Blogerka Sara búra mýty o krásnych postavách na Instagrame

0
Blogerka Sara búra mýty o krásnych postavách na Instagrame

Instagramerka Sara Puhto hovorí: „Všetci máme rôzne tvary a veľkosti a je nemožné, aby sme sa všetci prispôsobili určitému tvaru tela alebo prístupu k zdraviu štýlom „jedna metóda vyhovuje všetkým“. Poukazuje na to, že z jednej fotografie na Instagrame vôbec nemusíte vedieť, aký je ten človek v skutočnosti, pretože všetko sa dá oklamať retušou a správnymi pózami.

Kedysi som si bola neistá svojou dvojitou bradou, úprimne som o tom nevedela, až kým som si z toho raz na strednej škole neurobila srandu a zostalo mi to ako niečo, čoho som sa potrebovala „zbaviť“.

Uvedomila som si to a pokúsila som sa cvičiť, aby som sa toho zbavila. Tiež som pózovala ako na fotografii vpravo (zdvihla som zadný sval jazyka a napínala ho smerom nahor), aby som na fotkách skryla svoju dvojitú bradu.

Zdieľam to, aby som vám povedala, že ak máte dvojitú bradu, je to normálne. Dvojité brady sa vyskytujú z mnohých dôvodov; genetika, kolísanie hmotnosti, starnutie, štruktúra tváre atď. Zverejňujem to aj preto, aby som ukázala, že tie najjemnejšie zmeny v pózovaní môžu zmeniť to, ako vyzeráte na fotografiách.

To je dôvod, prečo by sme na fotografiách nemali porovnávať svoje telá alebo neistotu s ostatnými, pretože nevidíme a nevieme, čo sa na fotografiách deje v zákulisí. Nevieme alebo nevidíme pózovanie, osvetlenie, uhly atď. Ak máte dvojitú bradu, nehanbite sa!! Je úplne normálna a prirodzená. Neviem, prečo sme sa ako spoločnosť rozhodli chcieť sa jej zbaviť, teraz si myslím, že je roztomilá!! Niektoré dvojité brady sú viditeľnejšie ako iné, v každom prípade sú súčasťou ľudského tela a nie je nič zlé na tom, ak ju máte!

Aplikácie na úpravu skutočnej tváre

Aplikácie na úpravu sú dnes tak ľahko dostupné. Je ťažké povedať, čo je niekedy upravené a čo nie. To je len ďalší dôvod, prečo by sme sa nikdy nemali porovnávať s tým, čo vidíme online. Niektoré úpravy sú naozaj jemné a iné nie. Poznám veľa značiek, influencerov, spoločností a tak ďalej, ktoré upravujú svoje fotografie pred ich zverejnením, či už ide o zmenu štruktúry tváre, vyhladenie pleti, úpravu make-upu, úpravu pupienkov, úpravu vlasovej línie, pridanie ďalších vlasov atď.

To sa stáva. Tieto aspekty menia naše vnímanie toho, ako vyzerajú tváre bez úprav. Zverejňujem to preto, aby som vám pripomenula, že vaša tvár je dokonalá taká, aká je a nemusíte ju meniť!!! Tieto aplikácie na úpravu môžu deformovať časti našej tváre. Nevedomé vystavenie neustálym upravovaným fotografiám a následný pohľad na našu vlastnú nefiltrovanú tvár môže spôsobiť, že našu prirodzenú tvár porovnáme s upravenými príspevkami, na ktoré sme práve klikli a videli ich.

Aplikácie sociálnych sietí majú čoraz mladšie publikum, ktoré môže byť ovplyvnené tým, že verí, že možnosti „skrášľovania“ a úpravy sú každodenným normálnym aspektom. Ľudia počas rozhovorov v reálnom živote nevidia svoje tváre hovoriť a prejavovať emócie, preto svoje tváre aktívne neporovnávame vedľa seba s ostatnými, ako to robíme online.

Pridajte k tomu úpravu tváre a porovnávanie sa zintenzívni. Toto je len pripomenutie, že vaša tvár je jedinečná, má mať textúru a nie vyzerať ako „bábika“. V žiadnom prípade to nemá za cieľ hanobiť každého, kto upravuje svoje fotografie. Je to pripomienka, aby ste neporovnávali svoju každodennú tvár s tým, čo vidíte online alebo offline.

