8 tipov ako sa nenechať nachytať predvianočnými zľavami

1
8 tipov ako sa nenechať nachytať predvianočnými zľavami
Foto: unsplash.com, CardMapr.nl

Počas hlavných nákupných sviatkov – Black Friday (24. novembra) a Cyber Monday (27. novembra) majú obchodníci možnosť dosiahnuť najväčšiu tržbu v roku. Kamenné obchody a eshopy nikdy nezmeškajú príležitosť osloviť zákazníkov tým, že ponúknu neodolateľné ponuky a vysoké zľavy. Preto nakoniec minieme viac, ako sme pôvodne plánovali.

Prinášame zopár tipov, ako sa vyhnúť zbytočne veľkým výdavkom. Ak sa zaujímate o to, ako sa môžete vyhnúť nadmernému míňaniu a nezmeškať pritom cenné ponuky, čítajte ďalej. Pozrite sa na spôsoby, ako múdro investovať peniaze počas týchto dní.

1. Naplánujte si budget

Najdôležitejšou vecou je naplánovať si, koľko vecí chcete kúpiť. Taktiež je potrebné stanoviť si rozpočet, koľko peňazí ste ochotný počas týchto špeciálnych nákupných dní minúť. Vytvorte si rozpočet a držte sa ho bez ohľadu na to, čo sa v obchodoch bude diať.

2. Stanovte si priority

Druhým najdôležitejším krokom je uprednostnenie nákupu veci, ktorá je najpodstatnejšia. To znamená, že by ste mali najskôr kúpiť veci, ktoré sú pre vás (vašich blízkych) najviac potrebné, a sú vo vašom zozname priorít na najvyššom mieste, potom umiestnite produkty s menšou prioritou, a tak ďalej. Aby mali vaše nákupy zmysel, mali by ste kupovať postupovať podľa priorít.

Prečítajte si aj článok o tom, že väčšina Slovákov utráca svoje peniaze zytočne

3. Nenakupujte naslepo

Obyčajte máme tendenciu kupovať všetko, čo leží v obchode počas Black Friday, bez toho, aby sme sa zaoberali študovaním zliav. Ak chcete ušetriť nejaké peniaze, skontrolujte si ceny na štítkoch pred ich zakúpením, a aj ceny na účte. Značky a obchody majú snahu plne využiť čierny piatok tým, že zákazníkom predávajú veci za vysoké ceny, pričom na cenovkách uvedú falošnú zľavu. Nikdy nenakupujte naslepo, vždy skontrolujte ceny, aby ste neboli oklamaní. Na Aliexpress prebiehajú najväčšie zľavy 11. novembra, ale v skutočnosti ceny produktov umelo navýšia cca dva-tri týždne predtým, aby sa zľava zdala byť výraznejšia.

Foto: unsplash.com, Markus Spiske

4. Skorší nákup je výhodou

Ak naozaj chcete ušetriť nejaké peniaze, zľavy pre „early birds“ sú pre vás ako stvorené. Mnoho značiek a obchodov ponúka špeciálnu zľavu pre prvých zákazníkov. Napríklad si obchod vyčlení časť dňa alebo hodiny, počas ktorých môžete získať ešte dodatočnú zľavu. Ak chcete zistiť, aké sú ďalšie zľavy, prejdite si ich ponuku podrobne.

5. Použite sociálne médiá

Prejdite si stránky vašich obľúbených obchodov a značiek na sociálnych sietiach a sledujte upozornenia na zľavy. Taktiež si pozrite časové rozvrhy na jednotlivé dni, ktoré tieto obchody zdieľajú online. Je to najlepší spôsob, ako udržať kontrolu nad akciami, ktoré sa konajú ešte pred čiernym piatkom a cyber pondelkom.

6. Stiahnite si aplikácie

Predajne majú tendenciu rozširovať špeciálne ponuky pre zákazníkov, ktorí používajú ich mobilné aplikácie. Preto ak chcete vychytať tie najlepšie ponuky, stiahnite si mobilné aplikácie vašich obľúbených obchodov. Jedná sa o jeden z najlepších spôsobov nakupovania cez internet, pretože priebežne dostávate upozornenia na ponuky a zľavy priamo na mobil.

Foto: insplash.com, Ashkan Forouzani

7. Plánujte vopred

Efektívne nákupy môžete robiť len vtedy, ak plánujete veci vopred. Urobte si zoznam internetových stránok, ktoré ponúkajú najlepšie ponuky a nakupujte od nich, namiesto toho, aby ste skúšali a testovali všetky nákupné webové stránky v daný deň. Podobne postupujte aj pri kamenných obchodov a vytipujte si tie, ktoré plánujete navštíviť.

8. Siahnite po značkách

Nenechajte sa nachytať na zľavy na nekvalitné veci, a kupujte len vtedy, keď sú naozaj dobré, aby ste neplytvali peniazmi. V zmysle slow fashion je lepšie mať jeden dobrý pulóver za 30 EUR ako tri za 10 EUR, ktoré ani nebudete nosiť. Veľakrát neodoláme a kúpime veci, o ktoré by sme nemali záujem, keby stáli o 10 EUR viac. Skúsme premýšľať, či by sme sa pre danú vec rozhodli, aj keby bola drahšia. A ak ide o oblečenie, či sa hodí aspoň k trom veciam v našom šatníku.

Foto: unsplash.com, CardMapr.nl

žiadne príspevky na zobrazenie

1 komentár