Chcem PÍSAŤ! AKO ale začať?

0

Niektoré po tom túžime, ale nevieme, ako začať. Písať blogy, články, texty podľa zadaných parametrov, spracovať odbornú tému, napísať knihu (a vydať ju), alebo jednoducho hodiť svoje myšlienky na papier (do počítača). Ako začať písať, a prípadne na tom ešte aj zarábať?

Spísala som pre vás zopár tipov. Niekedy i to postačí, aby sa akčná žena rozbehla a vedela, ako urobiť PRVÝ KROK. Tým je určite i účasť na seminári Písanie ako sebarealizácia a zárobok. A tie ďalšie kroky môžu byť napríklad:

Ako začať písať?

1. Ujasnite si, o ČOM chcete písať. Ak sa nechcete vyslovene venovať copywritingu (teda písaniu reklamných článkov atď.), musíte si vybrať tému svojich článkov/blogov, ktorá vám je blízka. Napríklad:

  • v čom ste odborníčka (vyštudovanie odboru nie je podmienkou, prax je niekedy dvojnásobne lepšia),
  • v čom sa vyznáte, viete dať tipy, ktoré iní nevedia, v čom sa viete odlíšiť od ostatných autorov s rovnakou témou, akými informáciami viete čitateľa zaujať,
  • čo je vaše hobby, čo vás zaujíma, máte pre to vášeň a chcete sa o ňu podeliť i s inými
  • čím žijete, čo je náplňou vášho každodenného života, problémy, otázky, ktoré riešite, a ktoré riešia možno i ostatní

2. ZAČNITE s písaním. Dôležité je ZAČAŤ. Musíte mať čo ponúknuť.

Pravdepodobne nikto za vami nepríde len tak a neponúkne vám možnosť písať pre jeho časopis alebo jeho web stránku. Preto si zvoľte tému, zvoľte si formu, a jednoducho niečo napíšte. Postupne, ako budete písať viac a viac, vybrúsi sa vám i štýl. Ujasníte si, či sa danej téme chcete venovať, či vám sedí, či o nej viete písať.

Vytvoríte si tak zároveň svoje portfólio autorských textov. Budete mať vytvorenú ponuku, teda o čom píšete a ako píšete.

pocitac, kava, pisanie, zarobok
Foto: www.pixabay.com

3. ZAVESTE to na WEB, UVEREJNITE to!

Toto je tá zaujímavá časť. Niektorí si možno naozaj píšu iba tak pre seba, pre vlastnú sebarealizáciu, ale môj názor je taký, že väčšina píšeme preto, aby to niekto čítal. Možností ako to dosiahnuť je niekoľko, napríklad:

  • pošlite článok do miestneho periodika,
  • využite web stránky, ktoré ponúkajú možnosť uverejňovať svoje blogy, staňte sa blogerom na ich stránke. Už len keď zadáte do internetového prehliadača slovo blog, vyhodí vám práve tento druh web stránok,
  • oslovte časopisy, denníky, rôzne periodiká. Bez ohľadu na to, či ide o tie, ktoré fungujú iba na internete, alebo vychádzajú i v tlačenej forme. Vytipujte si tie, ktoré sa venujú téme podobnej tej vašej. Neposielajte článok o mamičkovskej téme do food magazínu. Spravte si zoznam periodík, ktoré sa venujú vašej téme. Napíšte im email, v ktorom vyjadríte záujem o spoluprácu, o publikovanie svojich článkov práve u nich, a čakajte na odpoveď. Ak sa ozvú, pravdepodobne si vyžiadajú k nahliadnutiu i vaše články. Práve preto bude skvelé, ak budete mať už svoje portfólio, ktoré im pošlete, alebo odkážete na články už uverejnené na blogoch alebo v iných periodikách,
  • založte si vlastnú web stránku a píšte tam!
  • niektoré webstránky hľadajú redaktorov, sem-tam sa objaví inzerát priamo na ich ploche. Sledujte preto webstránky, pre ktoré by ste potenciálne mali záujem písať, a možno budete mať šťatie a zahliadnete výzvu, že hľadajú PRÁVE VÁS (nových spolupracovníkov).

AKO spraviť z písania i PRÍJEM?

Úprimne, neviem, či je možné z písania vygenerovať životné náklady pokrývajúce príjem. Avšak, ak máte šťastie, nebudete písať iba zadarmo, pretože:

  1. niektoré blogoviská pri vysokom počte čítania blogu pošlú autorovi honorár.
  2. pri dohodnutej spolupráci s časopisom/novinami vám môžu ponúknuť spoluprácu za autorskú odmenu, predovšetkým pri tej dlhodobej a pravidelnej.
  3. ak máte vlastnú webstránku so zaujímavými textami, môžu vás osloviť reklamné agentúry alebo jednoducho záujemcovia o inzerciu na vašej webstránke.
  4. môžete dostať ponuku napísať článok na objednanú tému, atď…

Určite sa nepovažujem za odborníka na tému písania, ale v okolí a na internete som zaznamenala otázky typu, ako začať, ako to funguje, a pocítila som nutkanie napísať to niekde:)

Chcete začať písať, ale neviete kde? Začnite u nás: https://akcnezeny.sk/kontakt/pis-pre-nas/ – rady vás odprezentujeme a získate dôležitú spätnú väzbu.

žiadne príspevky na zobrazenie