Ako zistím, že som závislý na internete?

2
Ako zistím, že som závislý na internete?
Foto: Pexels.com

Rýchly vývoj internetu priniesol množstvo výhod a príležitostí pre každého z nás. Internet je nielen prostriedok získania akejkoľvek informácie, ale aj významná platforma pre medziľudskú komunikáciu. Internet postupne nahrádza face to face komunikáciu. Pomocou video hovoru sa môžeme aj napriek veľkej geografickej vzdialenosti nielen počuť, ale aj vidieť. Internet tak predĺžil naše zmysly.

Internet je už našou prirodzenou súčasťou, preto je ťažké spozorovať kedy to prekročilo rozumnú mieru. A teda sme sa na internete stali závislými. Závislosť od internetu alebo online závislosť je nadmerné používanie internetu, ktorá do života človeka prináša psychologické, sociálne, pracovné, alebo školské komplikácie.

Závislosť na internete sa spája aj s pojmom netolizmus, čiže závislosť od tzv. virtuálnych drog. Nie je to teda závislosť od samotného internetu, ale od aktivít, ktoré nám internet ponúka. Ako je napríklad hranie hier, četovanie, sociálne siete, internetové zoznamky a pod.

Komu hrozí závislosť na internete?

Závislosť na internete sa môže vytvoriť najmä v čase, keď prechádzame ťažkým životným obdobím. Či už sú to rodinné alebo zdravotné problémy, nezamestnanosť, osamelosť, zlyhanie, ale tiež aj z dôvodu nadmernej pracovnej či školskej záťaže. Najohrozenejšou skupinou sú ľudia vo veku 15-30 rokov. Zároveň je ohrozenejšou skupinou mužské pohlavie. Podľa výskumov z roku 2016 sú na Slovensku 2-3% ľudí závislých na internete alebo na inej online aktivity.

Prečítajte si: Viete, aký je príbeh vášho bavlneného trička?

Ako zistíme či je niekto závislý na internete?

Podľa Americkej asociácie psychológov môžeme človeka považovať za diagnosticky závislého ak má nutkavú potrebu tráviť za internetom čoraz viac času, tento čas ho uspokojuje a bez internetu má stavy úzkosti.

Závislosť od internetu je závislosť ako každá iná, ktorá sa rovnako, ako iné závislosti prejavuje šiestimi základnými znakmi:

  1. Dôležitosť: trávenie času za internetom sa pre človeka stáva dôležitejším, ako čas strávený akoukoľvek inou aktivitou
  2. Zmena nálady: človek závislí od internetu má pri jeho používaní pocit eufórie
  3. Zvyšovanie tolerancie: človek má čoraz väčšiu potrebu tráviť viac a viac času na internete, iné aktivity preňho úplne strácajú zmysel
  4. Syndróm z odňatia: v čase bez internetu je človek agresívny, nesústredený, podráždený
  5. Konflikt: z dôvodu nadmerného používania internetu začne mať človek problémy s blízkymi, ale tiež môže prísť seba nenávisť
  6. Relaps: po krátkom detoxe od internetu sa človek vráti do starých koľají, trávi za internetom rovnaký čas ako pred detoxom, dokonca aj viac času, ako predtým

Aké má závislosť na internete následky?

Dôsledkom nadmerného používania internetu je zhoršenie zraku, bolesť chrbtice, deformovanie drobných kostí a kĺbov na prstoch rúk, ochabovanie svalstva, zhoršenie kondície tela, narušenie spánku, stravovacích návykov a celkovej životosprávy. Závislosť na internete sprevádza aj depresia, úzkosť a strata seba hodnoty.

Prečítajte si: Ovládate týchto 16 pravidiel e-mailovej etikety?

Aké sú formy závislosti na internete?

Okrem samotnej závislosti na internete môžeme byť závislými aj iba na niektorých jeho častiach. Ako je napríklad závislosť na online hrách. Takouto závislosťou môže byť aj závislosť na kybervzťahoch. Čo znamená, že človek dáva prednosť vzťahom, ktoré má na sociálnych sieťach pred tými skutočnými vzťahmi v reálnom svete.

Okrem toho má nutkavý pocit stále kontrolovať, čo je nové na sociálnych sieťach, často aktualizuje svoj status, chorobne vyhľadáva pozitívnu spätnú väzbu vo forme „likes“. Zároveň sa môžeme stať závislými aj od neustálej potreby vyhľadávania informácií alebo od internetového nakupovania. Veľmi zaujímavou formou závislosti na internete je aj kyberchondria, kedy sme závislí od vyhľadávania  informácií a diagnostikovania si choroby. (Údajne kyberchondriou na Slovensku trpí každá štvrtá žena).

Zdroj foto: Pexels.com

žiadne príspevky na zobrazenie

2 KOMENTÁRE