Byť šťastná. To sa snažím napĺňať a žiť neustále

0
Byť šťastná. To sa snažím napĺňať a žiť neustále
Anja Forster

Objavila stavebníctvo a odvtedy už nemala potrebu skúšať nič iné. Pracuje v mužskom odbore a ovláda moment, kedy muž akceptuje ženu ako partnera na rovnakej pozícii. Novoročné predsavzatia si nedáva. Riadi sa v živote len jedným. Byť šťastná. Taká je Anja Forster. 

Čo ste vyštudovali a ako ste začali pracovať v stavebníctve?

Študovala som v Nemecku obchod a v roku 2016 som skončila štúdium MBI v Californii. Dá sa povedať, že v stavebníctve som pracovala odjakživa. V živote som si nevyskúšla iné odvetvie. Objavila som odbor stavebníctvo a cítila som, že to je presne to, čo chcem v živote robiť. V jednej stavebnej firme robím už skoro 20 rokov, je to dlhý čas. Pracovala som v Berlíne, pokračovala vo Viedni a od roku 2014 som na Slovensku.

Ako sa vám žije a pracuje na Slovensku?

Pracuje sa tu výborne. Aby som bola úprimná, spočiatku to bol pre mňa obrovský kultúrny rozdiel. Žila a pracovala som aj v Albánsku či Turecku. Potom som bola dlho v Nemecku a Rakúsku. Prvých šesť mesiacov na Slovensku som sa snažila pochopiť kultúru a správanie.

Zdroj foto: Archív Anja Forster

Čo sa vám na Slovensku páči a v čom sme iní?

Mám rada mesto Bratislava a musím povedať, že ľudia sú tu veľmi srdeční. Kolegovia sú veľmi nápomocní úplne vo všetkom. Starajú sa a zaujímajú sa o iných okolo seba. Pozrite sa na asistentku. Rieši úplne všetko, čo vidí.

V stavebníctve je ženský element výnimočný. Ako sa vám pracuje v mužskom biznise?

Keď máte biznis šaty a podpätky, ste žena. Rovnako ak ste si sama sebou istá a viete, že to, čo robíte, robíte dobre a máte rada svoju prácu, nepociťujete rozdiel. 

Vnímate výhody ako žena?

Nie som si istá. Myslela som si istý čas, že áno, no potom som čítala knihu od Sheryl Sandberg “Lean In” a ona povedala, že keď fungujete s mužmi v biznise a oni cítia, že ste na rovnakej úrovni, začínajú bojovať. Keď s vami začnú súťažiť a bojovať, vtedy viete, že ste na rovnakej úrovni.

A ako je to s vami?

Myslím, že som si zvykla. Občas je to vtipné, ale mám rovnako rada tú súťaživosť a dynamiku. Keby ste neboli na rovnakom leveli, nebojovali by s vami. Je to teda pre mňa dobré znamenie :)

oktober fest, slovensko, firma porr
Zdroj foto: Archív Anja Forster. Oktoberfest 2017 organizovaný firmou PORR s.r.o.

Ako vyzerá váš bežný deň?

Hneď ráno sa snažím odpovedať aspoň hodinu na emaily, neskôr delegujem a uvádzam veci do procesov. Ďalšou veľkou súčasťou je množstvo meetingov s ľuďmi z rôznych odvetví. Čo je tiež časté pri mojej práci – strávim veľa času aj komunikáciou s kolegami a riešením rôznych situácií, problémov, robím rozhodnutia, podpisujem množstvo zmlúv a papierov.

Čo máte na svojej práci najradšej?

Milujem prácu so svojím tímom. Rada posilňujem a podporujem mojich ľudí. Nie vedením. Som rada podporou, rada vysvetlím a pomôžem.

Máte pre zamestnancov aj vzdelávací systém?

Áno, ako rakúska firma máme dobrý vzdelávací systém. Každý zamestnanec má individuálne hodiny nemčiny alebo angličtiny. Každý si môže vybrať, čo chce. Rovnako sa možno vzdelávať v rámci dlhodobého firemného systému.

Ako oddychujete?

Zvyčajne v aute počas ciest počúvam hudbu. Akú? Kedže pochádzam z Berlína, mám rada techno :)

Darí sa vám zachovávať rovnováhu medzi prácou a rodinou?

Balansovať rodinný a pracovný život nie je jednoduché, ale pre mňa je podstatná kvalita, nie kvantita. Dôležité je pre mňa stráviť čas s rodinou plnohodnotne. To napríklad znamená mať spoločnú večeru. Naším tajomstvom je kvalitný spoločný čas.

A vaša inšpirácia? Máte nejakú?

Máme okolo seba rôznych ľudí, rôzne kultúry či národnosti. Stačí, keď idem do jedálne a spoznám na obede nového človeka, s ktorým sa v ten deň porozprávam. Dá mi nové impulzy, novú inšpiráciu.

Čo by ste odporučili ženám, ktoré by sa rady posunuli v kariére?

  1. Hľadať si svojho mentora/sponzora. Je dôležité mať človeka, ktorý vás správne nasmeruje, ukáže vám cestu.
  2. Ostať autentická a hovoriť nahlas o tom, čo chcem.
  3. Pracovať s tímom. Nie pre seba, ale pre tím.

Aké sú vaše vianočné tradície?

My oslavujeme 24. decembra. Som z Nemecka, čiže máme Santa Klausa a on nám prináša aj darčeky pod stromček. Potom, keď prídeme z kostola, príde aj Santa Klaus. Zvyčajne je to náš sused a máme z toho ohromnú srandu. Užívame si spoločný čas, dáme si na večeru raclette (špeciálny tavený syr). Nie je to síce tradičné jedlo, ale je to jednoduché a rýchle na prípravu.

Máte novoročné predsavzatia?

Ani nie. Respektívne, mám každý rok len jedno a to isté. Byť šťastná. To sa snažím napĺňať a žiť neustále.

žiadne príspevky na zobrazenie