8 dôvodov prečo čítať alebo koľko času priemerne venujeme čítaniu?

0
8 dôvodov prečo čítať alebo koľko času priemerne venujeme čítaniu?
Foto: pexels.com

Nedávno som objavila štatistiku, ktorú pred 2 rokmi robili Američania na respondentoch nad 15 rokov, koľko voľného času venujú rôznym aktivitám. Zaujalo ma, že čítanie sa objavilo až na 4. mieste po činnostiach ako pozeranie TV (2 hodiny 47 minút), hranie videohier, socializácia (rozhovory s druhými). Oproti iným činnostiach čítanie dosť zaostávalo – priemerne zaberalo 19 minút času denne.

Dokonca v roku 2015 neprečítalo ani jednu knihu vyše 28% Američanov. Ak porovnáme aj pohlavie a vzdelanosť a pozrieme si štatistiky, v pyramíde najsčítanejších vedú ženy s vyšším vzdelaním. Taktiež je zaujímavé, že starší ľudia (seniori nad 65 rokov) čítajú menej ako kategória 18-29 ročných.

Ktovie, ako by tento výskum dopadol u nás…

Ako môžeme zlepšiť svoj život čítaním?

1. rozširujeme si svoju slovnú zásobu – pri čítaní sa nám do pamäte ukladajú rôzne slovné spojenia. Tie môžeme využiť pri verbálnom prejave, pretože čítaním si cibríme svoje vyjadrovacie schopnosti,

2. zlepšujeme písomný prejav – Benjamin Franklin napríklad vo svojej autobiografii opísal, ako sa naučil lepšie písať – inšpiroval sa inými textami a tie svoje potom vylepšil. Čítaním sa nám zároveň zdokonaľuje gramatika a máme väčší cit na to, aby sme správne písali a vyvarovali sa chýb,

3. zlepšujeme si pamäť – je dokázané, že čítaním si trénujeme svoju myseľ a môžeme tým predchádzať rôznym ochoreniam, resp. znižovať ich riziko (napr. Alzheimera)

O slovenskej spisovateľke Mayi Sinay si môžete prečítať tu.

čítanie, relax, pohoda, knihy
Foto: pexels.com

4. dozvedáme sa niečo nové – ak si vybavíme pamäť novými poznatkami, môžu sa nám v budúcnosti zísť, ak budeme riešiť nejaký problém. Taktiež nám to pomáha znížiť mieru stresu pri nečakaných situáciách a stávame sa na ne pripravenejší.

5. znižujeme stres – na univerzite v Sussexe robili výskum foriem relaxácie, kde pri rôznych činnostiach dobrovoľníkom merali pulzovú frekvenciu. Zistili, že väčšine sa po pár minútach čítania znížila, a miera stresu poklesla až o 68%, čo bol lepší výsledok ako pri počúvaní hudby alebo prechádzky.

6. zlepšujeme si schopnosť sústredenia – zatiaľ čo mobily a televízia pôsobia na našu schopnosť sústrediť sa negatívne, čítanie, naopak, túto schopnosť posilňuje a trénuje – ak čítame naozaj kvalitný a náročný text, mozog sa vtedy učí pracovať oveľa efektívnejšie a zapája sa oveľa viac, ako pri sledovaní obrazovky.

7. zvýšime svoju kreativitu – nový nápad je väčšinou kombináciou toho, čo už vieme, alebo nás k inovácii inšpiruje niečo, čo sme sa niekde dozvedeli alebo prečítali a to nás posúva ďalej.

8. sme aktívnejší – ľudia, ktorý zvyknú pravidelne čítať, sa viac zapájajú do spoločenského života – chodia voliť, zaujímajú sa o kultúru, sledujú dianie vo svete a dokonca chodia častejšie cvičiť…

A čo vy, nájdete si čas na čítanie a literatúru? Aké knihy preferujete? Ktorá kniha vás inšpirovala? Ktorý autor je vaším obľúbeným? Podeľte sa so svojimi názormi v komentároch…

Saša

Inšpirácia: www.irisreading.com

conversableeconomist.blogspot.com

telegraph.co.uk

žiadne príspevky na zobrazenie