7 vecí, ktoré som sa naučila počas poslednej dovolenky a urobím ich nabudúce inak

0
7 vecí, ktoré som sa naučila počas poslednej dovolenky a urobím ich nabudúce inak
Od čias, kedy som sama cestovala, sa veľa zmenilo. Pribudol mi manžel a 4 deti, takže balenie dnes vyzerá trochu inak ako pred 15 rokmi.
V tomto príspevku by som sa chcela podeliť o to, čo som sa naučila vďaka dovolenkám a čo by som nabudúce urobila inak. Koniec koncov – život je predovšetkým o učení a mohlo by vám pomôcť, ak sa poučíte z mojich chýb!

LEKCIA č. 1 – Vždy používate menej vecí ako si zabalíte

Zakaždým, keď niekam idem, si zabalím príliš veľa vecí. Zlepšujem sa, ale je to fakt. Vždy verím, že potrebujem viac, ako skutočne potrebujem. Je pre mňa prekvapujúce, ako málo využívame veci, najmä počas leta, kde väčšinu času skončíme v rovnakých veciach (konkrétne plavky a niečo, čo si na to môžete prehodiť).
Snažím sa baliť naozaj opatrne, najmä keď cestujeme letecky a máme obmedzenie hmotnosti, ale napriek tomu sa mi darí vždy zbaliť oblečenie, ktoré nepoužívam. Ak sú priemerné teploty 30 stupňov, kto potrebuje džínsy?:)

Čo by som urobila inak?

Predtým, ako niekam idete, skontrolujte si priemerné teploty tam, kam smerujete. To by vám malo poskytnúť lepšiu predstavu o tom, čo si musíte vziať. Budem tiež používať svoj baliaci zoznam. Myslím tým to, že keď sme prvýkrát išli na letnú dovolenku, zapísala som si, čo som si vzala. Keď som sa vrátila, skontrolovala som, čo som vlastne použila, aby som sa nasledujúci rok už toľko nebalila. Funguje to naozaj dobre a každý rok som lepšia a lepšia v tom, aby som presne vedela, čo treba brať ako minimum.
TIP – Zostavte si priebežný baliaci zoznam pre rôzne typy prázdnin – t.j. víkendy, letné prázdniny atď…
pisanie
pixabay.com

2. LEKCIA – Všade nájdete nejaký obchod!

Keď som bola v máji v Madride, myslela som si, že bude len pekne a teplo. Počasie predtým, ako som išla, mi to potvrdzovalo, bolo okolo 25 stupňov. Zbalila som si prevažne šaty a sandále a nejaké tielka a tričká. Keď som prišla, privítalo ma sychravé počasie. V oblečení, ktoré som si zbalila, by mi bolo určite zima.
Rýchlo som zašla do obchodu a kúpila som si rifle a svetrík – a bola som v pohode.
Poučením bolo, že by ste si nemali robiť starosti so zabudnutím nejakého oblečenia alebo nedostatočným zbalením – vždy, keď niekam prídete, dostanete to, čo potrebujete. To platí najmä vtedy, ak cestujete s deťmi – plienky sú k dispozícii všade – tak prečo si baliť zásoby na 2 týždne, keď si ich môžete zbaliť len zopár a kúpiť si ich tam?.
TIP – Na dovolenke si môžete kúpiť toaletné potreby, aby ste ušetrili na váhe – čo je obzvlášť užitočné pri lietaní.

3. LEKCIA – Toaletné potreby vám vydržia dlšie, ako si myslíte

Mám svoj obľúbený šampón na vlasy a je to vec, ktorú si určite zabalím a kľudne tým zaberiem svoj obmedzený priestor v batožine. Lebo presne túto vec nemusím nájsť v zahraničí, takže si ho budem brať aj naďalej. Kupujem si však napríklad gél na sprchovanie, pretože mi na jeho značke nezáleží.
Napriek tomu je šampón v kategórii ťažkých vecí. A preto šampón a iné nevyhnutné veci rozdeľujem do menších plastových fliaštičiek. Namiesto veľkej fľaše si beriem len to, čo skutočne potrebujem. Problém bol, že som nevedela presne zistiť, koľko budeme potrebovať.
Myslela som si, že budem aj tak musieť vziať výrobky v plnej veľkosti (pretože ich budeme používať všetci šiesti) – tak som ich nakoniec zabalila. Alebo, keď som niekam išla sama na 2 týždne, tiež som si chcela vziať veľké balenie.

Čo by som urobila inak?

V zásade som si všimla, koľko sme toho skutočne použili menej, ako som predpokladala. Ale teraz viem, že malá fľaša (myslím na cestovnú veľkosť, ktorú si môžete tiež kúpiť) je ideálna na týždeň umývania vlasov na osobu. Môžem si to zapamätať a nabudúce použijeme len to, čo skutočne spotrebujeme, a naše tašky budú po ceste domov ľahšie, pretože sa nám všetko minie.

