Cestovateľské fotografie s emóciou: Pozrite si víťazov fotosúťaže National Geographic

0
Cestovateľské fotografie s emóciou: Pozrite si víťazov fotosúťaže National Geographic

Do tohtoročnej súťaže 2019 National Geographic Travel Photo Contest sa zapojili stovky fotografov. National Geographic mal pri výbere tých najlepších naozaj neľahkú úlohu. Pozrite sa na víťazné cestovateľské fotografie, o ktorých rozhodol tím expertov.

Celkovým víťazom súťaže sa stal Weimin Chu s fotografiou Winter in Greenland. Zachytáva na nej rybársku dedinku Upernavik zo severozápadu Grónska. Útulnú atmosféru fotografie vytvára čarovné zimné sfarbenie, no najmä rôznofarebné domčeky.

Budovy v Grónsku sa podľa tradície farbili na základe jednotlivých funkcií. Napríklad modrá sa využívala pre označenie domov rybárov, červená pre obchody. Toto zdôraznenie rozdielov medzi budovami bolo užitočné najmä v časoch, keď bola krajina zahalená snehom. Dnes už viac-menej vytvárajú len zaujímavý vzhľad grónskej krajiny. Chu vytvoril fotografiu počas svojho trojmesačného projektu, v ktorom prezentuje život v Grónsku.

Víťaz veľkej ceny a 1. miesto v kategórii Mestá

Weimin Chu za prvenstvo v celej súťaži získal odmenu 7 500 dolárov a publikovanie fotografie na oficiálnom Instagrame @natgeotravel. National Geographic na tomto účte postupne zverejňuje aj ďalšie výnimočné diela účastníkov súťaže.

Tento rok sa vyberali víťazi v troch hlavných kategóriách: príroda, mestá a ľudia. Cestovateľské fotografie hodnotili skúsení experti v spolupráci s tímom National Geographic.

Prečítajte si aj článok o tom, čo si ľudia myslia o svetových metropolách

2. miesto v kategórii Mestá – In the Age of Aviation

Na fotografii sa nachádzajú štyri pristávacie dráhy letiska v San Franciscu. Ide o nezvyčajný pohľad na koniec letových dráh z výšky. Autor fotky, Jassen Todorov, vždy túžil odfotiť túto oblasť z vtáčej perspektívy. Potreboval však špeciálne povolenie, aby mohol letieť ponad pristávajúce lietadlá. „Bolo ťažké riadiť lietadlo a zároveň fotografovať. Let bol náročný, ale zároveň to bolo tak vzrušujúce, že som nemohol zaspať ani niekoľko dní po tom.“

3. miesto v kategórii Mestá – Streets of Dhaka

Na fotografii Sandipaniho Chattopadhyaya sa modlia veriaci v uliciach Dhaky v Bangladéši. Ide o sústredenie moslimov počas sviatku Ijtema, jedného z najväčších islamských slávností. Počas tohtoročnej slávnosti boli všetky miesta na modlenie preplnené, preto sa obrovské množstvo moslimov zhromaždilo na hlavnej ulici mesta. Počas oslavy bola doprava úplne pozastavená.

1. miesto v kategórii Príroda – Tender Eyes

Autorkou fotky je Tamara Blayquez Haik. Dokonalú fotografiu supa bielohlavého sa jej podarilo vytvoriť v národnom parku Monfragüe v Španielsku. Svojim dielom chcela poukázať na to, že supy sú neprávom vnímané ako nositelia zlých znamení. V ich očiach sa podľa nej skrýva jemnosť, rovnako ako v každom živom tvorovi. Supy sú dôležitou zložkou životného prostredia, pretože prispievajú k recyklácii mŕtvych živočíchov.

2. miesto v kategórii Príroda – Dream Catcher

„Čo sa stane predtým, než sa vlna rozbije?“ Túto otázku si kládol autor fotky, Danny Sepkowski. V deň, keď vyfotil tento záber, bolo okrem neho na pláži 100 fotografov. Večer mal však pláž úplne pre seba. Vtedy sa mu podarilo vytvoriť víťazný snímok. Nebolo jednoduché vyfotiť zblízka masívnu vlnu – Sepkowskemu totiž hrozilo, že ho voda rozdrví.

Čestné uznanie v kategórii Príroda – King of the Alps

Fotografia Jonasa Schäfera zachytáva stádo kozorožcov, ktorí sa chystajú zdolať hrebeň nad jazerom Brienz. Ich mocné rohy a pôsobivé siluety ukazujú, kto je v skutočnosti v Alpách pánom. Kozorožce sa úplne adaptovali na prostredie nebezpečných výšok a hory sú ich prirodzeným domovom. Autor fotky na svoj víťazný záber čakal niekoľko hodín.

1. miesto v kategórii Ľudia – Showtime

Na tejto fotografii sa herci pripravujú na večerné operné predstavenie v Lichengu v Číne. Fotograf Huaifeng Li strávil s hercami celý deň, vrátane líčenia aj vystúpenia na javisku. Fotografia je súčasťou väčšieho projektu s názvom „Cave Life“ (Jaskynný život). Číňania totiž v istých oblastiach hĺbia veľké jamy, aby tak vytvorili viac priestoru pre bývanie. Táto séria teda sleduje život, kultúru, vieru, pracovné povinnosti a iné každodenné maličkosti ľudí, žijúcich v týchto jaskyniach. Súčasťou tohto života je prirodzene aj umenie – divadlo.

2. miesto v kategórii Ľudia – Daily Routine

Fotografiu vyhotovil autor Yoshiki Fujiwaea vo verejnom parku Choi Hung House v Hong Kongu. Keď fotograf ihrisko navštívil cez deň, našiel tam množstvo mladých ľudí. Venovali sa typickým tínedžerským aktivitám – hrali basketbal a fotili sa. No keď ihrisko navštívil pri východe slnka, bolo tiché a prádzne – zmenilo sa na úplne iné miesto. Vtedy na scénu nastupujú ďalší obyvatelia štvrte. „Cítil som posvätnú atmosféru, keď som zbadal starého muža, ako cvičí tai chi v rannom slnku.“

Čestné uznanie v kategórii Ľudia – Mood

Autor Navin Vatsa zachytil tento moment počas východu slnka pri brehu rieky Yamuna v indickom Dilí. Fotografia je zaujímavá svojou poetickosťou – chlapec v hlasnom štebotaní vtákov len ticho premýšľal. Skoré ranné lúče s modrou hladinou vody utvárajú neobyčajnú atmosféru.

Za každou fotografiou je sen alebo spomienka, ale aj úplne obyčajný moment, ktorý sa môže stať výnimočným. Fotografi nám ukazujú svet taký, aký je; no zároveň z uhla, ako ho bežne nevidíme. Ďalšie úžasné fotografie nájdete na Instagrame National Geographic. Mnohé vám o svete povedia viac, ako ktorýkoľvek zaujímavý dokumentárny film.

Zdroj fotografií

žiadne príspevky na zobrazenie