Ako sa stať digitálnym nomádom?

0
Ako sa stať digitálnym nomádom?
pixabay.com

Práca na voľnej nohe je o výhodách: stanovíte si svoj vlastný pracovný čas, pracujte, kde chcete, a vyhýbate sa deprimujúcemu životu v kancelárii. Ale vrhnúť sa do neznámych vôd, aby ste sa stali digitálnym nomádom, je desivá záležitosť, ktorá sa vám môže zdať nepreskúmaná.

Stať sa digitálnym nomádom nie je jednoduché. Ale je to oveľa jednoduchšie, ako si všetci myslia! To, čo ľudí často odstrašuje, je zoznam prekážok, ktoré sa vám zdajú byť neprekonateľné, a to:

  • Práca bez istoty stabilnej výplaty alebo kamarátstva vašich kolegov
  • Zanechanie priateľov a rodiny
  • Opustenie svojej komfortnej zóny
  • Jazykové bariéry
  • Spoznávanie nových ľudí (mýtus „Som hanblivý“)
  • Čo robiť so všetkými vašimi vecami
  • Iracionálne obavy ako: „Čo ak stratím pas?“ alebo „nie je nebezpečné žiť v zahraničí?“

Urobiť prvý krok k tomu, aby ste sa stali digitálnym nomádom, môže byť desivé, ale možno vo vás drieme divoký cestovateľ, ktorý čaká len na to, aby sa dostal von!

Prekážky sú vo vašej hlave oveľa desivejšie ako v skutočnosti

Keď sa sústredíte len na to, čo sa môže pokaziť, zabudnete na všetky úžasné veci, ktoré sa môžu pokaziť. Iste, niekedy jazyková bariéra spôsobí problémy a, iste, niekedy budete cítiť túžbu po domove. Niekedy však zažijete aj čarovné zážitky s fascinujúcimi ľuďmi, vďaka ktorým to bude stáť za to.

Väčšine ľudí, ktorí sa odhodlajú žiť na voľnej nohe, trvá aj tri roky zvažovania rôznych depresívnych scenárov s bývaním a kalkulácií prehnaných životných nákladov. Nie je jednoduché nabrať odvahu urobiť to, čo naozaj chcete: kúpiť si prvú letenku, vziať si obrovský batoh a vydať sa do zahraničia.

Pracovné miesta v zahraničí neustále pribúdajú, ale to neznamená, že myšlienka cestovať a pracovať v cudzej krajine nie je o nič menej desivá. Skúsime si rozobrať, akým chybám sa pri tom vyhnúť.

zena na plazi
Foto: pixabay.com

Domov môže byť aj kancelária

Po prvé, potrebujete zdroj príjmu nezávislý od miesta, kde budete. Keby ste boli tvorca obsahu pre digitálnych marketérov, alebo profesionálny bloger, bolo by to jednoduché. Digitálni nomádi však pochádzajú z rôznych odvetví, hoci väčšina z nich sa točí okolo internetu. Niektoré bežné povolania digitálnych nomádov sú:

  • Grafickí dizajnéri
  • Programáti
  • Kameramani a strihači videí
  • Fotografi
  • Profesionáli v oblasti sociálnych sietí
  • Redaktori a korektori
  • Vlastníci e-shopu
  • Zástupcovia zákazníckeho servisu
  • Virtuálne asistentky
  • IT technici
  • Majitelia firiem

Mnohé z týchto pozícií sú založené na klientoch, ale nemyslite si, že si musíte nájsť klientov v krajine, v ktorej  práve bývate alebo ktorú navštevujete. Pokiaľ ste spokojní s 3-mesačnými turistickými vízami, môžete pokračovať v hľadaní klientov z vašej domovskej krajiny.

Časový posun

Jedna vec, ktorú si treba uvedomiť, sú pracovné hovory neskoro v noci. Vzhľadom na rozdiely v časových pásmach sa vám môže stať, že sa budete pravidelne zúčastňovať telefonických stretnutí s americkými klientmi o polnoci alebo neskôr. Ako nočnej sove vám to nemusí vadiť – v skutočnosti je to trochu vzrušujúce hovoriť o biznise v uličke vedľa baru alebo s niekým, kto na vás čaká v posteli. Ale aj keď to na prvý pohľad vyzerá ako prekážka a ak ste v tomto nekompromisní, vaši klienti môžu byť ochotní posunúť svoje plány, aby si našli čas, ktorý vám obom vyhovuje.

