8 pozitív, ktoré zdravá strava prináša už do 30 dní

0
8 pozitív, ktoré zdravá strava prináša už do 30 dní
unsplash.com

Zdravé stravovanie prináša nespočet výhod, z ktorých veľká časť je viditeľná takmer okamžite, najneskôr však už v priebehu jedného mesiaca. Týchto osem nie je jediných, určite však patria medzi tie najzaujímavejšie dôvody, prečo by mala každá žena zvážiť prechod na zdravší životný štýl.

1. Zlepšené trávenie

Bežná strava obsahuje často až príliš veľké množstvo rýchlych sacharidov, umelých prísad vrátane sladidiel a taktiež aj korenín či rôznych dochucovadiel. Stabilizárory, emulgátory či rôzne É-čka (samozrejme nie všetky sú škodlivé) – to všetko môžete nájsť takmer v každom polotovare no i v čerstvých potravinách.

Zdroj: Canva

Na druhej strane, napríklad takú vlákninu (v jej prirodzenej forme) by ste v týchto výrobkoch hľadali len ťažko. Takáto strava predstavuje nadmernú záťaž pre vaše trávenie a je tak úplne pochopiteľné, že výsledkom je častá plynatosť, nadúvanie či bolesti. Zdravá strava je na rozdiel od toho pre organizmus prirodzenejšia, ľahšie stráviteľná a častokrát aj nutrične hodnotnejšia.

2. Stabilná energia po celý deň

Jednoduché sacharidy ako napríklad biela múka, cukor či obyčajné cestoviny sú veľmi spoľahlivým spúšťačom prudkých výkyvov energie. Môže za to ich vysoký glykemický index, ktorý spôsobuje, že telo na ich prijatie reaguje vylúčením veľkého množstva inzulínu, ktorý má za úlohu znížiť hladinu cukru v krvi (ktorá prudko stúpa).

Zdroj: Canva

Takéto akcie a reakcie urobia z vašej hladiny energie horskú dráhu, ktorá vás v konečnom dôsledku len unaví a znemožní vám efektívne pracovať. Potraviny s vysokým obsahom jednoduchých cukrov sú nanešťastie pre väčšinu tie najlákavejšie – patria sem sladkosti, fast-food, pizza či pečivo. Zdravá strava kladie dôraz na príjem skôr pomalých sacharidov, ktoré umožňujú telu, aby si energiu rovnomerne rozložilo a vy ste tak mohli po celý deň zmysluplne fungovať.

Prečítajte si aj: 5 tipov, ako byť akčnejšia vďaka strave

3. Kvalitnejší spánok

Nezdravé stravovacie návyky s nimi spojené zaťažené trávenie vplývajú aj na kvalitu vášho spánku. Organizmus je príliš zamestnaný snahou vysporiadať sa so všetkým tým cukrom a nezdravými tukmi, ktoré ste počas dňa prijali a nedokáže tak plnohodnotne oddychovať. To môže mať ďalekosiahle následky, nakoľko nedostatok spánku zvyšuje hlad i množstvo kortizolu, stresového hormónu, v tele.

Zdravá strava zbavuje telo takýchto starostí a necháva ho v noci dôkladne odpočinúť a zregenerovať. Aj krátky spánok je potom omnoho kvalitnejší a následné vstávanie jednoduchšie.

4. Zdravšia pleť

Zdroj: Canva

K odbúravaniu toxínov a nežiaducich látok využíva telo predovšetkým bežné spôsoby vylučovania (moč, stolica). Ak to však preženiete s maškrtami či nezdravými snackmi, telo je nútené využiť k svojmu očisteniu každý dostupný prostriedok, a teda aj vašu pokožku. Výsledkom je akné či rôzne ďalšie nepríjemnosti, ktoré sa objavia na vašej tvári.

5. Lepšia nálada

Prudké výkyvy energie, nekvalitný spánok či rôzne bolesti – dôvody, prečo nezdravá strava neprospieva vašej nálade a zdravá áno, sú zrejme jasné. Okrem toho sú tu však aj viaceré štúdie, ktoré potvrdili priamu súvislosť medzi nezdravou stravou, resp. stravou s vysokým glykemickým indexom a začínajúcou depresiou. Nie nadarmo sa predsa hovorí, “v zdravom tele, zdravý duch”, no nie?

6. Dôkladnejšia regenerácia

Regenerácia je nesmierne dôležitá nielen pre profesionálnych športovcov, ale aj pre “obyčajných” ľudí. Ak telo nie je schopné po každom dni dostatočne zregenerovať, je na rýchlej ceste k vážnym zdravotným problémom. Aby organizmus dokázal vždy dôkladne zrelaxovať, “zahojiť sa” a načerpať energiu, je nutné dodať mu kvalitné živiny.

Hádate správne, kvalitné živiny sa nachádzajú predovšetkým v kvalitnej a čerstvej strave. Tá pomôže telu nielen pri regenerácii, ale posilní aj jeho imunitu, a teda schopnosť predchádzať rôznym ochoreniam a zdravotným problémom.

Zdroj: Canva

7. Redukcia váhy

Hoci samotné chudnutie je možné dosiahnuť aj s nezdravými stravovacími návykmi, zdravá strava zabezpečuje, že aj pri malom objeme sa do tela dostane dostatok živín, ktoré sú pre ZDRAVÉ chudnutie nevyhnutné. Vitamíny, minerály či antioxidanty sú látky, ktorých príjem by ste rozhodne nemali podceniť.

Chudnutie so zdravou stravou má však aj iný benefit. Zatiaľ čo také nezdravé tuky už v maličkom množstve obsahujú obrovské množstvo kalórií, u zdravej stravy je to úplne naopak. Aj pokrmy s obrovským objemom môžu mať len zlomok kalórií a dokážu vás tak oveľa lepšie zasýtiť.

8. Zdravá strava – najzdravší zvyk

Mesiac je dosť dlhá doba na to, aby sa zo zdravej stravy stala úplne prirodzená súčasť každého vášho dňa. Je potom veľmi pravdepodobné, že sa vyhnete viacerým zdravotným problémom, ktoré bývajú dôsledkom nezdravého stravovania a celkovo nezdravého zdravotného štýlu. Svojmu telu i mysli tak pomôžete nielen krátkodobo, ale i dlhodobo.

Všetky tieto benefity sú síce skvelé, najskôr sa však musíte pre zdravú stravu naozaj rozhodnúť. Nezáleží pritom, či na varenie, hľadanie receptov a zdravých potravín máte alebo nemáte čas. Najdôležitejšie je chcieť niečo zmeniť. Pre prípady, kedy na nejakú prípravu či varenie nie je čas ani energia, existuje napríklad krabičková diéta. Umožní vám stravovať sa zdravo, chutne a zároveň bez akýchkoľvek starostí.

Zdroj foto na titulke: unsplash.com

žiadne príspevky na zobrazenie