Ako vznikol pôvodný príbeh o Kráske a zvierati?

0
Ako vznikol pôvodný príbeh o Kráske a zvierati?
wikipedia.com

Kto by nepoznal svetoznámu rozprávku Kráska a zviera? Odkiaľ sa vzal tento motív a pre koho bola rozprávka pôvodne určená? Budete prekvapení!

Kráska a zviera, po francúzsky La Belle et la Bête, je rozprávka, ktorú napísala francúzska prozaička Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve a bola publikovaná v roku 1740 v La Jeune Américaine et les contes marins (Príbehy mladých Američanov a námorníkov).

Jej zdĺhavú verziu skrátila, prepísala a zverejnila Jeanne-Marie Leprince de Beaumont v roku 1756 v Magasin des enfants (Detská zbierka), aby vznikla verzia, ktorú najčastejšie prerozprávali.

Rozprávka bola ovplyvnená starogréckymi príbehmi, ako napríklad „Amor a Psyché“ zo Zlatého osla, ktorý napísal Lucius Apuleius Madaurensis v 2. storočí nášho letopočtu, a Prasací kráľ, čo je talianska rozprávka, ktorú vydal Giovanni Francesco Straparola okolo roku 1550.

Varianty rozprávky sú známe v celej Európe

Napríklad vo Francúzsku je Zémire a Azor opernou verziou príbehu, ktorý napísal Marmontel a zložil Grétry v roku 1771 a ktorý mal v 19. storočí obrovský úspech. Amour pour amour (Láska k láske) je hra z roku 1742 založená na de Villeneuveovej verzii. Podľa výskumníkov z univerzít v Durhame a Lisabone tento príbeh vznikol asi pred 4000 rokmi.

Maľba Petrusa Gonsalvusa (rok 1580), wikipedia.com

Nezvyčajný účel rozprávky

Rozprávka sa údajne týka témy „zvieracích ženíchov a neviest“, ktorá sa vyskytuje vo folklóre po celom svete. Poukazuje na to, že francúzska rozprávka bola špeciálne určená na prípravu mladých dievčat vo Francúzsku 18. storočia na dohodnuté sobáše.

Vzhľad Zvieraťa vo filmovej adaptácii z roku 1946 od Jeana Cocteaua bol vraj inšpirovaný portrétom Petrusa Gonsalvusa, rodáka z Tenerife, ktorý trpel hypertrichózou, ktorá mu spôsobila abnormálny rast vlasov na tvári a iných častiach tela, a ktorý sa dostal pod ochranu francúzskeho kráľa a oženil sa s krásnou Parížankou Katarínou.

Villeneuveovej verzia

Obchodník vdovec žije v kaštieli so svojimi dvanástimi deťmi (šesť synov a šesť dcér). Všetky jeho dcéry sú veľmi krásne, ale najmladšia, Kráska (Belle), je najkrajšia. Je tiež milá, sčítaná a má čisté srdce. Jej staršie sestry sú však kruté, sebecké, márnivé a rozmaznané.

Počas temnej a búrlivej noci na mori je obchodník okradnutý pirátmi, ktorí potopia väčšinu jeho obchodnej flotily a prinútia celú rodinu žiť vo vidieckom dome a živiť sa prácou. Zatiaľ čo Kráska si dáva predsavzatie prispôsobiť sa vidieckemu životu s veselou povahou, jej sestry to nerobia a mýlia si jej tvrdosť s necitlivosťou, čím ju nútia robiť domáce práce v snahe zarobiť dosť peňazí na kúpu ich bývalého domu.

O rok neskôr sa obchodník od jedného z členov posádky dopočuje, že jedna z obchodných lodí, ktoré poslal, dorazila do prístavu, keď tesne unikla zničeniu. Pred odchodom sa opýta svojich detí, či si želajú, aby im priniesol nejaké darčeky. Synovia žiadajú zbrane a kone na lov, zatiaľ čo najstaršie dcéry žiadajú oblečenie, šperky a pekné šaty, pretože si myslia, že sa mu bohatstvo vrátilo. Kráska si neželá nič iné ako bezpečnosť svojho otca. Ale keď on trvá na tom, aby jej kúpil darček, uspokojí sa s prísľubom ruže, keďže vlani na jar žiadna okolo ich domu nevyrástla. Obchodník však na svoje zdesenie zistí, že náklad jeho lode bol zabavený, aby zaplatil jeho dlhy, takže je bez peňazí a nemôže kupovať darčeky pre svoje deti.

Na ceste späť obchodníka zastihne hrozná búrka. Pri hľadaní úkrytu narazí na tajomný palác. Obchodník sa vkradne dnu, keď vidí, že nikto nie je doma, a nájde stoly plné jedla a nápojov, ktoré mu zrejme nechal neviditeľný majiteľ paláca. Obchodník prijme tieto dary a strávi noc. Nasledujúce ráno sa obchodník chystá odísť, keď uvidí ružovú záhradu a spomenie si, že Kráska túžila po ruži. Obchodník rýchlo odtrhne tú najkrajšiu ružu a chystá sa odtrhnúť ďalšiu, ale je konfrontovaný s odporným „beštiou“.