Prečítajte si aj rozhovor s komičkou Simonou: Dajte ženy prekážky a ona vám ukáže silu

Ľah na chrbte vs ľah nabok

Poznáte ten pocit, keď si ľahnete na chrbát a cítite sa štíhlejšie ako obvykle, no keď si ľahnete na bok, všetok tuk na bruchu sa vám nahromadí a zhlukne a zrazu sa cítite trochu neisto? No to by ste nemali, pretože je to úplne normálna vec, ktorá sa stane každému!!

Tiež to bude vyzerať inak v rôznych osvetleniach!! Pohyb nášho tela (aj celulitída, pohyb telesného tuku) je úplne normálny jav a nie je nič, za čo by ste sa mali cítiť zle alebo sa hanbiť. Vaše vnútorné orgány musia niekam ísť a vaša ochranná vrstva tuku na bruchu je úplne normálna, takže sa nenechajte svojimi negatívnymi myšlienkami presvedčiť o tom, že musíte alebo by ste mali 24 hodín denne, 7 dní v týždni vťahovať brucho alebo pózovať!

Kedysi som sa cítila neisto, keď som videla ľudí ležať a pózovať na Instagrame a porovnávala som to s mojím telom, keď som ležala v posteli s nahromadeným tukom na bruchu. Ale naše telá vyzerajú v rôznych polohách inak. Mali by sme rešpektovať svoje telo vo všetkých jeho rôznych podobách, pretože nie je nič zlé na tom, že v rôznych polohách vyzerá inak!!

Musela som vtiahnuť brucho, pózovať a ohýbať sa ako blázon, aby som dosiahla prvú fotografiu vyššie. Nie je to tak, ako normálne vyzerám, prirodzene, preto by sme s tým nemali porovnávať naše každodenné, prechladnuté, uvoľnené telá a očakávať, že nejako prirodzene budete takto vyzerať.

Posudzovanie tela a zdravia online

Nedávno som dostala veľa komentárov, aby som „chodila cvičiť“, pretože som nezdravá. Zverejňujem to preto, aby som povedala, že nemôžete posudzovať zdravie ľudí len tým, že sa pozriete na ich fotografiu. Existuje pózovanie, ohýbanie, vtiahnutie a uhly, ktoré zohrávajú úlohu v tom, ako na týchto fotografiách vyzerám.
Takmer som dovolila, aby ma tieto komentáre prinútili skĺznuť späť k negatívnemu pohľadu na svoje telo, ale uvedomila som si, že by som sa nemala takto cítiť. Nemala by som sa vťahovať, ohýbať, schudnúť o určitú váhu, chcieť vyzerať menšia alebo pózovať, aby som sa cítila dobre.

Prečítajte si aj rozhovor s lady Vivian: Nebojme sa spraviť zo seba pravý ideál krásy

Moje telo je úžasné také, aké je a musím si to pripomenúť.

Je jedinečné a nemusí vyzerať iným spôsobom, než akým vyzerá, aby som ho milovala a akceptovala. Stále môžete mať brušné svaly a zároveň tuk na bruchu. Môžete cvičiť roky a nemať brušné svaly 24 hodín denne, 7 dní v týždni, alebo dokonca ich vôbec nemusíte mať. Môžete jesť vyváženú stravu a stále mať rolky na bruchu, rolky s kožou, a je v poriadku, ak sa vám to tam nahromadí!

Videla som veľa ľudí v komentároch, ktorí posudzujú telá iných ľudí a predstierajú, že vedia, čo znamená byť zdravý, len pri pohľade na vás. Všimla som si komentáre ako: Ak máte vyššiu váhu, ste leniví a mali by ste „len cvičiť“. Ak ste „príliš chudý“, musíte „ísť zjesť hamburger“. Nie je to také jednoduché.
Nemôžete súdiť telá iných ľudí len tým, že sa na ne pozeráte, nie si ich doktor. Mať brušné svaly alebo vyrysované telo nie je znakom zdravia. Myslím si, že transparentnejší prístup k nepravdám na fotografiách na sociálnych sieťach pomôže ľuďom uvedomiť si, že fotografie neukazujú o človeku dosť na to, aby iní mohli posúdiť jeho zdravotný stav.
Umožní nám to uvedomiť si, že táto „dokonalosť“ „cieľových tiel“, ktoré vidíme na Instagrame a ktorých sa snažíme dosiahnuť, v skutočnosti neexistuje 24 hodín denne, 7 dní v týždni.

Zdroj: https://www.instagram.com/saggysara/

žiadne príspevky na zobrazenie