics.

„Snažte sa použiť asi pohár opaľovacieho krému na telo a štvrť čajovej lyžičky na tvár.“ Ak ste vonku, O’Connell odporúča opakovanú aplikáciu každé dve hodiny. Ak ste vo vode, aplikujte znova každú hodinu. Vyberte si prípravok so širokospektrálnou UVA a UVB ochranou; hľadajte zložky oxid zinočnatý, oxid titaničitý alebo avobenzón, ktoré ponúkajú fyzikálnu a chemickú ochranu.

krem
pixabay.com

2. Noste správny klobúk

Klobúk nie je len pre estetiku – môže tiež chrániť vašu pokožku pred účinkami starnutia slnka. Vyberte si klobúk so širokým okrajom, ktorý má hodnotenie SPF, aby chránil vaše uši, tvár a krk, navrhuje Angela Casey, MD, dermatológka v Centre pre chirurgickú dermatológiu a dermatológiu Associates v Ohiu.

A pamätajte: baseballové šiltovky a priezory sa sem nehodia. „Nechávajú vaše uši odkryté a neposkytujú ochranu spodnej časti tváre a krku,“ hovorí Casey. Okrem toho štíty umožňujú slnku dostať sa na pokožku hlavy, čo je podľa Casey častá oblasť poškodenia slnkom a rakoviny kože.

Ak nosíte štít alebo čiapku vôbec nenosíte, nájdite si penový, púdrový alebo sprejový opaľovací prípravok, ktorý môžete použiť na pokožku hlavy. Casey hovorí, že existuje veľa takých, ktoré fungujú efektívne bez toho, aby spôsobovali mastenie vlasov.

Známy herec Hugh Jackman radí, čo robiť, aby ste predišli rakovine kože.

3. Noste ochranný odev

Ak naozaj chcete chrániť svoju pokožku, noste ochranný odev navrchu vášho každodenného SPF. „Hľadajte oblečenie s faktorom UPF,“ hovorí Malini Fowler, MD, certifikovaný dermatológ Westlake Dermatology v San Antoniu v Texase.

„UPF znamená ultrafialový ochranný faktor a možno ho nájsť na klobúkoch, odevoch a iných látkach vrátane plaviek.“ Vyberajte si kúsky s hodnotením UPF 50 alebo vyšším. Nemáte čas na výlet do obchodu? Casey poznamenáva, že materiály ako nebielená bavlna, ktorá absorbuje UV žiarenie, a polyestery a hodváb, ktoré odrážajú žiarenie, sú prirodzene ochranné.

4. Prineste si slnečné okuliare

Predstavte si slnečné okuliare, ako keby boli opaľovacím krémom pre vaše oči. Podobne ako fyzické bariéry odrážajú UV žiarenie a zabraňujú poškodeniu slnkom. „Rozhodnite sa pre slnečné okuliare s označením UV 400,“ hovorí Casey. „Tieto slnečné okuliare ponúkajú 99 percentnú ochranu pred UVA a UVB lúčmi.“

Pamätajte si, že slnečné okuliare neponúkajú ochranu pokožky – a preto budete stále musieť nosiť opaľovací krém okolo očí. Poskytujú však účinky proti starnutiu tým, že zabraňujú škúleniu. „Pomôže to znížiť pravdepodobnosť tvorby jemných liniek a vrások,“ hovorí Alain Michon, MD, lekársky riaditeľ na dermatologickej klinike v Ottawe.

5. Vyhnite sa dlhodobému vystaveniu sa slnku v týchto časoch

Niekedy sa stáva, že pobyt na slnku a obmedzenie poškodenia slnkom a známok starnutia jednoducho nie sú kompatibilné. Väčšina dermatológov napríklad odporúča vyhýbať sa dlhodobému vystavovaniu sa poludňajšiemu slnku.

„Ľudia by nemali tráviť viac ako pár hodín vonku na priamom slnečnom svetle, najmä medzi 11:00 a 16:00, pretože UV index je počas týchto hodín oveľa vyšší,“ hovorí Michon. Ak to potrebujete urobiť, použite pokyny na opätovnú aplikáciu opaľovacieho krému uvedené vyššie.

pixabay.com

6. Toto urobte po dni strávenom na slnku

Občasné preexponovanie je niekedy nevyhnutné. Našťastie existuje niečo, čo vám pomôže. „Používajte hydratačný krém s aloe alebo len samotné aloe, ak ste zostali na slnku dlho,“ hovorí Debra Jaliman, MD, odborná asistentka dermatológie na Icahn School of Medicine na Mount Sinai.

„Uistite sa, že je to čisté aloe a neobsahuje pridané vône.“ zlúčeniny, ktoré znižujú bolesť a zápal, stimulujú rast a regeneráciu pokožky a zvlhčujú pokožku. Potom túto skúsenosť využite ako príležitosť na učenie sa a nájdite nové spôsoby, ako optimalizovať rutinu slnečného dňa, aby ste znížili budúce poškodenie.

Zdroj: Bestlifeonline.com

žiadne príspevky na zobrazenie