6 vecí, ktoré by ste si mali rozmyslieť predtým, ako sa stanete freelancerom

0
6 vecí, ktoré by ste si mali rozmyslieť predtým, ako sa stanete freelancerom

Freelancerstvo je jedna z najlepších vecí, ktoré môžete urobiť, aby ste naplno rozvinuli svoje schopnosti, získali finančnú nezávislosť a získali lepšiu predstavu o tom, čo chcete vo svojom živote dosiahnuť. Ale každá nezávislosť niečo stojí. Na aké dôležité okruhy treba myslieť predtým, ako začnete podnikať?

Skôr, ako sa pustíte do podnikania, pouvažujte nad nasledujúcimi bodmi:

1. Úspešné podnikanie na voľnej nohe si vyžaduje čas

Neočakávajte, že vám hneď začnú z neba padať peniaze. Práca na voľnej nohe má na freelancera veľmi špecifické požiadavky, ako je skvelý time-manažment, vytváranie sietí klientov a finančné plánovanie. Takže aj keď ste vo svojej kreatívnej oblasti celkom dobrí, rýchlo zistíte, že musíte získať ďalšie zručnosti, aby ste boli úspešní.

Naučiť sa, ako vyvážiť svoje nové úlohy, bude chvíľu trvať. Odporúčame, aby ste si dali čas aspoň tri mesiace, kým budete očakávať, že si niečo zarobíte. Ak si dokážete zarobiť na živobytie rýchlejšie, je to skvelé, ale ciele si stanovte realisticky a plánujte dopredu s vedomím, že byť skvelým freelancerom si vyžaduje čas.

2. Byť sám sebe šéfom

Len málo ľudí si uvedomuje, koľko práce vykonávajú freelanceri každý deň. Práca na voľnej nohe nie je rýchla a jednoduchá. Byť svojím vlastným šéfom môže byť dosť ťažké a nie vždy sa vám podarí vziať si voľno, zjesť obed, uvedomiť si, kedy už prestať pracovať… Je ťažké povedať si, koľko peňazí vlastne zarábate, a koľko peňazí môžete minúť. To všetko sú problémy, s ktorými sa musia freelanceri vysporiadať, keď sa zo zamestnanca stanú svojím šéfom. Je naozaj dôležité, aby ste si stanovili svoje vlastné hranice a vytvorili pravidlá, ktoré vám vyhovujú.

pixabay.com

3. Pozor na stres

Ak naskočíte na tento životný štýl, dávajte pozor na stres. Do vášho života sa dostane pomaly a bez povšimnutia. Napríklad vám rád neustále pripomína, že treba zaplatiť nájom. Aby ste sa ochránili pred stresom, mali by ste najprv uznať jeho existenciu. Potom si dopredu pripravte peňažnú rezervu vo výške niekoľkomesačnej osobnej spotreby, z ktorej budete žiť. Je dobré mať záložný plán pre prípad, že by veci nevyšli podľa vašich predstáv.

4. Správa peňazí je kľúčová

Zistite si presne, koľko peňazí mesačne miniete. Potom zistite, koľko projektov musíte dokončiť, aby ste to vykryli. K dispozícii je množstvo bezplatných aplikácií, ktoré vám pomôžu sledovať vaše financie, ale odporúčame vám držať sa starého dobrého pera a papiera alebo tabuľky programu Excel. V skutočnosti nie je najdôležitejšie mať prehľad o tom, čo kupujete. Mali by ste sa skôr zamerať na neočakávané výdavky: nezaplatené alebo oneskorené faktúry, nedostatok klientov, poruchy počítača, núdzové situácie v rodine a pod.

Je dobré vybrať si banku, ktorá vám pomôže v náročných začiatkoch. Mala by to byť banka určená pre malých a stredných podnikateľov, ktorá vám pomôže na ceste podnikania prostredníctvom rôznych aktivít, podpory a produktových riešení. Napríklad v Tatra banke si môžete založiť účet, za ktorý prvý rok ani nemusíte platiť. Množstvo úkonov vybavíte prostredníctvom internet bankingu alebo aplikácie, viete si vybaviť online aj úver bez jedinej návštevy pobočky a podobne. Navyše pre vás táto banka pripravila portál plný užitočných informácií. Viac o podnikaní sa dozviete na www.slobodunapadom.sk.

pixabay.com

5. Koľko účtovať v závislosti od objemu vašej práce

Toto je veľké rozhodnutie pre každého freelancera: koľko peňazí by som si mal účtovať za svoju prácu? Mám účtovať za hodinu alebo za projekt? Odpoveď na túto otázku závisí od odpovede na ďalšiu otázku: koľko projektov plánujete realizovať za rok? Zameriavate sa na množstvo projektov, aby ste si vybudovali svoje portfólio, alebo sa snažíte založiť exkluzívnejšiu osobnú značku, ktorá prevezme len 1 – 2 projekty každých pár mesiacov? Odpovedzte si na to a budete vedieť, či by váš zárobok mal mať na konci 3 alebo 4 nuly.

6. Neopúšťajte hneď svoju každodennú prácu

Ak je to len trochu možné, skúste žonglovať medzi vašou bežnou prácou a prácou na voľnej nohe. Vaše výsledky budú sčasti skreslené, napriek tomu získate pojem o tom, aké to je byť samostatne zárobkovo činnou osobou. Pracujte cez víkendy alebo vo svojom voľnom čase a uvidíte, či to zvládnete aj na plný úväzok. Keď lepšie pochopíte, o čom je freelancing, a budete mať pocit, že vám to ide, potom pokračujte a urobte rozhodujúci krok. 

Aj keď sa to zo začiatku môže zdať náročné, nakoniec možno získate prácu snov. Keď si po jednom preberiete tieto body, zistíte, že vaše rozhodovanie sa výrazne zjednodušilo. 

žiadne príspevky na zobrazenie