8 tipov ako prísť na podvodníka na Facebooku

1
8 tipov ako prísť na podvodníka na Facebooku
unsplash.com

Na Facebooku a Instagrame prebiehajú podvodné súťaže a lotérie, falošné účty celebrít a dokonca dvojník Marka Zuckerberga. Existuje tiež schéma, v ktorej sa podvodníci vydávajú za vojaka americkej armády, aby podviedli zraniteľné ženy a obrali ich o úspory.

Ak ženu osloví neznámy muž, nemusí ísť hneď o podvod. Môže ísť o dobrý úmysel o zoznámenie. Ak však zbadáte niekoľko z týchto podozrivých indícií, je dobré zamyslieť sa, či vám takáto romanca stojí za to.

Ako to funguje?

Podvodníci kradnú fotografie z profilov na Facebooku a Instagramu reálnych ľudí z armády a používajú ich na vytváranie podvodných účtov. Aby našli obete, začlenia sa do nejakej tematickej skupiny na Facebooku, napríklad s témou varenia. A pokiaľ ide o ciele, hľadajú často slobodné ženy a vdovy. Potom zasielajú správy stovkám žien, dúfajúc, že si ​​ich niekto akceptuje za priateľa.

V žiadnom prípade neakceptujte jeho request! Môže s atak dostať k ďalším potenciálnym obetiam, ktoré máte za kamarátky. O to viac mu uveria, keď uvidia, že ho poznáte.

Keď začnú s vami komunikovať, presunú konverzáciu z Facebooku na službu Google Hangouts alebo WhatsApp, služby, ktoré sú vo vlastníctve spoločností Google a Facebook, aby mali na vás kontakt v prípade, že im Facebook zruší ich účty.

Po celé mesiace alebo týždne sa ženy snažia zvádzať sladkými rečami a prísľubmi budúcnosti. Nakoniec žiadajú peniaze. Keď obete posielajú finančné prostriedky, často tak robia bezhotovostným prevodom alebo darčekovými kartami iTunes a Amazon, ktoré podvodníci predávajú so zľavou na čiernom trhu.

Ako sa internetové podvody zmenili s vývojom Facebooku?

Internetoví podvodníci prišli s dial-up modemom pred rokmi a pôsobili v chatovacej miestnosti a cez e-mailové schránky. Facebook a Instagram teraz poskytujú podvodníkom oveľa väčší dosah a zdroje, čo im umožňuje presvedčivejšie vydávať sa za iných a presnejšie zacieliť na obete.

foto: pixabay.com

Kto stojí za podvodmi?

Úradníci americkej armády a F.B.I. uviedli, že mnohí vinníci sú mladí muži z Afriky. Keď noviny The Times sledovali stopu jedného podvodu, viedla až do Nigérie, kde šesť ľudí v rozhovoroch uviedlo, že cez internet klamali ženám zo západných krajín, pretože si tak zarobili oveľa viac ako pri čestnej práci, ktorú bolo podľa nich ťažké nájsť.

V Nigérii majú podvodníci  stály prístup na internet a zdokonaľujú sa v angličtine. Existuje tiež veľa ochotných učiteľov. V skupinách na Facebooku a WhatsApp si zamieňajú nahrávky z online rozhovorov s obeťami.

„Som vojenský dôstojník zo 62. práporu,“ uviedol jeden z podvodníkov. Scenáre filmov tiež pomáhajú pri vymýšľaní identít. Filmy ako Brave Heart a snímky, v ktorých účinkuje Anthony Hopkins, napríklad Vzdialený most.

cernoch ruky
Často sa za príjemným profilom skrýva jeden z „Yahoo boys“, foto: pixabay.com


Mnoho mužov z Nigérie pre The Times povedalo, že sa kvôli svedomiu plánujú vzdať podvodov. Niektorí dokonca hovorili, že si k svojim obetiam vytvorili vzťah.

Prečítajte si príbeh ženy, ktorá prišla o stovky eur pri romantickom online vzťahu

Typické znaky podvodníka a na čo si dávať pozor

  • dotyčný má narýchlo vytvorený profil na Facebooku, iba jednu – dve fotografie a obyčajne nemá ani priateľov,
  • jeho meno je dosť všeobecné, používajú krstné mená zároveň aj ako priezviská – John, Elliot, Lucas, David, Simon, Samuel, Smith, James a ich kombinácie,
  • z Facebooku sa často presunú na inú platformu (napr. Hangout), aby s vami komunikovali tam,
  • dosť skoro vám začnú písať lichôtky typu – si nádherná, inteligentná, malo by sa s tebou zaobchádzať ako s kráľovnou…,
  • neodradí ich ani to, keď zistia, že ste vydatá, a tvária sa, že sa chcú iba priateliť,
  • rozprávajú o pohnutom osude – často ide o vdovca, ktorý má jednu dcéru, o sirotu…,
  • ak od vás žiada o peniaze, nič neposielajte, to však nastane až vtedy, keď si s vami vytvorí vzťah,
  • dávajte si pozor na každého, kto sa s vami reálne nestretne – každý, kto skutočne hľadá vzťah, sa bude chcieť s vami čím skôr stretnúť osobne a nie len písať.

Ako zistiť, že ide o podvodníka?

  • čo najskôr zorganizujte online hovor, aby ste videli, ako skutočne vyzerá. Toto odhalí 90% podvodníkov. Ak je na video chate skutočne muž z fotografie, ešte stále nemáte istotu, že je
    koláž z reálnej fotografie vojaka
    to vojak, vedia si vytvoriť aj falošné video (napríklad, že nahrajú niekoho iného) – uistite sa, že pri online hovore vám odpovedá na otázky, väčšinou ide o krátku polminútovú nahrávku,
  • vypýtajte si jeho fotografiu v uniforme, najlepšie viacero a porovnajte si, či má všade rovnaké výložky – pozrite si ranking, ako vyzerajú jednotlivé hodnosti v americkej armáde. Foto ešte nie je dôkaz, môže vám poslať upravenú foto v uniforme – stalo sa, že muži spravili koláž a namiesto hlavy vojaka umiestnili svoju hlavu,
  • stiahnite jeho fotografiu a porovnajte ju z fotografiami na Google – dajte vyhľadanie podľa obrázka a nahrajte jeho fotku. Ak ju odniekaľ stiahol, pravdepodobne sa ešte niekde na nete zobrazí,
  • ak máte Google Analytics, viete ho aj lokalizovať pri návšteve vášho webu,
  • choďte do podrobností – pýtajte sa na rodičov, zázemie, kde vyrastal, na akú školu chodil (istý podvodník sa odhalil tým, že povedal, že jeho matka bola Slovenka, ale po slovensky nevedel ani jedno slovo),
  • keď vám začne sľubovať, že za vami príde, zistite, kedy to bude, ak to bude príliš neurčité a nepravdepodobné, ruky preč!
  • ak je jeho stretnutie s vami podmienené sumou za letenku alebo iná finančná zámienka, je jasné, že ide o scam,
  • získajte jeho adresu, alebo telefónne číslo, že mu chcete poslať pohľadnicu, vždy lepšie prísť o niekoľko eur ako o srdce – list sa vám pravdepodobne vráti.

Pripravili sme aj článok o reálnom príbehu, kde sme odhalili podvodníka, ktorý oslovuje aj slovenské ženy!

Zdroj: The Times, www.scamhatersunited.com, unsplash.com, pixabay.com

žiadne príspevky na zobrazenie

1 komentár