Čo robiť, keď to na nás všetko padá ako domino?

0
Čo robiť, keď to na nás všetko padá ako domino?

Do … ! Ja som to takto nechcela! Ozve sa v nás hlas nesúhlasiaci so stavom alebo situáciou, ktorá nepredstavuje ani jednu z plánovaných a vysnívaných variant.
Do … ! Ja to nechápem! Prečo sa dejú tieto veci a ako je to možné? Pýta sa ďalej naša nespokojnosť.

Nepripomína vám to domino? Áno, možno sme aktívnymi hráčmi nevedomého domina. Hráme vysoko komplexnú hru pozostávajúcu zo (zatiaľ) netušiacich príčin a následkov, kde jedno vychýlenie na seba nabaľuje ďalšie a ďalšie a ďalšie …

Až zrazu, keď to už nemôže ísť takto ďalej, sme svedkami zastavenia sa reťazovej reakcie. Domino efekt alebo reťazová reakcia je kumulatívny účinok vyvolaný, keď jedna udalosť spustí reťaz podobných udalostí. Ešte že je tam, ten silný uvedomujúci si článok, ktorý stojí na ručnej brzde! A to sme tiež MY!

Bod, odkiaľ to môžete zmeniť

Boli ste tam už tiež? V tom zásadnom východiskovom bode pre možnú zmenu a znovunastolenie poriadku. Zhromaždisko minulých pádov, kde je stále prítomná podmaňujúca energia, ktorej teraz silou našej vôle odolávame. Akési kontrastné rázcestie medzi žiadúcim a nežiadúcim, funkčným a nefunkčným, pádom a povstaním. Avšak k tomu, aby sme mohli ďalej staviať a stabilne stáť, je potreba (s)poznať, čo sú tie naše kamenné piliere a čo ich pevne drží?

Efekt domina

Efekt domina môže nastať snáď v každej životnej oblasti (majetkovej, vzťahovej, pracovnej, zdravotnej …). Dokonca ho môžeme uvidieť rozvíjať sa v niekoľkých oblastiach spoločne a naraz. Záleží na tom, na akú veľkú kaskádu si trúfneme sa pozrieť, a tiež na aké množstvo súvislostí sa nám podarí prísť.

Prečítajte si aj tipy na efektívny time management, keď pracujete z domu

Keď stojíme proti sebe

Naša úprimná snaha smerujúca k zisteniu toho,“na čom to celé stojí a na čom to padá,“ nás možno povedie k spúšťačom, ktoré mávajú aj niekoľko úrovní. Niekoľko úrovní, kde sme sami k sebe, resp. sami proti sebe. Nevnímame svoje telo a jeho potreby, a často ani signalizujúce pocity. A tak si systematicky podkopávame svoju silu pevne stáť.

Naše piliere

Postarajme sa preto o seba po všetkych doteraz objavených stránkach (hmotných aj nehmotných). Všetko, čo nás vyživuje a prospieva nám, predstavuje naše piliere. A cestou (seba)lásky a (seba)úcty neúnavne pátrajme aj po tých neobjavených, ktoré nám prispeli k pádom.

Tiež je dobré si pripomenúť, že niekedy je fáza, kedy padáme, fázou rastu. Thich Nhat Hanh hovorí: „Žiadne bahno, žiaden lotos.“ A len vy máte tú moc zmeniť to dať si život do poriadku. Krok za krokom. Najlepšou vecou je neustále kráčať vpred a nezastaviť sa.

Slovo Domino nie je iba názov pre hru. Etymológia hovorí, že pochádza z latinského „Dominus„, čo v preklade znamená pán, vládca, majster.
A tak teda buďme Dominom svojho života… predtým než padne tá posledná časť. Potom už nebudeme musieť hrať.

žiadne príspevky na zobrazenie