Behanie pre začiatočníkov. Ako začať?

0
Behanie pre začiatočníkov. Ako začať?

Leto je tu a mnoho z vás chce začať behať. Ako ale na to, aby ste z behania mali radosť a nie starosti? V článku sme pre vás spísali základné tipy, ktoré vám pomôžu pri behu zostať a mať príjemné výsledky.

Základná výbava bežca

Najprv si povedzme o potrebných položkách. Jediné, čo naozaj potrebujete, sú dobré bežecké tenisky – niečo pohodlné na behanie – a pre ženy dobrá športová podprsenka. To je všetko. Všetko ostatné je omáčka.

Naozaj veľmi dôležité je vybrať si tie správne tenisky. Behať v starých teniskách, ktoré máte v skrini, pravdepodobne nie je najlepší nápad a mohlo by to viesť k zraneniu, preto sa na výber príliš neponáhľajte. Pokiaľ sa trochu obávate vysokej cenovky, nakupujte múdro, a to v outlete. Napríklad tenisky z outletu vás potešia nielen pohodlnosťou, ale aj príjemnou cenou. Ušetrené peniaze investujte do iných kúskov(napr. do športovej podprsenky).

Akonáhle budete mať tenisky vybrané, poobzerajte sa po základnom bežeckom oblečení. Budete potrebovať jedno alebo dve tričká, najlepšie zo športového materiálu, pretože ten pomôže odvádzať pot z tela a uschne rýchlejšie ako bavlna. Ak však ešte len začínate, pokojne si oblečte to, čo máte v skrini. Budete tiež potrebovať bežecké kraťasy, nohavice alebo legíny.

Dobrá športová podprsenka je pre ženy nutnosťou a odporúčame si nejakú dobrú zaobstarať. Na športovej podprsenke nešetrite! Pokiaľ sa pri behu necítite pohodlne, je len nízka šanca, že u neho vydržíte.

Pokiaľ sa chystáte na dlhé trate – 10 a viac km – potom sa vám možno bude hodiť tuhý krém (v tyčinke) proti podráždeniu, ktorý pomôže znížiť odieranie. Môžete tiež použiť vazelínu. Jediný rozdiel je v tom, že tyčinky majú lepší aplikátor.

Bežecká forma je základ

Niektorí ľudia majú sklon k behu na päte, iní majú tendenciu bežať viac na špičkách. Dobrá správa: ani jedna z týchto foriem nie je prirodzene lepšia ako tá druhá. Správne sa má dopadať na stred chodidla, teda ani nie veľmi na špičku ani pätu. Čím viac budete behať, tým pohodlnejšie to bude a – čo je ešte lepšie – tým efektívnejšie. Došľap sa samozrejme mení aj podľa terénu, inak bežíte do kopca a inak na rovinke.

beh
Foto: pixabay.com

Metóda behu a chôdze

Metóda behu a chôdze (run-walk) je skvelý spôsob, ako s behaním začať. Veľkým propagátorom tejto metódy je olympionik Jeff Galloway. Vy ju môžete poznať pod pojmom „indiánsky beh“ a práve Indiáni túto metódu často využívali, keď sa potrebovali presunúť na vzdialené miesto.

Galloway tvrdí, že vďaka prestávkam je tréning na maratón alebo polmaratón menej vyčerpávajúci, a navyše sa znižuje riziko zranenia, pretože svaly sa počas dlhého behu pravidelne zotavujú.

Metódu využívajú začiatočníci aj pokročilí, čo znamená, že je zbytočné sa jej vyhýbať. Naopak sa ju snažte zapájať do vášho tréningu od začiatku. Nesnažte sa príliš prekonávať, pretože sa môže stať, že sa zraníte alebo otrávite a beh zavrhnete.

Ako dlho ale ísť a behať? Obvykle sa začína na minúte behu a dvoch minútach chôdze, postupne sa tieto časy predlžujú, ale to záleží na tom, ako často trénujete a akú máte kondičku.

Nezabudnite správne dýchať do brucha, určite nedýchajte len do hrudníka, rýchlo sa unavíte a môžete aj omdlieť.

Vytvorte si tréningový plán

Na internete nájdete ohromné množstvo prepracovaných tréningových plánov, najlepšia je však jednoduchosť. Tu je základný vzorec pre skvelý tréningový plán.

● Trénujte tri dni v týždni.
● Dva dni v týždni behajte alebo behajte/choďte 20 až 30 minút.
● Cez víkend si doprajte dlhší beh alebo chôdzu (40 minút až hodinu).
● V dňoch voľna odpočívajte alebo trénujte iným spôsobom.
● Behajte v konverzačnom tempe.
● Využívajte metódu behu a chôdze.

Pár ďalších tipov

● Zapisujte si svoje výsledky, nech máte prehľad.
● Vytvorte si špeciálny hudobný playlist.
● Zvýšte príjem vody a bielkovín. Zrejme vám pomôže aj horčík.
● Dávajte pozor na behanie vo vysokých teplotách.
● Namažte sa opaľovacím krémom, nech sa nespálite.

žiadne príspevky na zobrazenie