Autorka Gabrielle Bernátová: Knižný trh na Slovensku je veľmi zložitý a niekedy aj drsný

0
Autorka Gabrielle Bernátová: Knižný trh na Slovensku je veľmi zložitý a niekedy aj drsný

Autorka deviatich kníh a mama dvoch detí, Gabrielle Bernátová,  nám prezradila, že svoje knihy si vydáva sama. A nielen to! Dokáže si navrhnúť obálku a zalomiť text. Momentálne pracuje na portáli, ktorým pomôže zviditeľniť sa mnohým slovenským autorom.

Máš za sebou už niekoľko vydaných kníh. Kedy si sa začala venovať písaniu?

Prvý podnet k písaniu bol v mojich sedemnástich rokoch. Najprv som začala písať na papier, tie listy mám stále odložené. Neskôr som si kúpila notes, do ktorého som písala prvú moju vydanú knihu. Čítali ju spolužiačky na strednej, a následne už išlo všetko cez počítač.

Podľa čoho si si vybrala pseudonym a čo ťa k tomu viedlo?

Za slobodna som sa volala Bernátová, takže som si upravila len meno z Gabriela na Gabrielle, aby som moje diela aspoň nejako odlíšila. Po vydaji som už meno nemenila a nechala si Gabrielle Bernátová.

Koľko kníh si už napísala a z akého prostredia sú?

Dokopy mám deväť kníh. Prvá kniha Vráť sa! bola vydaná cez malé vydavateľstvo, ktoré už ani neexistuje. Konečne sa mi podarilo ukončiť s nimi zmluvu, takže kniha môže znovu uzrieť svetlo sveta. Táto kniha je taká mafiánska dráma.

Moje knihy sú poväčšine z mafiánskeho prostredia, ale napríklad diela V dobrom aj v zlom a …aj v tom najhoršom sú romantický dvojdielny príbeh, kde rozoberám tému anorexie, potratu a aj LGBT tématiku. Dvanásť rokov píšem sériu o Soranovcoch, ktorá má teraz päť kníh a šiestu píšem. To, kedy ju dopíšem, je otázne (úsmev). A posledná kniha, Dedička, je erotický krimi príbeh.

Ktorá kniha má, podľa teba, najväčší úspech u čitateľov?

Úprimne? Akosi to nesledujem, tým, že som sa viac-menej stiahla z kníhkupectiev, celkové počty predaných kusov sa nerátajú v tisíckach, niekedy ani v stovkách, ale vyhovuje mi to tak. Nikdy sa mi predháňanie a porovnávanie, kto má väčší úspech a predaj, nepozdávalo. Nemyslím si, že úspech knihy sa ráta počtom predaných kusov. V poslednej dobe som nesmierne rada, že moje knihy majú celkovo dobrú odozvu.

Naučila som sa, že si mám všetko riadiť sama a podľa seba. Nespoliehať sa na druhých.

Pre akých čitateľov sú tvoje knihy určené?

Myslím, že od tých šestnásť rokov to môžu čítať obe pohlavia. Zaleží, komu čo sadne.

Knihy si vydávaš sama. Prečo si sa tak rozhodla?

Toto je dosť zaujímavá otázka. Knižný trh na Slovensku je v tomto smere veľmi zložitý a niekedy príliš drsný. Malý vydavateľ nemá šancu sa vyrovnať veľkým vydavateľstvám, ktoré si dokážu zabezpečiť, a hlavne zaplatiť nemalé sumy za marketing, ktorý je pri predaji potrebný.

Pred pár rokmi soma aj ja mala firmu s vydavateľstvom a veľmi som si tým podkopla nohy. Ale malo to svoje výhody, naučila som sa, že si mám všetko riadiť sama a podľa seba. Nespoliehať sa na druhých. Minulý rok som sa rozhodla ísť cestou samovydania, lebo je to jednoduchšie ako čakať mesiace na hodnotenie vydavateľstva, ktoré vám dá minimálne autorské odmeny.

Tým, že som si začala knihy vydávať sama, zistila som, že to nie je až tak finančne nákladné, ako mi to bolo prezentované. A celkovo som možno nepredala toľko kusov, ale finančne to bolo pre mňa lepšie rozhodnutie.

Čo je pri samovydávaní to najťažšie?

Orientácia v danom odvetví. Ja osobne v tomto žijem dlhé roky. Odkedy som začala písať, spravujem si weby, blogy, eshopy, pracujem s grafikou… Samovydávanie samo o sebe nie je také zložité, ako následný marketing, ktorý je aj pre mňa dosť makačka.

Vydať knihu si môže každý, ale ako ju vydať, je o inom.

