Ako vyzerali prvé topánky alebo fascinujúca história obuvi

0
Ako vyzerali prvé topánky alebo fascinujúca história obuvi
Verte či neverte, ale nepostrádateľný doplnok, ktorý nám slúži na pohodlné chodenie, má až 40 000-ročnú históriu. Je ťažké si predstaviť, ako fungovali ľudia predtým, ako vynašli obuv.
To, čo začalo ako praktický vynález, prerástlo do prosperujúceho priemyslu, ktorý ďaleko presahuje len funkčnosť. História obuvi zasahuje nielen do umenia, ale kráča ruka v ruke s dejinami športu.
Napriek tomu, že všetky topánky majú základné vlastnosti, ich sfarbenie, materiály a prevedenie sa za tisícročia menili.

V článku sa dozviete:

  • kedy vznikli topánky a z čoho pozostávali,
  • kto používal prvé topánky na podpätku,
  • kde majú pôvod kovbojské čižmy,
  • kto si objednal prvé športové topánky,
  • ako vznikli kopačky,
  • kedy sa začali nosiť oxfordky a martensky.

Staroveké topánky

Z archeologických nálezov odborníci predpokladajú, že obuv bola vynájdená približne v období stredného paleolitu približne pred 40 000 rokmi. Ľudstvo však obuv začalo nosiť počas celého dňa až v období mladšieho paleolitu.
Prvé prototypy obuvi boli mäkké, vyrobené z ovinutej kože a pripomínali buď sandále alebo mokasíny.
Najstaršia známa kožená obuv na svete bola nájdená v arménskej jaskyni, zdroj: Gregory Areshian, nationalgeographic.com

Stredoveké topánky

Primitívna obuv, populárna v prehistórii, bola nahradená sandálmi, ktoré si získali popularitu už v staroveku kvôli formovaniu sociálnych tried. V stredoveku, ktorý sa vyznačuje pokorou a feudalizmom, sa vytvorili prvé obuvnícke cechy a bol objavený podpätok.
V ranom novoveku, v obdobiach renesancie a baroka, bolo možné nájsť už prvé náznaky modernej obuvi. V európskom období raného baroka boli dámske a pánske topánky veľmi podobné, aj keď módne prevedenie a materiály sa medzi sociálnymi triedami líšili. Roľníci a mešťania nosili ťažké a tmavé kožené čižmy na podpätku. Šľachtici nosili efektnejšiu obuv, ktorá mala často drevený podpätok. Potlače, ozdoby a ďalšie ozdobné prvky nosili iba šľachtici. Tieto topánky si už objednávali u obuvníka.
Stredoveká obuv, zdroj: free3d.com

Topánky na podpätku

Najstarší známy príklad vysokých podpätkov pochádza z Perzie v 10. storočí n. l. Peržania boli vynikajúci jazdci a kavaléria tvorila dôležitú súčasť perzskej armády. Vojaci na koňoch museli vedieť strieľať z luku a to bolo náročné. Vďaka tejto obuvi sa mohli postaviť v sedle a nestratili stabilitu v strmeňoch.
V 14. storočí ženy v Európe, a najmä v Španielsku a Benátkach, nosili vysoké topánky na platforme nazývané chopines. Pôvodne išlo o typ dreváka, ktorý sa pripevnil na normálnu obuv, aby sa nositeľ vyhol špine a bahnu, ktorými boli posiate stredoveké ulice.
Benátske chopines – Wikimedia Commons

Kráľ s vysokými podpätkami

V 17. storočí nadobudli topánky na vysokom podpätku tvar, ktorý sa viac podobá dnešným podpätkom. Päta bola zdvihnutá malým blokom. Pôvodne to boli muži, ktorí si obúvali tieto luxusné topánky. Topánky na vysokom podpätku boli symbolom postavenia. Počas tohto obdobia sa stali obuvou kráľov, kniežat a šľachticov.
Prvý zaznamenaný prípad, kedy žena nosila topánky na vysokom podpätku, bola francúzska kráľovná Katarína Medicejská v 16. storočí. Merala zhruba 150 centimetrov a údajne chcela na svojej svadbe vyzerať vyššie.
Obzvlášť si tieto topánky obľúbil francúzsky kráľ Ľudovít XIV. a začal ich považovať za symbol moci. Čím vyšší podpätok, tým silnejší nositeľ. Kráľ Ľudovít XIV. dokonca zašiel až tak ďaleko, že trval na tom, aby každý, kto vstúpi na jeho dvor, mal červené vysoké podpätky!
Detail z portrétu Ľudovíta XIV., zdroj: Wikimedia Commons

Renesančné topánky

Začiatkom roku 1800 sa dámske a pánske topánky konečne začali navzájom líšiť štýlom, farbou, podpätkom a tvarom špičky. Počas tejto éry sa objavili látkové topánky a tieto topánky sa stali veľmi obľúbené. Po veľkom kolísaní štandardov pre pánsky podpätok, sa výška podpätkov pre mužov nakoniec ustálila na 1 palci (2,5 cm).
Foto: jhorrox.blogspot.com

Čižmy

Prvé čižmy pozostávali zo samostatnej látky, podrážok a zvršku, ktoré sa nosili spoločne, aby poskytovali väčšiu ochranu členku ako nízka obuv alebo sandále. Okolo roku 1000 pred naším letopočtom boli tieto komponenty pevne spojené a tvorili jeden celok, ktorý pokrýval chodidlá a dolnú časť nohy, často až po koleno.

