Ako prechádzať dvojitej brade? Poradí vám skúsená dermatovenerologička Hana Zelenková

0
Ako prechádzať dvojitej brade? Poradí vám skúsená dermatovenerologička Hana Zelenková

V odbore zvanom dermatovenerológia má vyše päťdesiatročnú odbornú prax. V rámci kongresov, na ktorých prednášala, pochodila celý svet. Vyhla sa len Arktíde a Antarktíde. Jej zahraničný kolegovia ju zvyknú nazývať kráľovnou karboxyterpie.

Karboxytrepia je veľmi mnohostranná a účinná metóda na liečbu celej škály ochorení, vrátane celulitídy, lokalizovaného nahromadenia tuku v rôznych miestach na tele, strií, ochabnutej pokožky na tele, krku, tvári a dekolte. S doktorkou MUDr. Hanou Zelenkovou, PhD., MBA, ktorá pôsobí ako dermatologička vo Svidníku, sme sa porozprávali o tom, ako predchádzať vzniku dvojitej brady. Riešením tohto nežiaduceho problému môže byť totiž liposukcia alebo lipolýza.

Je rozdiel medzi liposukciou a lipolýzou

„Najprv je potrebné rozlíšiť rozdiel medzi liposukciou a lipolýzou,“ začína svoje rozprávanie odborníčka. „Obidve metódy slúžia k redukcii alebo celkovému odstráneniu nadmerných depozit tuku v rôznych telesných lokalitách, dvojitú bradu nevynechajúc, ale každá má svoje špecifiká a možnosti.“

„Liposukcia je odsatie nadmerného množstva tuku.“

Dnes je v ponuke rôznych svetových pracovísk, Slovensko nevnímajúc, široké spektrum moderných liposukčných techník. Preto u každého záujemcu je možné si vybrať na mieru tú liposukciu, ktorá je pre neho najvhodnejšia, ale súčasne aj najkomfortnejšia. Doba ošetrenia je u každého individuálna, závisí na množstve tuku a veľkosti plochy, ktorú je potrebné odstrániť. Zákrok sa vykonáva v celkovej, alebo lokálnej anestéze, podľa odporúčaní lekára.

Ako na redukciu podbradku?

Existuje laserová liposukcia, kde sa využívajú mikrokanyly a týmto spôsobom sa  rieši najmä redukcia podbradku. Na trhu je už však aj liposukcia vodným lúčom, rádiofrekvenciou, či vibračnou technikou a samozrejme existujú rôzne možné kombinácie ošetrenia opisovaného problému.

Dermatovenerologička Hana Zelenková považuje za zaujímavú skutočnosť, že: „odsatý tuk je možné ďalej využiť inde na tele. Takáto procedúra sa nazýva lipotransfer.“ Podľa doktorkiných slov má každá metóda liposukcie svoje výhody a nevýhody.

„Pokiaľ sa liposukcia vykonáva v lokálnej anestéze, ide o minimalizáciu možných nežiaducich účinkov a je možnosť vykonania tejto metódy aj na rozsiahlej ploche tela. Súvisí to aj s menšou traumatizáciou okolitého tkaniva. Samozrejme, pre skutočne vynikajúci a dlhodobý efekt , musí po zákroku pacient dodržiavať odporúčania ošetrujúceho lekára.“

Zaujíma vás téma zdravie? Príďte na konferenciu Pre zdravie ženy v Košiciach

Efektívna je injekčná lipolýza

Lipolýza je zase rovnomerné odbúranie, redukcia tukových depozít, ktoré sa nedajú odstrániť cvičením, diétou alebo inými metódami. „Môže sa použiť ako eventuálna korekcia po liposukcii, pre pretrvávajúce nerovnosti na tele. Pri výkone nie je nutná hospitalizácia. S úspechom sa roky používa najmä v estetickej medicíne a je vhodná pre mužov aj pre ženy,“ ozrejmuje odborníčka.

Dodáva, že môžeme rozlišovať niekoľko typov lipolýzy. „Patrí medzi ne injekčná lipolýza, elektrolipolýza, ktorá neinvazívnou metódou postupne rozrušuje tukové bunky pomocou elektrického poľa, USG lipolýza, AWT – Acousticwavetherapy, ktorá využíva vysokoenergetické akustické vlny, okrem odbúravania tukov rieši aj rôzne problémy s jazvami, vrásky, strie, lipedém, laserová lipolýza, čo znamená vstrekovanie fotónov priamo do tukových buniek,“ vysvetľuje doktorka.