Prečítajte si: 6 vecí, o ktorých by ste mali porozmýšľať predtým, ako sa rozhodnete stať sa freelancerom

Ak vás žiadna z vyššie uvedených prác neláka alebo ak sa chcete vyhnúť učeniu sa novej zručnosti, vždy je tu jedna zlatá práca, ktorú môže vykonávať ktokoľvek odkiaľkoľvek: jazykový lektor. Výučba angličtiny je bezrizikový spôsob, ako získať dlhodobé víza, a zefektívňuje spoznávanie nových ľudí a získavaní priateľov. Ste však prilepení k škole a konkrétnemu mestu a máte dlhodobú zmluvu, nemusí to byť pre vášnivých cestovateľov to pravé.

Bez ohľadu na váš materinský jazyk vám niekto niekde zaplatí, aby ste ho naučili. Získanie pedagogického certifikátu je tiež pomerne lacné a jednoduché, takže nemôžete použiť „Nikdy si nenájdem prácu“ ako výhovorku, aby ste sa nestali digitálnym nomádom!

Ako spravovať peniaze

Citibank, HSBC a mnohé ďalšie banky majú pobočky po celom svete, takže o jednu starosť menej. Majte na pamäti, budete stále musieť platiť dane vo svojej domovskej krajine, ak cestujete na turistické víza.

Ak nepoužívate turistické vízum, t. j. máte skutočnú prácu v krajine, v ktorej ste, potom sú pravidlá samozrejme iné. Každá krajina narába s daňami vlastným spôsobom, ale pred podpísaním pracovnej zmluvy by ste mali položiť zamestnávateľovi otázky. Ak je zamestnávateľ ochotný vás zamestnať, bude ochotný vám aj vysvetliť, ako fungujú dane.

Čo sa týka bankovníctva, môžete napríklad použiť účet v Citibank s minimálnymi nevýhodami. Sú medzinárodne veľmi populárni a môžete použiť asi 80 % bankomatov po celom svete. Môže sa stať, že vám zmrazia kartu, keď uvidia aktivitu v novej krajine. Ak nezabudnete oznámiť zákazníckemu servisu, kam máte namierené, nemali by ste mať tento problém.

Nie je zlé získať účet napríklad ešte v HSBC. Spomedzi všetkých bánk na svete HSBC sa nachádza asi najčastejšie v rôznych krajinách a zdá sa, že cestovateľom vychádza v ústrety. Pozrite si Najlepšie banky NerdWallet pre medzinárodné cestovanie 2017, kde nájdete ďalšie užitočné informácie o bankovníctve v zámorí.

Aké miesto si vybrať?

Keď si budete vyberať, kde si zriadite centrálu digitálneho nomáda, svet vám ponúka nekonečne veľa možností. Môžete ísť do miest s vrúcnou a otvorenou kultúrou (uľahčuje to nadväzovanie priateľstiev), do menších miest a do miest, ktoré sú známe tým, že sú cenovo dostupné. Ale ak si chcete odškrtnúť všetky svetoznáme turistické destinácie alebo žiť v chatrči v austrálskom vnútrozemí, fantázii sa medze nekladú.

Zistiť, v akej štvrti sa ubytovať, môže byť o niečo zložitejšie. Zvyčajne je dobré pýtať sa ľudí, ktorí tam už boli, o tom, kde sú dobré kluby alebo ktorým oblastiam sa v noci vyhnúť. Ak nemáte osobnú referenciu, nájdite si odpovede online. Aj na Trip Advisore sú skvelé fóra, ktoré sa vám budú hodiť pri poznávaní miest. Pri výbere oblastí na bývanie sa uistite, že okolie má to, čo potrebujete, a že si to môžete dovoliť. Prenajmite si izbu v blízkosti kaviarní, ktoré majú wifi.

Na prenájom je dobré použiť Airbnb. Je to pohodlné a je skvelé, že poskytuje aj záruku (čoskoro zistíte, že svet je plný podvodníkov, ktorí sa živia mimo mesta). Prvých 30 dní si rezervujte cez Airbnb, a potom, ak sa vám miesto zapáči, prenajmite si ďalšie mesiace priamo od hostiteľa, aby ste sa vyhli poplatku za použitie webu. To uprednostňujú aj hostitelia, najmä ak platíte v hotovosti.

