Ako viesť deti k štedrosti: Krabička, ktorá učí deti podeliť sa

0
Ako viesť deti k štedrosti: Krabička, ktorá učí deti podeliť sa

Už v detstve vie hračka, o ktorú sa dieťa podelí, vytvoriť priateľstvo na celý život a ak si dieťa schopnosť podeliť sa osvojí, získava predpoklady do dospelosti na dobré vzťahy. Ako však dieťa naučiť, aby sa niečoho vzdalo v prospech niekoho iného?

Ak deťom ukážeme cestu, naučia sa deliť nielen o hmotné veci, ale aj o súcit a pozornosť. Nemôžeme však chcieť od detí to, čo sami nedokážeme. Slovenská katolícka charita (SKCH) prichádza preto s krabičkou, ktorá oslovuje celé rodiny a učí ich podeliť sa spoločne na dobrú vec.

Deti vidia viac, než si myslíme

Vyrastať na Slovensku pre dieťa znamená povinnosť chodiť do školy. Vyrastať v Ugande či Rwande často znamená nemožnosť školu navštevovať. Mnohé deti v týchto krajinách sa nemôžu vzdelávať, pretože rodičom chýbajú prostriedky na školské poplatky. Ostávajú teda doma, pomáhajú na poliach alebo žobrú na ulici. Aké to je, nechodiť do školy, poznajú dnes aj naše deti. Rok bez spolužiakov im nik nevráti.

No aké to je, nemať budúcnosť?

Do charitného centra pre deti v Rwande vyberá pomáhajúca organizácia deti z najchudobnejších rodín z okolia, v char.centre Ugande sú zase deti narodené s vírusom HIV, ktoré prišli o jedného alebo oboch rodičov. Archív SKCH.

Naše deti vidia viac, než si myslíme. Vyrovnávajú sa s pohľadom na žobrajúceho človeka aj s obrazom detí hladujúcich v Afrike. Cítia zmätok aj strach, keď nakúkajú do sveta dospelých, vidiac, že nie všetko je v poriadku a nie všetci v ňom sú v bezpečí. Citlivú tému, akou je chudoba vo svete, nemôžme nechať otvorenú, aby sa s ňou deti vysporiadali samy. Môžu pociťovať vinu za to, že majú viac, ale aj zradu dospelých. Deťom je potrebné ukázať, ako sa dá pomôcť.

Prečítajte si aj: Jedno jedlo denne a možnosť chodiť do školy by malo patriť medzi základne právo každého dieťaťa

Okrem toho, že krabička učí dieťa podeliť sa, je tiež príležitosťou k rozhovoru. Cez príbeh iného dieťaťa môžete tomu vášmu priblížiť situáciu, keď nám životné okolnosti nie sú naklonené. Dáte mu možnosť súcitiť, spraviť pre toho druhého niečo z vlastnej vôle a prostredníctvom pomoci sa vyrovnávať s chudobou, ktorá vo svete existuje.

Učiť deti pomáhať nie je nikdy priskoro

Pôstnu krabičku vydáva SKCH každý rok na začiatku jarného pôstneho obdobia v podobe papierovej pokladničky s príbehom dieťaťa na obale a zdarma ju distribuuje tisíckam domácností.

Krabička je obľúbenou aktivitou detí, ktoré ju vedia jednoducho zložiť a spolu s rodičmi ju plnia finančnou hodnotou toho, čo si dokázali v záujme detí žijúcich v chudobe odoprieť. Aj drobné dary veľkosti niekoľkých eur pomôžu deťom v africkej Ugande a Rwande. Príspevky do Pôstnej krabičky im umožňujú vyrastať v podpornom prostredí a zasadnúť za školské lavice.

Deti v Ugande a Rwande sa už v škôlke v charitnom centre učia abecedu, angličtinu a základy matematiky, to všetko musia ovládať už pri nástupe do školy. Inak zaostávajú, alebo ich rodičia do školy ani nepošlú. Zdroj: SKCH

Pôstna krabička 2021 a príbeh Honorine

Tvárou Pôstnej krabičky je Honorine, 9-ročné dievčatko, ktoré žije s mamou a súrodencami v pútnickom meste Kibeho v Rwande. Keď tu Charita v roku 2016 otvorila centrum pre deti z chudobných rodín, prijali ju za žiačku. Po troch rokoch v charitnej škôlke prešla na miestnu základnú školu. Dnes je druháčka a najlepšia z triedy! Jej príbeh ilustruje potrebu pomoci aj radosť z výsledku, keď táto pomoc padne na úrodnú pôdu.

Honorine má dnes šancu byť úspešnou mladou ženou na mieste, kde osud nie je k deťom žičlivý. Využije to, čo dostala, a ako dospelá odovzdá pomoc ďalej vo svojej komunite. Ako učiteľka, zdravotná sestra, možno lekárka. Z jej príbehu sa môžeme poučiť aj my, dospelí, ale aj naše deti. Je totiž o tom, že na pomoci naozaj záleží.

Dievčatko z tohtoročnej krabičky sa volá Honorine Izibyose. Jej priezvisko by sa dalo preložiť ako „tá, čo všetko vie“. Rýchlo sa učí, veľa si pamätá a je to hotová výmyselníčka! Zdroj: SKCH

O Pôstnu krabičku zadarmo môžete požiadať vyplnením formulára na www.postnakrabicka.sk alebo na tel. čísle 0910-852-474. Zapojiť sa do zbierky a pomôcť podporovaným deťom v centrách Slovenskej katolíckej charity môžete finančným príspevkom na účet SK74 5200 0000 0000 1635 2051, VS 221. Za všetky dary ďakujeme!

žiadne príspevky na zobrazenie