Ako sa z materskej stať freelancerom alebo existujú náhody?

0
Ako sa z materskej stať freelancerom alebo existujú náhody?

Nestihli ste novoročný event akčných žien? V pondelok, 11. januára 2021 sme zdvihli pomyselné čaše vína a pripili si na úspešný a akčný rok 2021. O tom, že bude akčný, nás presvedčili štyri akčné ženy a podnikateľky: JUDr. Mária Dvončová, Alexandra Vrábelová, Renáta Taligová a Janka Rybárová. Hovorili naozaj skvelo a inšpirujúco. Posúďte sami!

Byť zamestnanec alebo freelancer?

JUDr. Mária Dvončová

„Jednou zo základných vecí pri podnikaní je byť na sociálnych sieťach,“ hovorí JUDr. Mária Dvončová, autorka projektu www.pravneprerodica.sk

Veľa mamičiek si kladie otázku, ako ďalej po materskej dovolenke. Vrátiť sa do pôvodného zamestnania alebo nie? Je potrebné snažiť sa o balans medzi pracovným a rodinným životom, najmä ked sú deti malé. Jednou z možností, ako to všetko skombinovať, je byť freelancerom.

Ďalšou z možností po skončení  materskej dovolenky je ísť si oddýchnuť na Úrad práce. Veľa mamičiek sa rozhodne, že dá výpoveď z pôvodného zamestnania. Problémom však je, že máte akoby nálepku na čele „mama“. Skúsenosti hovoria, že mamy sú na trhu práce často diskriminované. Zamestnávateľ uvidí rodičovskú či materskú dovolenku a z toho vyplýva problém kombinácie pracovného a rodinného života. Zamestnávateľ by mal umožniť úpravu pracovného času, čo sa však deje minimálne.

Máriine tipy:

  • Ak máte podnikateľský nápad, nečakajte, až vám bude končiť rodičovská dovolenka. Odporúčam začať 1-1,5 roka pred koncom. Je potrebný čas (1 – 3roky), kým sa podnikanie naštartuje, vybudujete si klientelu, sociálne siete.
  • Proskrastrinácia nemá šancu – zvoľte si priority. Plánujte každý deň, ale i dlhodobo. Využite salámovú metódu práce – každý deň urobte apsoň niečo a postupne vám práca odbúda.
  • Automatizujte, čo sa dá – sociálne siete (aplikácie ako Later, Buffer, FB správca), fotky v telefóne, prednastavené príspevky cez canva.com
  • Plánujte príspevky na siete aj mesiac dopredu. Venujte tomu dva, tri dni na konci mesiaca a potom na to nemusíte myslieť.
  • Zvoľte si priority v rámci biznisu.
  • Ak sa rozhodujete, či byť freelancer alebo zamestnanec, napíšte si výhody a nevýhody. Vopred si zadefinujte, čo áno a čo nie. Následne sa rozhodnite.
  • Na začiatku podnikania budete bojovať s nedostatkom času, príjmu, a tak ďalej. Časom to prejde a zastabilizujete sa.
  • Výhodou zamestnanca je stály príjem, výhodou freelancera je, že zodpovedáte sama seba a možnosť lepšej koordinácie medzi pracovným a rodinným časom, ale zároveň to znamená, že veľakrát treba dotiahnuť niečo po večeroch alebo po víkendoch (keď nestíhate).

Ako vydať knihu sama popri práci a štyroch deťoch?

Alexandra Vrábelová, žena
Alexandra Vrábelová

Ako sa dá zvládnuť rodina so štyrmi deťmi, eshop s tričkami, vedenie redakcie, styling poradenstvo a vydanie vlastnej knihy?

Alexandra Vrábelová prezrádza, že má jeden deň vyhradený na eshop, kedy sa venuje tvorbe tričiek a objednávkam. Ak má v rámci stylingu dopredu dohodnuté klientky, naplánuje si posty na sociálne siete a dopredu si tiež pripraví článok na portál akcnezeny.sk. Veci rieši tak, ako prídu a nič neodkladá na ďalší deň. Snaží sa všetko porobiť do tretej poobede, kedy prichádzajú deti zo školy.

Priznáva, že veľmi je to náročné najmä v čase korony, kedy okrem práce musí riešiť online vyučovanie troch detí, domácnosť a najmenšiu škôlkarku. Často potom ťahá prácu do neskorých večerných hodín.

Ako prišlo k vydaniu knihy?