Novodobý príbeh o Kráske a zvierati Tajomstvo Opery

Kráska a Zviera od John D. Battena, wikipedia.com

Netvor ho varuje, že krádež jeho majetku (t.j. ruže) je previnenie, za ktoré sa trestá smrťou. Obchodník, ktorý si uvedomil svoj smrteľný omyl, prosí o odpustenie a prezradí, že ružu vybral len ako darček pre svoju najmladšiu dcéru. Po vypočutí jeho príbehu Zviera neochotne súhlasí s tým, že mu dá ružu pre Krásku, ale iba ak mu ju obchodník prinesie na výmenu. Kráska musí súhlasiť, že sa s otcom vymenia s tým, že Zviera s ňou môže zaobchádzať ako so svojou snúbenicou a nie so svojím väzňom, inak zničí celú jeho rodinu. Obchodník je najprv smutný, že sa Kráska musí vydať za netvora, zdráha sa, ale prijíma.

Zviera ho pošle na cestu na čarovnom koni spolu s bohatstvom, šperkami a pekným oblečením pre jeho synov a dcéry, no zdôrazňuje, že Kráska sa o jeho dohode nikdy nesmie dozvedieť. Obchodník sa po príchode domov snaží ukryť tajomstvo pred svojimi deťmi, no Kráska to z neho zámerne vypáči. Bratia rýchlo zareagujú a navrhujú, že by mohli ísť na hrad a bojovať proti Zvieraťu, zatiaľ čo staršie sestry zvaľujú vinu na Krásku, že svojím želaním zabije celú rodinu. Aby oslobodila svojho otca od hrozby, Kráska sa dobrovoľne prihlási a otec jej neochotne dovolí ísť.

Keď dorazí do jeho paláca, Zviera je nadšené, že sa s Kráskou stretne tvárou v tvár, a tak usporiada uvítací ceremoniál a pohostí ju. Dáva jej krásne oblečenie a vyberané jedlo a vedie s ňou dlhé rozhovory. Každú noc Zviera žiada Krásku, aby sa s ním zdieľala lôžko, no ona ho zakaždým odmietne. Po každom odmietnutí Kráska sníva o tanci s pekným princom. Zrazu sa objaví víla a prosí Krásku, aby jej prezradila, prečo ho stále odmieta. Odpovedá, že nevie, ako Zviera milovať, pretože ho miluje len ako priateľa. Napriek zjaveniu víly, ktorá ju nabáda, aby sa nedala oklamať zovňajškom, nevidí spojenie medzi princom a Zvieraťom.

Ilustrácia pre Krásku a Zviera od Waltera Crane, wikipedia.org

Nadobudne presvedčenie, že Zviera drží princa v zajatí niekde v jeho zámku. Hľadá a objavuje mnoho začarovaných miestností od knižníc cez voliéry až po začarované okná. Nájde tiež živý nábytok a iné živé predmety, ktoré fungujú ako služobníci, ale nikdy princa z jej snov. Kráska žije mesiac luxusu v paláci šeliem s nekonečným bohatstvom a zábavou a zásobou nádherných šiat. Nakoniec sa jej začne byť smutno za domovom a prosí Zviera, aby jej dovolil ísť znova navštíviť svoju rodinu. Povolí to pod podmienkou, že sa vráti presne o dva mesiace. Kráska s tým súhlasí a dostane začarovaný prsteň, ktorý ju po uplynutí dvoch mesiacov prenesie späť k nemu.

Prečítajte si aj: Najslávnejšie príbehy sestier Bronteových z pochmúrnych slatín

Rodina je prekvapená, keď ju zbadá dobre nakŕmenú a oblečenú v nádhernom odeve. Otec najprv Kráske radí, aby sa vydala za Zviera, ale keď Kráska odmietne, jej otec a bratia urobia všetko, čo je v ich silách, aby zabránili jej návratu k Zvieraťu. Kráska je však odhodlaná dodržať dohodu, ktorú uzavrela. Keď takmer uplynú dva mesiace, Kráska začne halucinovať o Zvierati, ktoré leží mŕtve v jeho kajute, a pomocou prsteňa sa k nemu vráti.

Akonáhle je späť v zámku, obavy Krásky sa potvrdia, keď zistí, že Zviera zomrelo od hanby, pretože sa rozhodla zostať natrvalo so svojou rodinou. Kráska, úplne zničená nesprávnym výberom, ktorý urobila, sa rozplače a narieka, že sa mala v prvom rade naučiť milovať Zviera, kričiac: „Je mi to ľúto! Toto všetko bola moja chyba!“. Zrazu, keď vysloví tieto slová, sa Zviera premení na pekného princa z Kráskiných snov. Princ jej prezradí, že pred dávnymi časmi ho mocná čarodejnica pre jeho sebectvo premenila na odpornú šelmu a že kliatbu možno zlomiť iba nájdením pravej lásky, napriek jeho škaredosti. On a Kráska sa stanú manželmi a žijú šťastne až do smrti.

Zdroj: wikipedia.org, obrazok: Warwick Goble, 1913.

žiadne príspevky na zobrazenie