Benefity LED pásov? Prsty dvoch rúk nestačia na ich zrátanie

0
Benefity LED pásov? Prsty dvoch rúk nestačia na ich zrátanie

Osvetlenie prostredníctvom „lediek“ je ekonomicky výhodné a ekologicky vľúdne. Tým sa jeho prednosti zďaleka nekončia. Najkomplexnejšie sa prejavujú pri LED pásoch.

Nástup moderných technológií v segmente svietidiel eliminoval problém so zónami, v ktorých je nedostatok miesta alebo inštalačných plôch umožňujúcich efektívne osvetlenie. Úsporné LED pásy však nielen z tohto dôvodu nachádzajú uplatnenie v kuchyniach, obývačkách, kúpeľniach…

3,5 roka nepretržitého svietenia

Priam nevyhnutným prvkom kuchyne sú pracovné svetlá. Pohybom pri linke si však automaticky tienite centrálny svetelný zdroj. Imperatívom pri príprave pokrmov pritom je komfort a bezpečnosť: na horúce jedlá, ostré nože a štipky ingrediencií musíte vidieť naozaj bez kompromisov.

Praktickým a zdatným pomocníkom ako stvoreným na tento účel sú práve LED pásy. Prinášajú benefity minimálne na prsty oboch rúk.

Veď rátajte s nami:

  • ľahko sa inštalujú pomocou samolepiacej pásky, obsluhujú aj udržiavajú
  • nezaberajú miesto
  • nevyžarujú teplo
  • dajú sa prispôsobiť na mieru
  • najmä v spodnej časti závesných skriniek sú nenápadné
  • majú nadštandardnú životnosť
  • priaznivo sa premietajú do spotreby
  • ponúkajú regulovateľnú intenzitu i farebnosť
  • poskytujú možnosť plynulého zatmievania a rozjasňovania
  • fungujú na diaľkové ovládanie / smart spínače

Pri LED páse pokojne rátajte s viac ako 30 000 hodinami prevádzky, čo je v prepočte približne 3,5 roka nepretržitého svietenia. Navyše, okamžite po zapnutí dodáva plnohodnotný svetelný tok a na jeho výdrži sa nijako nepodpisuje časté rozsvecovanie a zhasínanie.

Odpudzujú hmyz a majú antibakteriálne účinky

Pásy zložené z diód v obývačke atraktívne podsvietia televízor, doslova dostanú do nového svetla mobiliár i umelecké artefakty, decentne vyznačia prechody medzi podlahou a stenou. Nehovoriac o rámcovaní menších podhľadov.

K prínosom si pridajte aj odpudzovanie drobného hmyzu ultrafialovým svetlom a infračerveným žiarením a dokonca aj výrazné antibakteriálne účinky v porovnaní s fluorescenčnými alebo halogénovými zdrojmi, čo oceníte najmä v kuchyni.

Nezabudnite na dostatočný stupeň krytia

Ambientné podsvietenie televízneho prijímača LED pásmi má hneď tri úžitky: estetický, psychologický a ergonomický. Dotvárajú atmosféru miestnosti, umocňujú zážitok zo sledovania programu a uľavujú namáhanému zraku. Umiestňujú sa na zadnú stranu obrazovky, a to minimálne 5 cm od okraja pre dosiahnutie uspokojivého svetelného efektu.

Výkonné, úsporné a flexibilné LED pásy v kúpeľmi sú zase akoby stvorené na podsvietenie zrkadla – integrované alebo dodatočne zakomponované. Nezabudnite však na vyhovujúci stupeň krytia IP. Druhá číslovka za touto skratkou určuje odolnosť proti vlhkosti a v kúpeľni by na rozhraní zón 2 a 3 podľa zaužívaného architektonického a bezpečnostného rozdelenia mala mať aspoň hodnotu 4 na stupnici od 0 do 9 (čiže IPx4).

Takmer 17 miliónov možností

Spomenutými troma miestnosťami sa, samozrejme, výpočet potenciálneho využitia LED pásov nekončí. Napríklad v spálni môžu olemovať záhlavie postele, v šatníku vnútro vstavanej skrine, v komore poličky. Na schodiskách sa zase ideálne hodia na vyznačenie podesty, bočného profilu a opierok na ruky popri stene, respektíve na vrchu zábradlia.

Keď už sme pri skratkách: RGB, s čím sa pri LED pásoch často stretnete, je skladačka zo začiatočných písmen anglických slov red (červená), green (zelená) a blue (modrá). Pri RGB zdrojoch si môžete z troch zložiek aditívne, čiže prekrývaním, respektíve pridávaním, namixovať ľubovoľný odtieň z presne 16 777 216 možností (2563). Zápis dokonalej čiernej má podobu 0 – 0 – 0, úplnej bielej 255 – 255 – 255.

žiadne príspevky na zobrazenie