Alexandra písala už za študentských čias, čiže mala viacero textov, ktoré si nechávala v šuflíku. Napísať knihu bol jej sen, ale nebola si istá, či sú jej texty dosť dobré. Na podujatí Akčných žien Písanie ako sebarealizácia a zárobok sa inšpirovala inými autorkami, ktoré si prešli niečím podobným. Ak je to sen človeka, mal by to skúsiť. Nabrala odvahu a poslala text editorke Soni Borušovičovej. Text sa jej zapáčil a pustili sa do prípravy knihy. Pre samovydanie sa rozhodla preto, že mala jasnú predstavu, ako bude vyzerať obálka a chcela mať väčšiu voľnosť. Taktiež zistila, že je to výhodnejšie z hľadiska financií, keďže nemusí odvádzať zisk z predaja vydavateľovi.

„Hneď na druhý deň po odoslaní knihy prišla reakcia od neznámej slečny, že kedy bude pokračovanie,“ nadšene hovorí Alexandra. Táto reakcia ju veľmi povzbudila, keďže sama mala pochybnosti, či pustiť sa do vydania knihy nie je hlúposť, ale práve spätná väzba od nezainteresovanej osoby ju veľmi „nakopla“: Dokonca už píše pokračovanie a pripravuje aj rozsiahlejší román, ktorý sa bude sčasti odohrávať v Španielsku. Ak ste knihu Tajomstvo Opery ešte nečítali, kúpiť ju môžete tu.

Alexandra prezradila aj módne trendy na zimu:

  • dlhé čierne kabáty v štýle Matrixu,
  • strapce, najmä na sukniach, zlatá farba, trblietavé materiály
  • pánsky štýl: kravata a sako,
  • vzor: káro;
  • doplnok: kabelka zavesená na krku ako doplnok
  • farby: sivá a žltá (ideálne zvoliť na veľkej ploche sivú farbu a žltú použiť ako doplnok – náušnice, kabelka. Žlté sako je však tiež veľmi šik!)

Nediétuj

Janka Rybárová

Výživová poradkyňa Janka Rybárová odporúča stanoviť si jeden veľký cieľ, napríklad zdravý životný štýl a k tomu pripojiť menšie kroky. Ideálne, ak je cieľ trvalo udržateľný. Nediétuj je Jankin vlastný osobný projekt o zdravej výžive, životnom štýle, kde sa snaží ľudom priniesť nové poznatky v oblasti výživy a pomáhať im tak v ceste za lepším a zdravším JA.

Čo je dôležité pri zdravej výžive?

  • nezanedbať prípravu – pripraviť samu seba aj domácnosť;
  • nenaletieť na chudnúce diéty, prášky, tabletky;
  • zaznamenávať si svoje úspechy (motivujúce, ak vidíme svoje výsledky, ženie to vpred);
  • zvážiť čas posledného jedla – vysoko individuálne;
  • dôležitá podpora partnera, kamošky, rodiny.

Vzájomnou podporou sa zároveň rozširuje vnútorná zmena v myslení na ostatných, čo je krásny vedľajší efekt podpornej skupiny:). Veď zdraví chceme byť všetci, nie?

Existujú náhody?

Renáta Taligová

Koučka Renáta Taligová vysvetľuje, že náhody nie sú. Odporúča obzrieť sa za Novým rokom, vrátiť sa do situácií, v ktorých sme sa chtiac nechtiac ocitli. Sme na prelome dvoch rokov, ktoré nie sú a ani nebudú ľahké. Ako sa s tým vysporiadať vnútorne ako ľudia, mamy, lektorky, podnikateľky, lektorky?

Otázky na zamyslenie sa:

  • Žijem vedome, s vedomovou pozornosťou alebo idem na autopilota?
  • Za aké náhody môžeme byť vďačné??
  • Aké náhody by ste si chceli naprogramovať napr. v rámci vzťahov – zlepšiť vzťahy v rodine, s partnerom, chceme byť lepšie a trpezlivejšie voči svojim deťom?

Sami seba okrádame o krásne zážitky v našich životoch.

Veľa vecí nám prichádza nie náhodne do našich životov, ale s nejakým posolstvom. Akonáhle pochopíme, že náhody nie sú ilúzie a náhody neexistujú, že všetko v živote má svoje posolstvo, zapadá to do puzzlí, ktoré ešte nevidíme poskladané. Ale vtedy pochopíme, že v našich životoch všetko so všetkým súvisí.

Ak veríme iba na náhodu, je pravdepodobné, že sa naše predstavy naplnia. Ak pochopíme, že môžeme nasledovať signály, ak sa rozhodneme úprimne pre cieľ či víziu, tak je veľká pravdepodobnosť, že si to pritiahneme do života. V psychológii sa tento proces nazýva vedomé tvorenie. Zrazu akoby sme stretli správnych ľudí, robíme správne rozhodnutia.

Je veľmi dobré si uvedomiť, čo si chceme pritiahnuť do tohto roka. Pokojne si to aj zapíšme!

žiadne príspevky na zobrazenie