Aké sú najkrajšie sviatky v roku v najšťastnejšej krajine?

0
Aké sú najkrajšie sviatky v roku v najšťastnejšej krajine?
budzakova

Nie je tomu tak dávno, čo svet spoznal nepreložiteľný dánsky výraz „hygge“. Možno viete, že je to niečo pohodlné a útulné. Je to huňatá deka a plamienok sviečky. Nohy v teple i mäkké dlane. Šálka čaju a príjemná spoločnosť. „Hygge“ pravdepodobne zažijete v kruhu rodiny, blízkych priateľov či kolegov, s ktorými sa cítite uvoľnene. A presne také sú aj Vianoce v Dánsku – sú „hyggeligt“.

Sviatky pokoja a mieru odštartuje… pivo

Vianočná sezóna oficiálne začína prvým novembrovým piatkom, dňom J, J-Dag. J tu symbolizuje slovíčko jul, Vianoce alebo julebryg, vianočné pivo. Je to sviatok, ktorý v kalendári nenájdete, avšak oslavuje ho celé Dánsko. Podniky v meste sa na tento deň dôkladne pripravia, naostria pípy, hostia nasadia modré škriatkovské čapice a krígle štrngajú pod dotykom dopadajúceho umelého snehu, ktorý zaprašuje ulice. Celý tento sviatok odštartovala jednoduchá vianočná reklama v roku 1990 – Dánmi taká milovaná, že ju vysielajú dodnes každý rok počas sviatkov. A J-Dag zase oficiálne každý rok odštartuje sviatky.

Svetielka i dekorácie

Vianoce sú o „hygge“ a k tej správnej atmosfére patria svetielka. Čakajte ich všade. Mestá sú krásne osvetlené už od polovice novembra, vo väčšine bude aj slávnostné zasvietenie stromčeka. Vyzdobiť si sviatočnými svetielkami všetkých druhov aj domov je v Dánsku takmer povinnosťou. Adventný veniec nájdete v každej domácnosti a nie je ničím neobvyklým, že bude vlastnoručne vyrobený – obchody sú plné drobných dekorácií, ktoré vás povzbudzujú k troche hravosti i tvorivosti. Okrem toho si môžete kúpiť aj kalendárnu sviečku – jedna dlhá sviečka vyzdobená číslami od hora jednotkou až po dvadsaťštyri na spodnej časti, ktorá poslúži ako adventný kalendár. Plamienok vás posúva čoraz bližšie k Vianociam. Okrem toho si Dáni vyzdobujú svoje príbytky sklenenými dekoráciami, papierovými srdciami či hviezdami, ktoré sami vyrábajú, alebo ozdobami, ktoré záhadne prežili prenos z generácie na generáciu. Veď Vianoce sú len raz v roku!

Foto: Barbora Budzaková

Štedrý večer

Jedna z mojich obľúbených starších dánskych tradícií sa týka zvieratiek. Kedysi dostávali zvieratá na Štedrý večer špeciálnu pozornosť a pochúťku. Dáni totiž verili, že v tento špeciálny večer vedia všetky zvieratá rozprávať a čo horšie by sa vám mohlo stať, ako škaredé ohováračky z ríše zvierat? Veľa rodín túto tradíciu dodržiava dodnes – idú na prechádzku do lesa či parku a so sebou vezmú malú pochúťku na túto špeciálnu príležitosť.
A čo jedia Dáni dvadsiatehoštvrtého decembra? Väčšinou je to pečená kačka, hoci niektorí si doprajú aj hus alebo bravčovinu s chrumkavou kôrkou. Kačka je plnená jablkami a sušenými slivkami, podávaná so zemiakmi (ako inak), červenou kapustou a brusnicovým džemom. Ako dezert je obvykle ris a l’amande – najlepší ryžový puding s čerešňovou omáčkou.

Čo poviete? Vyskúšali by ste si také dánske Vianoce?