Ak niekoho v tejto oblasti poznáte, zvyčajne vám tiež pomôže nájsť miesto. Na Facebooku sú tiež skupiny, kde sa vymieňajú podnájmy a tie bývajú najlacnejšie. Ďalšou alternatívou môže byť couchsurfing. Ale ak nechcete bývať s ďalšími ľuďmi, priplaťe si za viac súkromia.

Prečítajte si: Podnikanie z domu – čo všetko by ste si mali zvážiť a ustrážiť?

pixabay.com

Cudzinci sú len priatelia, ktorí si vás ešte nepridali na Facebooku

Zdá sa, že získavanie priateľov je to, čo u potenciálneho nomáda vyvoláva najväčší strach – a to z dobrého dôvodu. Nebudeme to preháňať: obdobia osamelosti sú pre digitálnych nomádov samozrejmosťou, trvajú týždne či dokonca mesiace, ale ak tam vydržíte, vypestujete si dve základné životné zručnosti: prosperovať v samote a učiť sa spriateliť sa v každej situácii.

Získavanie nových priateľov je sval, ktorý sa používaním posilňuje, ale existuje niekoľko tipov, ktoré vám môžu tento proces trochu uľahčiť:

1. Urobte prvý krok

Väčšinu svojho života som bola hanblivá, ale cestovanie ma vyškolilo, aby som bola oveľa spoločenskejšia. Teraz je mojou druhou prirodzenosťou začať konverzáciu s cudzincom. Veľa z cestovania vás učí, kto ste, a presadzovať sa, ale tiež, aby ste sa stali lepším človekom. Cvičením môžete zmeniť svoje slabé stránky na silné stránky.

Z vlastnej skúsenosti viem, aké mučivé môže byť zo začiatku nadväzovanie nových priateľstiev, najmä preto, že veľa y týchto pracovných pozícií priťahuje introvertný typ. Ale dobrá správa je, že zakaždým, keď to urobíte, je to jednoduchšie. Začnite teda cvičiť ešte dnes – vlastne hneď teraz! Ak sa začnete rozprávať s ľuďmi, ktorých nepoznáte. Potom v čase, keď budete pripravený odísť do zahraničia, budete oveľa sebavedomejší.

Okrem toho kultúra krajiny určí, ako ľahko sa môžete stretnúť s miestnymi obyvateľmi. V Taliansku stačí vyjsť zo svojho bytu, aby ste si našli priateľov.

priatelky
Foto: pixabay.com

2. Nájdite si svoje miesto.

Po celom svete existujú stretnutia, skupiny aktivít a kurzy, ktoré vám môžu pomôcť stretnúť sa s novými ľuďmi, a prinajmenšom vždy existujú bary a kluby. Vyskúšajte aplikáciu Meet up. A zistite, ktoré spôsoby sú pre vás najvhodnejšie na stretávanie sa s ľuďmi.

Stránky na výučbu jazykov ako Conversation Exchange alebo Tandem môžu byť obrovskou pomocou.Tieto stránky spájajú ľudí, ktorí sa chcú naučiť rodné jazyky danej krajiny. Funguje to dobre, pretože ak ste v cudzej krajine, váš materinský jazyk bude zvyčajne žiadaný. Dokonca ho môžete začať používať už dnes, aby ste sa na svojom ďalšom mieste stretli s kamarátom. Len sa zdržte flirtovania – nie je to zoznamovacia aplikácia! Keď už hovoríme o zoznamovacích aplikáciách, môžu byť tiež skratkou k vytváraniu „priateľov“. Účet si môžete založiť už niekoľko týždňov pred príchodom, aby ste mali náskok.

3. Nebojte sa byť sám

Nevyhnutne prídu chvíle osamelosti, aj keď len na jednu alebo dve noci. Naučte sa z toho vyťažiť čo najviac, či už idete na podujatie sami, alebo zostanete doma a pozeráte televíziu. Ušetrí vám veľa trápenia, ak sa naučíte cítiť sa pohodlne osamote. To nie je len dobrá rada pre cestovanie, ale pre život vo všeobecnosti.

