Ak toto počujete v telefóne, okamžite zaveste

0
Ak toto počujete v telefóne, okamžite zaveste
pexels.com

Ak toto počujete, keď zdvihnete telefón, okamžite zaveste. Tento jeden trik by vás mohol v budúcnosti zachrániť pred záplavou spamových hovorov. 

V ére hromadných správ a preťaženia sociálnych sietí sa telefonát priateľovi alebo milovanej osobe s dobrými správami stal výnimočnou udalosťou. Bohužiaľ, je tiež takmer nemožné zistiť, ktoré prichádzajúce hovory sú od niekoho, s kým sa chcete skutočne rozprávať, a nielen od ďalšieho nepríjemného hovoru od robota.

Podvod vo forme telefonátu

A aj keď vám tieto anonymné nevyžiadané hovory pripadajú len ako obťažujúce, v skutočnosti môžu byť cielenými podvodmi, ktoré môžu ohroziť vaše osobné údaje. Našťastie, predstavitelia Federálnej komunikačnej komisie (FCC) tvrdia, že existuje niekoľko jednoduchých trikov, ktoré vám povedia, kedy by ste mali okamžite položiť telefón. A existujú aj ďalšie tipy, ktoré vám môžu pomôcť úplne obmedziť nežiaduce hovory.

Nahrávka

Ak pri odpovedaní na telefón počujete nahrávku, ihneď zaveste. Spoznať, že ide o robotický hovor, je zvyčajne také jednoduché, ako si všimnúť, že pochádza z neznámeho alebo zablokovaného čísla. Ak však niekedy zdvihnete telefón a budete počuť na druhom konci linky záznam, mali by ste okamžite zavesiť – najmä ak ide o jednoduchú otázku, na ktorú môžete odpovedať „áno“.

Žiadna firma vás nemôže kontaktovať bez predchádzajúceho súhlasu.

pixabay.com

Interakcia s výzvami

Podľa FCC podvodníci a call spoločnosti často používajú jednoduché reakcie na identifikáciu potenciálnych cieľov. A nie je to len váš hlas: K tomu patrí aj výzva, aby ste sa stlačením tlačidla odstránili zo zoznamu hovorov. Interakcia s týmito výzvami akýmkoľvek spôsobom je spôsob, akým spameri zistia, že vaše číslo je skutočné, a ktoré potom môžu použiť na to, aby vás začali spamovať častejšie alebo dokonca predávali iným spoločnostiam, uvádza CNET.

pixabay.com

Vyhnite sa prijímaniu hovorov z neznámych čísel, aj keď sa zdajú byť miestne

Preverovanie hovorov a vyhýbanie sa neznámym číslam môže byť náročné a otravné, najmä ak čakáte na dôležitý hovor od niekoho, koho číslo možno nemáte uložené v telefóne. Ale podľa FCC, aj keď telefónny hovor vyzerá, že pochádza z vašej predvoľby, je veľká pravdepodobnosť, že pôjde o „podvrh“, aby upútal vašu pozornosť a oklamal vás, aby ste ho prijali.

Samozrejme, ak niekedy zdvihnete telefón a uvedomíte si, že namiesto záznamu hovoríte so živou osobou, existujú aj ďalšie varovné signály, pri ktorých by ste mali tiež ihneď zavesiť. Ak volajúci tvrdí, že pochádza zo spoločnosti alebo vládnej agentúry, a okamžite na vás tlačí na získanie osobných údajov, ako je číslo účtu, adresa, číslo kreditnej karty, číslo sociálneho poistenia alebo osobné informácie, ako napríklad rodné priezvisko vašej matky, pravdepodobne ide o podvodníka.

FCC odporúča zavesiť hneď, ako sa vám niečo zdá byť podozrivé alebo si nie ste istí. A potom je dobré zavolať údajnej spoločnosti alebo agentúre späť na oficiálne uvedené číslo alebo na číslo uvedené na vašom účte alebo výpise z účtu.

Nedávno vydaná technológia sťaží robotickým hovorom a spammerom zaplaviť váš telefón

Aj keď sa rozhodnete zavesiť, keď počujete nahrávku, alebo podozrivá osoba môže v obmedzení spamu v telefóne urobiť kus cesty, nedávne zmeny prijaté veľkými telefónnymi spoločnosťami už môžu obmedziť počet nechcených hovorov zaplavujúcich vaše zariadenie.
CNET uvádza, že od 30. júna sú všetci poskytovatelia v USA povinní používať takzvanú technológiu Stir/Shaken. Tento nový nástroj umožňuje telefónnym spoločnostiam overiť každý hovor uskutočnený v ich sieti a pomôcť tak znížiť počet falošných hovorov, ktoré sa dostávajú k zákazníkom.
Ak hľadáte ďalší krok k ochrane telefónu pred náporom robotických hovorov, je tu veľká šanca, že váš mobilný operátor má ďalšie možnosti, ako pomôcť obrazovke pred podvodníkmi. Mobilný operátor O2 spustil vlastný register a iniciatívu Nevolajtemi.sk, kde môžete nahlásiť telefonáty z neznámych čísel. Čoskoro bude zoznam prístupný pre zákazníkov všetkých mobilných operátorov.
unsplash.com

Hlásenie nevyžiadaných textových správ môže pomôcť obmedziť ďalšie nepríjemnosti

Podvodníci, bohužiaľ, nielenže bombardujú váš telefón hovormi, ale obťažovať vás budú aj spamovými textovými správami. A aj keď blokovanie čísel môže dočasne zastaviť záplavu nechcených textov do vášho mobilu, môžete tiež použiť niektoré oficiálne nástroje na ich celkové spomalenie.
Ak vám niekedy príde podozrivá správa, že ste vyhrali cenu, alebo že ponúkajú kreditnú kartu s nízkym alebo žiadnym úrokom, či sľubujú, že vám pomôžu splatiť pôžičku, alebo vás požiada o poskytnutie osobných údajov týkajúcich sa platby účtov, Federálna obchodná komisia (FTC) varuje pred odpovedaním alebo kliknutím na akékoľvek odkazy pripojené k textu.
Namiesto toho použite nástroje v aplikácii na odosielanie správ na nahlásenie textu a potom správu skopírujte a prepošlite na číslo 7726 (SPAM). Aj keď bude mať k dispozícii novú technológiu blokovania, pomôže to regulátorom a telefónnym spoločnostiam odhaliť a vypnúť podvodné prstene rýchlejšie a efektívnejšie.
Zdroj: Bestlifeonline.com

žiadne príspevky na zobrazenie