Tento typ topánok z mäkkej kože nosili nomádi vo východnej Ázii. Mongolskí útočníci ich nosili na cestách do Číny, Indie a Ruska okolo roku 1200 až 1500 n. l. 

Čižmy zo 17. storočia boli ovplyvnené vojenským štýlom. Skladali sa z hrubej podrážky a zvršku, a boli pôvodne navrhnuté na ochranu vojakov na koni. Vojaci bojujúci v Americkej vojne za nezávislosť nosili výrazné čižmy vysoké až po stehná a ovplyvnili tak vývoj ikonických kovbojských topánok na podpätku na americkom západe.

Foto: pixabay.com

Športová obuv

Prvé športové topánky na futbal boli vyrobené pre anglického kráľa Henricha VIII., ten si objednal pár do svojho veľkého šatníka v roku 1526.
Pred rokom 1891 ešte klasické kopačky neexistovali. Namiesto toho si hráči obúvali pracovné topánky. Boli dosť ťažké a neboli navrhnuté tak, aby v nich ľudia behali alebo nimi kopali do lopty. Zvyčajne mali zosilnenú špicu, niekedy vyrobenú z ocele, a to viedlo k zraneniam, keď jeden hráč omylom kopol do druhého. Tiež nemali dostatočnú priľnavosť, pretože existovalo nariadenie, že futbalisti nemôžu nosiť žiadne topánky, z ktorých niečo vyčnieva.
Potom však nasledovala revízia a začali sa používať malé cvoky alebo tyčky a tak sa zrodil prvý pár kopačiek.
Foto: pixabay.com

Obuv v 18. a 19. storočí

Až do roku 1850 boli topánky rovné, to znamená, že sa nerozlišovalo medzi ľavou a pravou topánkou. Keď sa blížilo dvadsiate storočie, obuvníci vylepšovali svoje modely a zameriavali sa na pohodlie počas nosenia. A tak sa začali vyrábať topánky špecifické pre každú nohu.
Neskôr sa už tvar obuvi z desaťročia na desaťročie dramaticky menil. Čiastočne to bolo spôsobené rôznymi technologickými pokrokmi, ktoré zjednodušili proces výroby obuvi.

História obuvi 20. storočia

Počas Veľkej hospodárskej krízy dominovali na americkom trhu čierne a hnedé topánky. Krátko po tom sa stali obľúbenou mužskou voľbou oxfordky a medzi ženami sa stali populárnymi platformové topánky s korkovou podrážkou.

Aj keď sa štýl pánskych topánok po 2. svetovej vojne relatívne nezmenil, dámska obuv výrazne zmenila svoj vzhľad. Začala mať výraznú klenbu, stala sa sofistikovanou a bola vyrobená tak, aby zvýrazňovala nohu. Podpätky sa s postupujúcim desaťročím zužovali.
Semišové topánky z roku 1920, foto: etsy.com

Polovica 20. storočia

Ako v posledných desaťročiach 20. storočia rástla ženská prítomnosť na pracovisku, zvyšovali sa aj ich podpätky. Začiatkom sedemdesiatych rokov boli medzi ženami mimoriadne obľúbené topánky na platforme alebo na kline, aj keď v osemdesiatych a deväťdesiatych rokoch ich popularita klesala.

Trendy v pánskej móde

Trendy v oblasti pánskej obuvi ostali pomerne nemenné, pretože dominantným štýlom zostali oxfordky a mokasíny.
Zmenu priniesol v roku 1986 Dr. Martens. Príbeh sa začal v Mníchove v roku 1945 u doktora Klausa Maertensa, 25-ročného vojaka. Pri rekonvalescencii zo zlomenej nohy vytvoril unikátnu odpruženú podrážku, ktorá by pevne držala členok a umožnila mu chodiť.
Maertens vyrobil prototyp obuvi a ukázal ho priateľovi a strojnému inžinierovi doktorovi Herbertovi Funckovi. Títo dvaja sa stali partnermi. V roku 1947 začali s formálnou výrobou a čoskoro sa už tešili prudkému rozmachu, väčšinou ich predávali starším ženám. V šesťdesiatych rokoch sa už zrodili čižmy Dr. Martens, kedy patentové práva kúpila britská obuvnícka firma R. Griggs Group Ltd.
Foto: Dr. Martens

História obuvi 21. storočia

V dnešnej dobe existujú topánky na každú príležitosť, podľa osobnej preferencie. Topánky sa odklonili od  štýlov, ktoré sa zameriavajú predovšetkým na pohodlie a funkciu, pretože mnoho dizajnérov presúva záujem z otázky praktickosti na estetiku.
Celebrity ako Lady Gaga predstavili svetu obuv, ktorá je viac umením ako oblečením. Ak budú trendy v obuvi pokračovať týmto spôsobom, môžeme očakávať, že obuv budúcnosti sa bude ešte viac vymykať pôvodnému účelu bežného nosenia.
Foto: yournextshoes.com

Zdroj: wikipedia.com, allthatsinteresting.com, lovehappensmag.com, dolitashoes.com, abc.net.au

žiadne príspevky na zobrazenie