Človek by si pred vydaním knihy mal pozisťovať veľa vecí, aby potom nebol prekvapený, že niečo preplatil aj o stonásobok normálnej ceny. Aj teraz sa stretávam s autormi, ktorí nevedia ani základné veci, ale napriek tomu majú veľké očakávania. Často odo mňa žiadajú pomoc, ale po tých rokoch a sklamaniach, už nie som ochotná pomáhať, ak z toho nemám niečo mať. Každý akoby automaticky očakával, že všetko (aj poradenstvo) im dám na zlatom podnose, a oni si len vydajú knihu.

Mám len jedinú radu, pre každého, kto si chce vydať knihu. Zisťujte si veci. Nečakajte, že niekomu napíšete a hop, kniha bude na svete. Ak chcete, aby kniha bola podľa vašich predstáv, tak pre to niečo aj urobte.

Nie je tajomstvom, že vydanie knihy nie je lacnou záležitosťou, ako si riešila financovanie?

To si nechám pre seba, nakoľko túto moju taktiku mienim uplatňovať aj pri autoroch, ktorí budú chcieť a aj chcú vydávať pod mojím menom. Každý si túto vec rieši po svojom a mne sa to podarilo vyriešiť tiež.

Prečítajte si aj rozhovor s Michaelou Zamari

Máš dve deti, ako si zadeľuješ čas na písanie (kedy zvykneš písať)?

Väčšinou píšem v noci, ale teraz si napríklad dávam veľkú pauzu. Nejako sa neviem pohnúť z miesta a napísať čo i len čiarku. Chcem sa teraz do konca roka naplno venovať projektu, ktorý som si vysnívala a dúfam, že sa mi podarí všetko zrealizovať podľa mojich predstáv.

Čomu sa venuješ, ak práve nepíšeš?

Deťom, občas pozriem nejaký film, či seriál, ale chcem si teraz nakúpiť aj pár zaujímavých kníh a veľa čítať.

Máš svoje obľúbené miesto na písanie?

Ani nie, ale vždy musím písať za stolom. Aj kvôli chrbtici. No, môžem prezradiť, že moja dobrá priateľka a spisovateľka Monika Wurm ma nahovorila aj na písanie v mobile, a mala pravdu, že je to skvelý spôsob ako písať hocikde, keď mám čas.

Tvoje knihy sa odohrávajú v mafiánskom prostredí. Odkiaľ čerpáš námety?

Zo života, okolia, od ľudí, ktorých stretnem, ale väčšinou je vo všetkom fantázia a moje bludy (smiech).

Čo považuješ za svoj doteraz najväčší úspech?

Ejha, zákerná otázka. Neviem, či môžem niečo považovať až za taký úspech. Nejako nič tak osobite nevnímam. Vždy to bolo o tom, že buď sa niečo podarí alebo nie.

Aké máš ďalšie plány? Máš teraz niečo rozpísané?

No momentálne musím dopísať poslednú časť o Soranovcoch a to Lea Soranová, mám rozpísanú aj Mustangovu dcéru a námety na ďalšie knihy, kedy sa však k tomu dostanem je otázne. Ako som písala vyššie, som bez inšpirácie, tak si dávam pauzu.

Rozbehla si portál pre autorov Všetko o knihách. V čom je unikátny?

Projekt vznikol ešte minulý rok, ale kvôli korone som to musela stopnúť. Teraz v tom chcem pokračovať, ale trochu inak. Zainteresovala som do toho ľudí, ktorých čítanie a práca s knihami naozaj baví, a o tom to práve je. Na portáli budeme mať aj eshop s knihami, ktoré budeme vydávať a veľa iného. Všetko je len v zábehu, tak nechcem predbiehať.

Čo je tvoj najväčší sen?

Môj najväčší sen bolo mať dcéru, a ten sa mi splnil, takže teraz už nič pre mňa nie je dôležitejšie ako ona.

Skús nám dať tri rady, pre ženy, ktoré by sa chceli vydať na cestu za vlastným snom.

1. Buď sama sebou a nerieš, kto čo hovorí. Najväčším nepriateľom človeka sú pochybnosti o sebe samom.
2. To, že niečo nejde teraz, neznamená, že to nemôžeš skúsiť zajtra. Sama som toho ukážkovým príkladom.
3. Nikdy, si nedaj nahovoriť, že je niečo zbytočné, ak je to pre teba dôležité, nevieš na to prestať myslieť, a stále ti k tomu blúdia myšlienky. Stačí sa len vzchopiť a začať pracovať na svojom sne.

žiadne príspevky na zobrazenie