Čo prezrádzame svojou vôňou?

0
Čo prezrádzame svojou vôňou?
pixabay.com

Najlepším spôsobom pre muža, ako zistiť, že priťahuje nejakú ženu, je, že sa jej opýta. Ale ak je to niekomu proti srsti, jedna štúdia z Veľkej Británie ponúka nový pohľad na veci, ktoré ukazujú na to, ako sa žena cíti – a či by chcela fyzicky posunúť veci ďalej.

Ako sa ukázalo, ľudia komunikujú najrôznejšie osobné veci prostredníctvom čuchových podnetov – najmä cez pach potu. Táto konkrétna štúdia zistila, že ženy môžu vôňou vyslať jeden veľmi prekvapivý signál: že sú sexuálne vzrušené.

Tím pod vedením Arnauda Wismana, PhD, lektora psychológie na University of Kent, rozšíril predchádzajúci výskum, ktorý naznačuje, že muži sú v skutočnosti prekvapivo zbehlí v určovaní toho, či je žena sexuálne vzrušená na základe pachu jej potu. Samozrejme, to ešte nenaznačuje, že túži po fyzickom zblížení s mužom, ktorý je práve v jej blízkosti.

Napriek tomu je zaujímavé myslieť na spôsoby, ako môžeme nechtiac vysielať určité signály. Bez jediného slova povieme svojou vôňou oveľa viac, ako si uvedomujeme.

1. Vaša depresia je vážna

Jedna švédska štúdia zistila, že šokujúcich 97 percent ľudí, ktorí neskôr spáchali samovraždu, malo vo vzorkách potu známky elektrodermálnej hyporeaktivity – zníženej schopnosti reagovať na podnety. Tento konkrétny znak sa tiež bežne vyskytuje u pacientov s asociálnou poruchou osobnosti a bipolárnou poruchou. Ďalšie informácie o depresii sa dozviete v rozhovore so psychológom.

2. Ste s niekým kompatibilný

Zatiaľ čo sexuálne vzrušenie môže naznačovať jeden druh kompatibility s potenciálnym partnerom, ďalšie štúdie preukázali, že pot môže odhaliť aj iné typy kompatibility párov. Známa „štúdia tričiek“ z polovice 90. rokov odhalila, že ľudia sú schopní doslova vyňuchať potenciálnych partnerov s kompatibilnými génmi, pričom na ich rozpoznanie slúžila iba vôňa ich potu.

laska
pixabay.com

3. Ste v strese

Keď sa spotíte zo stresu, ľudia to budú vedieť! Je to preto, že stres a fyzická aktivita uvoľňujú pot z úplne oddelených žliaz, čo spôsobuje, že pot reaguje odlišne s baktériami na pokožke a produkuje svoj vlastný zreteľný zápach. A ďalšie informácie o tom, ako bojovať so stresom, sa dozviete tu.

4. Ste mäsožravec

Vaša strava môže výrazne ovplyvniť vašu osobnú vôňu. Jedna štúdia ukazuje, že aj keď ženy tvrdia, že majú radšej mužov, ktorí jedia mäso, viac ich priťahuje prírodná vôňa tých, ktorí ho nekonzumujú. Vedci nasadili skupinu mužských jedincov na dvojtýždňovú diétu bohatú na mäso a na ďalšie dva týždne prešli na vegetariánsku stravu. Ženy hodnotili vôňu mužov na vegetariánskej strave ako príťažlivejšiu ako vôňu mužov, ktorí jedli viac mäsa.

Foto: pixabay.com

žiadne príspevky na zobrazenie