4. LEKCIA – Knihy môžu byť ťažké

Na dovolenke milujem čítanie. Stíhate všetky tie knihy, ktoré ste chceli celý rok prečítať, ale nemali ste čas. Tiež rada riešim krížovky, pretože pri nich relaxujem. Takže – samozrejme – zabalila som veľa kníh a časopisov na čítanie. Ale knihy a časopisy zaberajú veľký priestor v príručnej batožine – a môžu byť naozaj dosť objemné a ťažké.

Čo by som urobila inak?

Najradšej minimalizujem svoju príručnú batožinu na formát „Kindle“ – pretože si tam môžem stiahnuť všetky knihy, časopisy a hry, ktoré by som si na dovolenke priala mať a zaberá miesto a váhu jednej knihy. Na tomto sa mi najviac páči to, že si takto môžem zobrať knihy, o ktorých si nie som istá, že by som ich chcela čítať. Keď som na dovolenke, môžem si vyberať knihy v závislosti od svojej nálady.
Navyše, vaše deti si na čítačke môžu zahrať niekoľko hier a je ľahké ju nosiť so sebou. To isté platí pre iPady a dokonca aj mobilné telefóny teraz môžu obsahovať veľa vecí, aby bola batožina minimálna – stojí za to o nich premýšľať!
pixabay.com

5. LEKCIA – Očakávajte to najhoršie a majte plán

Naozaj nikdy neviete, čo sa môže stať, keď ste preč – veľa ľudí zistí, keď dorazia do cieľa, že sa im batožina stratila, a hoci sa mi to ešte nestalo, vždy chcem byť pripravená. Predošlé prázdniny nás na letiskách zdržali niekoľko hodín – a bolo by pekné mať v príručnej batožine aj niekoľko vecí navyše.

Čo by som urobila inak?

V priebehu rokov sme začali skúšať rôzne veci, aby sme sa uistili, že sme čo najviac krytí pred tým najhorším. Rozložte veci ľudí do všetkých tašiek, nemajte jednu tašku na osobu, lebo ak sa tá jedna taška stratí, nemáte nič. Do každej tašky vložte aspoň jednu náhradnú vec na osobu. Ak máte nejaký liek, vždy ho zabaľte do príručnej batožiny, aby ste ho mali stále pri sebe – môžete nahradiť všetko ostatné, ale nie toto. Náhradnú sadu oblečenia pre najmenších noste v príručnej batožine pre prípad nehody. Ak sa chcete osviežiť, zvážte aj nosenie sady spodnej bielizne, toaletných potrieb a zubnej kefky v príručnej batožine.

6. LEKCIA – Pravidlo plastových kontajnerov

Kto sa chce dostať do svojej dovolenkovej destinácie, aby zistil, že sa mu niečo rozlialo v batožine? Toto sa stalo iba raz manželovi a nebola to katastrofa, ale prinútilo nás to trochu premýšľať o tom, ako by sme sa mali zbaliť.

Čo by som urobila inak?

Tekutiny ako toaletné potreby balím vždy do igelitového vrecka, pretože v prípade nehody neskončíte s mokrým oblečením! Na prvý pohľad som cez sáčok videla, kde čo je, a ľahko som mohla vybrať, čo som potrebovala. Balím priesvitné obaly a tiež vrecká na pranie na špinavé oblečenie – aby som ich hneď oddelila od čistých. Jednu priehľadnú tašku som použila na všetky toaletné potreby a lieky, ktoré som nosila v príručnej batožine – pretože je super mať všetko pohromade a viditeľné.
pixabay.com

7. LEKCIA – Pranie oblečenia

Kto sa rád vracia domov po prázdninách a rád potom perie hromadu vecí? Ja nie, a určite nenájdete človeka, ktorý to robí rád.

Čo by som urobila inak?

Keď odchádzame, všetko vyperiem. Keď nie ste doma, nič nezašpiníte. Takže keď sa vrátite, budete prať len to, čo si prinesiete z dovolenky. Keď si vyperiete veci pred odchodom, nebudete mať toľko prania ako pri návrate. Pomôže vám to troma spôsobmi:
1. Keď sa vrátite domov, skončíte s oveľa menším počtom praní.
2. Keď budete baliť oblečenie na cestu, budete mať všetko pekne vypraté.
3. Keď sa vrátite, budete mať ešte dostatok čistého oblečenia.
Ďalšia vec je, že ak sa dalo, prala som veci už počas dovolenky, preto nosím aj šnúru a zopár štipcov. Keď sa chalanom na dovolenke zašpinili všetky tričká, jednoducho som ich vyprala v šampóne alebo mydle a zavesila.
Foto: pixabay.com

žiadne príspevky na zobrazenie