Adela Penesová: Podvýživou trpí na Slovensku 4 až 6 percent ľudí

2
Adela Penesová: Podvýživou trpí na Slovensku 4 až 6 percent ľudí

Podvýživa na Slovensku je rozšírená viac, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Existuje dokonca prípad, keď mladý človek oslepol z nedostatku vitamínu A. O tom, ako by mala vyzerať zdravá výživa a vyvážený životný štýl a čo je malnutrícia sme sa zhovárali s lekárkou a vedkyňou Adelou Penesovou. Rozhovor viedla moderátorka Martina Beňová.

V čom sú základné zásady zdravej životosprávy?

„Kvalitná a vyvážená strava, čo sa týka zloženia a  množstva, pohybová aktivita, oddych, trávenie voľného času, teda koníčky, zvládanie stresu, pitný režim a režim spánku. To sú aspekty, ktoré by sme si mali udžiavať naprieč celým vekovým spektrom čo najlepšie,“ objasňuje Adela Penesová.

„Pre starších ľudí je veľmi dôležitý pohyb, Seniori majú pocit, že si svoje odžili, ale opak je pravdou, denne treba spraviť 7 až 10-tisíc krokov a 30 minút intenzívneho cvičenia, u seniorov je to do 7000 krokov. Pohybová aktivita je kľúčová. Je to jediný spôsob, ako zabrániť demencii,“ hovorí Adela Penesová.

Čo znamená slovo malnutrícia?

Malnutrícia je slovo, ktoré sa skladá z dvoch častí – mal je zlý a nutrícia je výživa, čiže hovoríme o nedostatočnom príjme alebo vstrebávaní živín, v užšom ponímaní hovoríme o podvýžive, v širšom pojme to znamená, že nám chýbajú nielen živiny, ale aj mikronutrienty (vitamíny, minerály, stopové prvky).

„Médiá a prezentácia kultu tela kladú tlak na mladé ženy, ale aj na ženy v strednom veku. Nie sú spokojné s vlasným telom a potláčajú pocit hladu.“

„Aj keď máme na pohľad dobre živeného seniora, môže mať poruchu výživy, môže mu chýbať vápnik, vitamín D, železo, a keď to trvá dlhšie, môže sa to prejaviť chronickým dopadom na zdravie – chudokrvnosť, rednutie kostí, ubúdanie svalovej hmoty,“ vysvetľuje Adela Penesová.

Ako definovať podvýživu? Čo ju spôsobuje?

„Od detského veku sú to predovšetkým pacienti, ktorí majú onkologické alebo chronické ochorenia, kde je porucha trávenia, tiež zápalové alebo reumatické ochorenia. Chronický zápal napríklad ovplyvňuje aj chuť do jedla,“ hovorí Adela Penesová.

Špecifická skupina u mladých žien trpí anorexiou. „Je prekvapujúce, že aj keď sa radíme medzi vyspelé krajiny, 4 až 6 percent populácie na  ľudí na Slovensku je podvýživených. Súvisí to so zdravím ale aj so socioekonomickými faktormi, sú tu ľudia, ktorí žijú na hranici existenicie,“ dodáva Adela Penesová.

„Ženy trpia poruchou vnímania vlastného tela. Ak im dáte nakresliť svoju postavu, tak sa vidia oveľa obéznejšie. Sami seba si nevážia.“

Do skupiny podvýživených patria aj seniori a je ich až tretina. Ako je to možné?

Za seniora považujeme človeka nad 60 rokov. Je však zarážajúce, že nad 80 rokov až polovica ľudí trpí podvýživou. Výskyt podvýživy je tým vyšší, čím vyšší je vek. Je to podmienené aj procesom starnutia. Ďalší faktor je stav mentálneho zdravia, rozvoj demencie.

„Podvýživa nemusí znamenať len nedostatok potravy, ale aj nedostatok potrebných živín.“

Pokiaľ však telo nedostáva potrebné živiny, človek nie je schopný žiť život ako predtým. Človek s podvýživou nedokáže vstať a ísť sa prejsť, väčšinou má potrebu odpočívať, cíti sa slabý…

V rozhovore sa ešte dozviete:

  • ako včas odhaliť podvýživu,
  • ako riešiť prípady podvýživy,
  • s čím súvisí rast porúch príjmu potravy a aké to má dôsledky,
  • prečo aj muži trpia poruchou príjmu a čo je to bigorexia,
  • čoho málo konzumujeme.

žiadne príspevky na zobrazenie

2 KOMENTÁRE

  1. „Ženy trpia poruchou vnímania vlastného tela. Sami seba si nevážia.“ Toto je podľa veľmi smutné zistenie, lebo naozaj si to častokrát myslia práve tie ženy, ktorých sa to ale že vobec netýka. A tie, ktoré by sa aj mohli nad sebou zamyslieť, najmä z pohľadu zdravia, tak tie zvyčajne ani nehne. Čo je zase, druhý extrém.