Pre lipolýzu je charakteristický dlhotrvajúci účinok, výsledky sú samozrejme podložené a overené v štúdiách histologickým vyšetrením. Mimoriadne efektívna je podľa doktorky Hany Zelenkovej injekčná lipolýza, v ktorej ide o vsterkovanie roztoku obsahujúceho niekoľko typov látok. Špecialistka v svojom odbore hovorí, že v každom prípade by injekčnú lipolýzu mal aplikovať lekár s adekvátnym vzdelaním a špeciálnym kurzom. Nie školený zdravotný personál alebo kozmetičky!

Na koľko percent sa pri liposukcii podbradku môže dvojitá brada vrátiť späť?

Je to individuálne, záleží na tom, ako pacient dodržiava odporúčané opatrenia po zákroku a samozrejme aj na životospráve a iných faktoroch.

Ako dlho po zákroku by sa nám  tuk pod bradou mal vytratiť?

Najneskôr do šiestich týždňoch je viditeľný efekt, odporúča sa ošetrenie opakovať alebo následne kombinovať s inou procedúrou – napríklad aplikácia nití. U veľa pacientov sa nám osvedčila kombinácia s karboxyterapiou, ktorá výborne redukuje reziduálne ložiská tuku a navyše skvelo spevňuje „nadbytočnú“ kožu a zlepšuje jej kvalitu a elasticitu.

Je potrebné pre lepší účinok, lipolýzu podbradku niekoľkokrát opakovať? Ak áno, koľkokrát?

Osvedčili sa dve aplikácie, ale samozrejme existujú výnimky. Pri neúspechu teda esteticky nedostatočnom efekte je potrebné zvoliť inú techniku, metodiku na redukciu dvojitej brady, podbradku.

Ide v tomto prípade o bolestivý, nežiadúci a invazívny zákrok?

Každé ošetrenie aj za použitia lokálnej – miestnej anestézy je mierne bolestivé, ale každý lekár sa snaží nežiaduce efekty skutočne minimalizovať. Invazívnosť sa odvíja od zvoleného ošetrovacieho postupu.

Ako dlho trvá kým sa po zákroku stav kože upokojí?

Po lipolýze, ustupuje bolestivosť alebo začervenanie veľmi rýchlo, prakticky do 24 hodín.  Samozrejme vhodné je najmä tesne po ošetrení lokalitu chladiť.

Čo odporúčate robiť, aby sme ako ženy predchádzali tvorbe dvojitej brady?

MUDr. Hana Zelenková PhD., MBA

Nuž to záleží od typu a konštitúcie aj genetickej výbavy každej ženy. Niektorým sa dvojitá brada nevytvorí za celý život, u iných stačí aj malé pribratie a dvojitá brada je na svete.

Čo si myslíte o tvárovej joge, je účinná?

Pre niektoré ženy iste účinná je. A nielen čo sa týka dvojitej brady, ale pomáha pri tzv. „ovisnutej“ koži.

Ženy v akom veku sa na vás obyčajne obracajú s chirurgickým riešením dvojitej brady?

Sú medzi nimi aj ženy okolo 30 roku veku, ale najčastejšie medzi 40 – 50 rokom života. Samozrejme sa snažíme každej žene odporúčať ten najefektívnejší výkon, vzhľadom na jej konštitúciu a rozsah zmien, či už ide o liposukciu alebo lipolýzu, či iné metódy. Dnes existujú desiatky pracovísk, ktoré sa redukcii tuku na rôznych partiách tela, bradu a tvár nevynímajúc, venujú na najvyššej profesionálnej úrovni.

Je zákrok bolestivý? Koľko sa hojí?

Záleží od výkonu a techniky ošetrenia a takisto, pokiaľ do procesu hojenia nezasiahnu nepredvídané okolnosti – napríklad dajaké iné, napríklad infekčné ochorenie.

Komu ho neodporúčate?

Pri kontraindikáciách, ale aj u tých osôb, ktoré sú neochotné akceptovať rady lekára.

Rozhovor pripravila Jana Savčáková

žiadne príspevky na zobrazenie