Jeden vianočný večierok nikdy nestačí

To, že Dáni milujú „hygge“ sme si už povedali. Pridajme k tomu kopu jedla, tradičnú pálenku a dostanete Julefrokost – vianočný večierok. Sezóna vianočných večierkov začína v novembri a nie je neobvyklé, že končí až v januári. A neostane len pri jednom. Na jeden vás pozve vaša väčšia či menšia firma, kamaráti aj rodinní príslušníci. Základom je pekne sa obliecť a pripraviť sa na veľa, veľa, veľa jedla a ešte viac pitia korunovaného Akvavit-om – tradičnou pálenkou, kde základnou ingredienciou je rasca alebo kôpor. Budete ho milovať asi tak, ako každý cudzinec miluje slovenskú borovičku. Čiže nevylučujem, ale poviem vám, prekvapili by ste ma.
Na vianočných večierkoch sa leje na litre, rovnako ako rôzny iný alkohol. Tento deň je dovolené všetko. Základom je dobre sa baviť, vydržať celý večer na vlastných nohách je až druhoradé.

Od sleďa cez kačku až po víťaznú mandľu

Ale aby to ale nevyznelo, že tí Dáni naozaj len pijú – to vôbec nie. Dôležitou časťou vianočného večierku je aj kopa jedla. A čo sa teda je v Dánsku počas tohto sviatočného obdobia? Začína sa rybacím predjedlom – sleďom, nakladaným alebo v kari omáčke. Často bude v ponuke aj losos a rybie filé, napríklad z platýsa. K tomu ražný chlieb a remuláda (dressing z vaječných žĺtkov, oleja a octu, ochutený horčicou, kaparami a bylinkami). Nasleduje druhý chod. Tu môžete čakať čokoľvek od mäsových guliek v kari, kačacích pŕs či sviečkového mäska. Prílohou sú zvyčajne zemiaky, čo je celkovo najobľúbenejšia dánska príloha 350 dní v roku, červená kapusta a „hnedá omáčka“ (brun sovs).

A po tom všetkom prichádza to najdôležitejšie – ryžový puding, ris a l’amande! Čo nie je hocijaký ryžový puding – ale ten najlepší na svete. Doplnený šľahačkou, mandľami, vanilkou, zavŕšený horúcou čerešňovou omáčkou. Ako keby to o sebe nestačilo – ris a l’amande je aj hrou. Obsahuje jednu celú mandľu medzi hŕbou posekaných, a ten, kto ju nájde vo svojej porcii, vyhráva cenu.

Prečítajte si aj článok o Vianociach zakladateľky Bella Rose, e-shopu s nádhernými dekoráciami

Foto: Barbora Budzaková

Bitka o drobnosti plné radosti

Už viete, že Dáni jedia, že pijú, ale viete, že aj hrajú? Obľúbenou tradíciou na Julefrokost je tzv. Pakkeleg – „balíčková hra„. Každý pozvaný prinesie jeden malý darček, zvyčajne drobnosť okolo 5-10 eur. Z balíčkov sa spraví kôpka v strede stola. Počas prvého kola sa hádže kockou a ak hodíte šestku, môžete si vybrať darček, až kým sú všetky rozdelené. Tu sa hra ale nekončí! Hrá sa ďalej a darčeky si kradnete navzájom. Je to síce hra, ale chytí vás za srdce i bojového ducha. Bude to preto jedinečná šanca uvidieť vášho šéfa, ako sa oduševnene bije o pár eurovú cetku. Ale tá radosť, keď je koniec a vám ostal aspoň jeden balíček!

Vianočný večierok, julefrokost, je čas, kedy vám kolega môže otvorene vyznať lásku alebo povie do očí, že vás nenávidel, odkedy vás prvýkrát zbadal. Šéf tancujúci na stole s kravatou obviazanou okolo hlavy tiež nie je niečo, čo by vás malo prekvapiť. Ale len v tento deň! Nech sa stane čokoľvek, od zajtra sa všetko vráti do normálu a starých koľají.

Barbora Budzáková

žiadne príspevky na zobrazenie