Ak je pre vás dôležité mať spoločníkov na cestách, môžete sa tiež pridať ku skupine digitálnych nomádov. Hovorí sa o gangoch digitálnych nomádov, ktorí spolu cestujú v cigánskom štýle po celom svete. Aj keď sa mi páči voľnosť ísť sólo (v skupinách si nemôžete vždy môžete vybrať, kam pôjdete), je istá príťažlivosť cestovania v skupinách, najmä ak ste nováčik alebo chcete cestovať na miesto, ktoré môže byť trochu náročné na navigáciu sólo.

pixabay.com

4. Ako sa efektívne zbaliť?

Ak by ste išli na pustý ostrov a mohli by ste si vziať len 20 kilogramov batožiny, čo by ste si vzali? Predstava, že predáte a zbavíte sa svojich vecí, je určite strašná. Ale keď to urobíte, budete prekvapení, ako dobre sa zrazu cítite.

Vložiť všetok svoj svetský majetky do jedinej batožiny je niečo také oslobodzujúce. Akt rozhodovania sa, čo si ponechať a čo nechať ísť, vás núti preskúmať úlohu materiálnych statkov vo vašom živote.

Do kufra sa vám musí zmestiť letné a zimné oblečenie, notebook a príslušenstvo (vrátane všetkých adaptérov do zásuviek), náhradnú tašku na malé výlety, nejaké potreby pre zábavu a zálohy niekoľkých ťažko dostupných značiek ako repelent proti komárom a krém na akné. Všetko, čo má sentimentálnu hodnotu, môžete uložiť do krabíc v dome vašich rodičov alebo priateľov.

Knihy sú najhoršie, pretože sú ťažké. Odporúčam investovať do Kindle alebo si len prečítať telefón. Mali by ste hmotnosť vašej batožiny znížiť na menej ako 30 kg. Čokoľvek viac si vyžaduje ďalšie cestovné v lietadlách.

pixabay.com

Ak máte problém zbaviť sa majetku, mali by ste si pozrieť Klub bitkárov.

5. Zlaté pravidlo vízových zákonov: dúfať v najlepšie, pripraviť sa na najhoršie

Vízové ​​zákony sú prekliatím. Takmer každá krajina povoľuje 90-dňový pobyt na turistické vízum, ale najmä pre Američanov. Ale pre občanov niektorých krajín prísnejší. Jeden môj nórsky kamarát chce zobrať svoju nepálsku priateľku na stretnutie s jeho rodinou, no už mesiace riešia byrokraciu, aby získali povolenie na dovolenku.

Niektoré krajiny sú v otázke vízových zákonov uvoľnenejšie ako iné. Naúčtujú vám pokutu  za prekročenie dĺžky víz hoci len o jeden deň. Ale krajiny ako Nepál podporujú viacnásobné návraty, pretože účtujú poplatky za víza a majú veľký turistický priemysel.

Niektoré krajiny privierajú oči pred „udeľovaním víz“ – opustíte krajinu na víkend a vrátite sa s čerstvým novým 90-dňovým vízom. Ale zamyslite sa nad tým už vopred a urobte si prieskum o prijateľnosti tejto praxe v krajine, ktorú navštívite. Často to bude závisieť od úradníka, s ktorým pracujete na imigračnom úrade. Hľadajte priateľskú tvár. Pred plánovaním cesty si nezabudnite online preštudovať vízové ​​zákony; niekedy si musíte kúpiť vízum online oveľa skôr, ako vás vôbec pustia do lietadla.

6. Skočte

Povedal som to už predtým a poviem to znova: stať sa digitálnym nomádom bola tá najväčšia vec, akú som kedy urobil. Keď premýšľam o tom, kto som bol predtým a kto som teraz, cítim vďačnosť a pokoru, že som mal to šťastie, že som mal túto príležitosť. Počas vašej cesty uvidíte, ako sa vaša neistota a zlé návyky rozplynú a objavíte nové, obdivuhodné vlastnosti, o ktorých ste ani netušili. Je jasné, že niektoré veci sa dajú naučiť len cestovaním.

Ak sa chcete naučiť lietať, v určitom okamihu musíte skočiť z útesu.

Zdroj: 99designs.com, foto: pixabay.com

žiadne príspevky na zobrazenie