Ako najvýhodnejšie zasielať tovar do zahraničia?

0
Ako najvýhodnejšie zasielať tovar do zahraničia?
Foto: pexels.com

Možno ste sa už stretli s tým, že ste potrebovali poslať zásielku a nevedeli ste sa zorientovať v tom, akú službu využiť. Čo je najvýhodnejšie – riešiť prepravu Slovenskou poštou alebo iným spôsobom?

Najmä vtedy, keď potrebujete tovar zasielať v rámci svojho podnikania (napríklad pri predaji handmade výrobkov), je potrebné, aby ste mali túto otázku vyriešenú. Cena poštovného vám pomôže niečo ušetriť, alebo môže byť rozhodujúcim faktorom pri predaji vašich výrobkov napríklad na Ebayi alebo Etsy.

Ďalšou témou je spôsob zasielania – či zvoliť obyčajnú zásielku, doporučený list, balík alebo dokonca či je vhodné alebo potrebné zásielku poistiť. Na všetky tieto otázky sa vám pokúsim odpovedať nižšie…

Poštovné pri zasielaní do zahraničia

  • Najnižšie poštovné kombinované s relatívne vysokou spoľahlivosťou stále robí zo Slovenskej pošty lídra prepravných služieb. Ja do zahraničia využívam iba služby Slovenskej pošty.
  • Je možné do Českej republiky využiť napr. prepravu InTime, zásielka do pol kila vás vyjde 8,45 eur. Cez Slovenskú poštu je to však stále menej, pri tomto type zásielky je to 5,50 eur.
  • Ideálne je zvoliť doporučený list, ktorý si podľa podacieho čísla viete odsledovať na posta.sk alebo na track17.net (tento link uvádzam aj kupujúcim, aby sa vedeli zorientovať).
  • Položka poštovné sa napríklad na Ebay-i vypĺňa zvlášť, mimo ceny za tovar. Ja zvyknem dávať jednotné poštovné pre všetky krajiny, skúšala som aj zvlášť pre Európu, ale hore-dole 2 eurá nikoho neodradia od kúpy. Vy to potom budete mať jednoduchšie, ak zadáte jednotné poštovné pre celý svet.
  • Dobré je teda vychádzať z najdrahšieho poštovného, t.j. mimo Európy (napr. do USA).
  • Podľa cenníka Slovenskej pošty vás doporučený list do pol kila zasielaný do USA bude stáť 9,10 EUR. Takže ak máte menšiu vec, ktorú predávate za cca 20 – 70 EUR, dajte na Ebay jednotné poštovné 9 USD, nech úplne neodradíte kupujúcich. A keď to bude Európa, ešte trošku ušetríte (reálne stojí poštovné 7,20 EUR).

Poistiť zásielku či nie?

  • Ak nemáte poistenú zásielku a posielate ju len ako doporučený list, pošta predsa len nesie nejakú zodpovednosť. Za stratu, úbytok, poškodenie alebo zničenie časti, resp. celého obsahu doporučenej zásielky adresovanej do cudziny, je poskytovaná náhrada škody najviac vo výške 36,99 eur.
  • Ak predávate drahšiu vec, nad 100 EUR odporúčam zásielku pripoistiť, poštovné bude potom 18 EUR (pri poistení do 100 EUR do USA, ak má zásielka do pol kila), takže v tom prípade zvážte zadať na Ebayi aj vyššie poštovné, napr. 19 USD.
  • Výšku poistenia si môžete zvoliť, na výber je poistenie do 100 EUR, do 500 EUR, do 100 EUR.
  • Positenie do 500 eur je pri pol kilovej zásielke 20 EUR, ak ju zasielate do USA, čiže ak máte zásielku v hodnute 150 EUR, už by som dala vyššie poistenie, keďže rozdiel je len 2 eurá. Poistenie do 1000 EUR stojí do USA 22,50 eur.
  • Pri poistených zásielkach je zásielka braná ako balík a nie ako list, čiže nie ste limitovaný hmotnosťou. Lenže čím vyššia hmotnosť, tým vyššie poštovné. Skúste si to doma odvážiť, mne sa raz oplatilo viac poslať dva doporučené listy namiesto jedného balíka.

Doporučený list

  • Ide o zásielku do 2 kg
  • minimálne rozmery sú 14 x 9 cm,
  • maximálne rozmery: súčet dĺžky, šírky a hrúbky je max. 90 cm, pričom najväčší rozmer nesmie presiahnuť 60 cm
  • Pri zásielke nepravidelných tvarov musí byť vzdialenosť dvoch najvzdialenejších okrajových bodov zásielky minimálne 14 cm. A pri maximálnych rozmeroch, musí byť vzdialenosť dvoch najvzdialenejších okrajových bodov zásielky maximálne 60 cm.
  • Pri zvitku môže mať dĺžka plus dvojnásobok priemeru maximálne 104 cm, pričom najväčší rozmer nesmie byť väčší ako 90 cm.

Pomôžu reklamácie?

  • Vždy si uchovajte všetky obálky a korešpondenciu. Mne raz Slovenská pošta pomiešala zásielky – na dve zásielky opačne nalepili štítky s podacím číslom (teraz si to už tlačím sama). Doručili zásielku zákazníkovi, ktorý mal dobierku, a odovzdali mu ju zadarmo. Druhá pomiešaná zásielka sa mi vrátila. Keďže som nemala odfotenú zásielku, u ktorej došlo k zámene, reklamáciu mi neuznali. A zákazník mi tovar nezaplatil, ani keď som ho kontaktovala.
  • Vždy je dobré, ak vyplníte reklamáciu, aj vtedy, ak nemáte zásielku poistenú.
  • Raz sa mi stalo, že zásielka sa stratila a jej hodnota bola cca 50 eur, takže ma to dosť mrzelo. Akonáhle som však začala vypĺňať papiere, medzitým sa zásielka objavila. Čiže bola doručená po dvoch mesiacoch, išlo o zásielku do USA. Urobila som však tú chybu a myslela som si, že po takej dlhej dobe je to stratené, a tak som kupujúcemu poslala identický tovar. Takže nakoniec dostal dva a ja som zvytočne platila 2x poštovné (potom mi jednu posielal späť).

Nakupujete z Číny alebo USA? Pripravte sa na zmenu pravidiel v preclievaní tovarov

žiadne príspevky na zobrazenie