Ako si najlepšie vychutnáte kávu?

0
Ako si najlepšie vychutnáte kávu?

Ak máte radi kávu, určite ste už počuli o tzv. cuppingu, teda degustácii kávy. Najdôležitejšiu úlohu hrá cupping pre odborníkov, ktorí vďaka nemu zisťujú kvalitu kávy. Ako som sa mala možnosť presvedčiť na vlastnej koži, je to zaujímavý zážitok aj pre laika. 

Vyskúšala som si to pri otváraní novej kaviarne Costa Coffee v nákupnom centre Eurovea. Je to už druhá kaviareň tohto druhu na Slovensku. Nájdete ju na -1 podlaží na konci nákupného centra. Môžete si tam vychutnať nielen kávu, ale aj dezerty či iné nápoje z aktuálnej ponuky.

Ako na degustáciu kávy?

Malú degustáciu si môžete vyskúšať aj vy, u seba doma. Čo presne teda cupping obnáša, ako prebieha a čo sa s jeho pomocou dá zistiť?

Každý človek má trochu odlišné vnímanie chuti, a aby degustátori boli schopní kávu posudzovať v rámci možností rovnako, musia mať presne „vycvičené“ chuťové bunky. Vďaka ich schopnostiam pijeme kávu, akú pijeme.

Príprava kávy pre cupping vás možno prekvapí, dosť sa podobá klasickému „turkovi“. Má to ale svoj zmysel. Rôzne spôsoby prípravy kávy totiž ovplyvňujú výslednú chuť, čo nie je pre degustáciu žiadané. Keď sa zomleté zrná iba zalejú horúcou vodou, vynikne chuťový profil kávy. Káva se namelie v pomere 12 gramov kávy na 2 deci vody.

Po nasypaní kávy do šálok sa hneď nezalieva, najskôr prichádza čas na hodnotenie jej vône. Až potom se zaleje horúcou vodou. Dôležité je nezalievať vriacou vodou, ale počkať aspoň minútu, aby mala voda okolo 93°C. Aj pri vode je dobré dbať na jej kvalitu, pretože má vplyv na výslednú chuť, a ak chcete byť úplne dôslední, použite filtrovanú vodu.

Prečítajte si aj článok o tom, ako je prospešné pre zdravie červené víno

Arabika vs. robusta

My sme mali možnosť testovať dva druhy kávy – jedna bola čistá arabika, druhá bola zmes arabiky a robusty, ktorú nazývajú Mocha Italia. Špeciálne ju pripravujú práve v predajniach Costa Coffee. Po zaliatí horúcou vodou sme teda kávu najprv ovoňali a potom odstrániť vrchnú „chrústu“, na čo slúžili dve lyžice. Povrchovú vrstvu som pomaly odstránila podľa pokynov a preložila do prázdneho pohárika. Následne sme sa mohli napiť.

Prekvapilo ma, že cítiť taký rozdiel. Čistá arabika mala vyslovene kyslastú chuť a zmes s robustou bola omnoho lahodnejšia. Priznám sa, že zvyknem piť kávu s mliekom a cukrom, ale napriek tomu sa mi podarilo ohodnotiť aj pravú chuť horkej kávy.

Samozrejme, neostala som iba pri nej. PR manažérka, Betty Molnárová mi odporučla Malinový Flat White s ružovým korením.

Aké vlastnosti kávy sa hodnotia?

Existuje niekoľko spôsobov, ako hľadať, čo sa deje vo šálke kávy. V káve je vraj zhruba dvojnásobný počet zlúčenín ovplyvňujúcich chuť ako vo víne. A identifikácia arómy si nevyžaduje osobitnú licenciu, stačí hľadať nasledovné:

  • Sladkosť. Poznáte konkrétne druhy sladkých chutí, ako je hnedý cukor, melasa, med alebo karamel?
  • Kyslosť. Tiež známy ako „jas“, vyhľadajte chute, ako sú citrus, čučoriedka, citrón, jahoda alebo dokonca príchute, ako je melón a paradajka. Všimnite si, že kyslosť nie je rovnaká ako kyslosť, ktorá je meraná pH, a nie otázkou chuti.
  • Telo. Cítite kávu ako bohatú a ťažkú, ľahkú, vodnatú, jemnú?
  • Čistota. Skutočne podceňovaným aspektom chuti je to, čo sa stane po prehltnutí. Niektoré druhy káv môžu v ústach vydržať dlhšie, že stále cítite jedinečnú chuť (ktorá môže byť kyslá, horká, dymová, atď.). Čistejšie kávy nechajú váš chuťový pocit neutrálny. Tá je ceneným aspektom skvelej kávy a môže byť často priamo ovplyvnená metódou praženia.

Chuť je aj tak vysoko osobná záležitosť, ale tým, že začnete premýšľať o tom, čo pijete, vám to pomôže získať lepší pocit z kvality a nasmerovať vás tým správnym smerom k tomu, čo máte radi.

Zdroj foto: costa-cofee.sk

žiadne príspevky na zobrazenie