Drevo ako hlavný prvok interiéru

0
Drevo ako hlavný prvok interiéru
pixabay.com

Drevo má nezameniteľnú vôňu, vizuálne upokojuje, je príjemné na dotyk a do obydlia prinesie prirodzené teplo.

Vlastnosti dreva ocenia nielen milovníci vidieckeho, škandinávskeho či rustikálneho štýlu, ale všetci, ktorí chcú do svojho domova zakomponovať niečo tradičné, praktické, originálne a nadčasové zároveň.

Drevo tieto kritériá do bodky spĺňa. Dá sa výborne kombinovať s kovom, plastom, sklom, kameňom či keramikou. Je zdravé a ekologické. Drevo v interiéri pomáha pri regulovaní vlhkosti vzduchu, pohlcuje škodlivé látky a je ľahko recyklovateľné. Vyznačuje sa dlhou životnosťou, dobrými tepelnými a zvukovými parametrami.

Ak ste boli doteraz presvedčení o tom, že drevo je určené iba do horských chát a dedinských chalúp, mýlite sa. Hodí sa i do novostavieb, tehlových a panelových bytov. Ako preniesť tento tradičný slovenský prvok do mestského interiéru?

Drevo na stenách, strope a podlahe

V interiéri môžeme využiť všetky druhy dreva – borovicové, smrekové, brezové, čerešňové alebo bukové. Podmienkou je, aby boli dobre vyschnuté a ošetrené ochranným olejom, voskom či lakom.

Jedným z novodobých trendov je drevo na stene. Stačí si zvoliť vhodnú stenu alebo jej časť, vybrať si druh a tvar dreva a spôsob ukladania – vodorovné uloženie opticky predĺži miestnosť, vertikálne ju zvýši. Rôznym spôsobom umiestnené segmenty vytvoria originálny vzor.

Prečítajte si aj článok o home decore

Zdroj foto: pixabay.com/midascode

Populárny tatranský profil sa dá využiť snáď na tisíc spôsobov. V moderných minimalistických interiéroch je obľúbený v bielej farbe.

Drevo na stenách sa dá vkusne zladiť s drevenou podlahou. Medzi tradičné drevené podlahy patria masívne dosky známe ako dlážkovica alebo palubovka, ďalej parketové alebo mozaikové podlahy. Sú odolné, pevné, majú príjemnú dotykovú teplotu, ľahko sa renovujú. Jedinou nevýhodou je nestabilita vo vlhkom prostredí.

Drevený nábytok

Ak už máme vybraté vkusne prepojené vzory a odtiene drevených okien, dverí a parapetov s podlahou, prichádza na rad voľba nábytku v jednotnom tóne a dekore, alebo, naopak, v kontraste. Dbáme o to, aby v jednej miestnosti neboli viac ako tri druhy dreva. Ideálny je jeden dekor a variovanie farebných odtieňov.

kuchyna
Foto: pixabay.com

Drevený nábytok z masívneho dreva nevyjde z módy nikdy a poslúži dlhé roky. Žiadané sú skrine, komody a postele z prírodných materiálov. Masívne drevené postele sa vyrábajú ako manželské aj jednolôžkové, s úložným priestorom, v rôznych farebných vyhotoveniach a dizajne.

Drevené stoly sú nesmrteľná klasika. Rozkladací jedálenský stôl z moreného buku sa môže stať ústredným prvkom kuchyne alebo jedálne. Vyznávači jedinečných kúskov môžu siahnuť po konferenčnom stolíku zo starého dreva alebo drevenom stole vyrobenom z pňa odolného agátu s originálnou kresbou letokruhov.

Drevené doplnky

Drevo je výborným materiálom na výrobu doplnkov – drevené rámy na fotografie, svietniky, podnosy, misy, obrazy či dokonca drevené sochy dokážu svojím vzhľadom príbytok zútulniť a vniesť do neho nefalšovaný závan prírody.

žiadne príspevky na zobrazenie