Druhá vakcína na Covid-19? Nečakajte na SMS správu ani na email!

0
Druhá vakcína na Covid-19? Nečakajte na SMS správu ani na email!
pixabay.com

Nechcem tu teraz riešiť, či očkovať alebo nie. Z hľadiska povahy práce spadám pod rizikové skupiny a osobne si myslím, že najviac viem druhým pomôcť tak, že sama budem chránená a budem minimálne riziko pre ostatných.

Prvý termín očkovania som mala presne pred 28 dňami. Doklad o zaočkovaní pre pacienta uvádza dátum preočkovania na 28. deň od prvého očkovania. Dátum mal byť upresnený Národným centrom zdravotníckych informácií (NCZI) formou SMS správy a emailom.

Keď nepríde SMS

Termín prvého očkovania sme mali rovnakí viacerí kolegovia a kolegyne. Približne pred dvoma týždňami im prišla SMS správa, že sa majú dostaviť na preočkovanie presne na 28.deň od prvého očkovania. Zároveň im prišiel potvrdzujúci email z NCZI s touto istou informáciou. Mne neprišlo nič. Povedala som si, že budem čakať, veď nevadí. Asi systém nestíha. Prídem neskôr na rad. Skúšala som volať na všetky možné kontakty, ale samozrejme, všade automatická odpoveď, že linky sú preťažené.

Prečítajte si o zaočkovanej 106-ročnej starenke z Brazílie

Volám kolegyni, ktorá už má druhé kolo očkovania práve dnes za sebou. Pýtam sa jej, či sa nespýta, aký je postup, ak nemám termín č. 2. Smeje sa. Hovorí, že lekár to dnes riešil v jednom kuse. Treba vraj len prísť na miesto prvého očkovania presne na 28. deň a preočkujú ma. Nechce sa mi tomu veriť. Čo ak ma vyradili z evidencie? Alebo zlyhal systém? Nemám radšej poslušne čakať, kým ma nezavolajú? Veď týždeň ešte vydržím. Nakoniec som sa však rozhodla, že nebudem nič odkladať a vyskúšam. Prinajhoršom sa vrátim domov naprázdno.

Preočkovanie ako schôdzka na slepo

Zdá sa mi, že čakajúcich ľudí v nemocnici na očkovanie je viac, ako keď som tu bola prvýkrát. Ale možno je to len zdanie. Pristupujem ku stolu, diktujem priezvisko.

„Tu vás máme, pani Z.“

„Viete, ale mne nič neprišlo. Ani SMS správa, ani mail.“

„Nevadí, výborne, že ste prišli. Čakáme na vás. Pozrite, tu máme pripravené papiere pre vás. Tam si sadnite, vypíšte čestné prehlásenie.“

Sadám, vypisujem papiere. Dvojmo každý. Prichádza ku mne pani a kontroluje správnosť vyplnených údajov.

„Ešte sem do rohu mi napíšte číslo poisťovne. Nech to máme kompletné.“

Super, teším sa. Vidno, že majú systém, organizáciu. Nech to odsýpa. Pani v modrom zdravotníckom overale s úsmevom v očiach posiela starších ľudí jedným smerom. Mali prednosť. A tak to má byť. Moje srdce sa usmieva.

Čakám asi 10 minút, kým prídem na rad R. Podávam vyplnené papiere, dostávam ďalšie. Nevypĺňam už nič.

O chvíľku už ani neviem ako sedím v „kabínke“.

„Ľaváčka, praváčka?“

„Praváčka.“

„Dobre, tak vás zaočkujeme do ľavej ruky. Hneď to bude.“

„Už?“

„Už. Nech sa páči. Sadnite si na chodbe a počkajte15 minút. Až potom choďte domov.“

Rozmýšľam, či ostanem sedieť alebo idem domov. Poslušne sadám. Už žiadne rozostupy, ľudia sedia vedľa seba ako v čakárni u lekára. Hm…Tak by to asi nemalo byť. Ale zrejme sa inak nedá.  Nemocničné chodby nenafúknu. Moje dojmy to však nepokazí. Vidím snahu, trpezlivosť a úsmev na tvárach ľudí. Zdravotného personálu, vojakov. Aj čakajúcich ľudí. Takmer všetci zdravia, ďakujú. Nikto nie je nevrlý, či nervózny. Akoby nás všetkých niečo spájalo. Som rada, že som videla a zažila ľudskosť. A cítila človečinu.

Očkovanie mám za sebou. Ako to prebiehalo?

Môžem po očkovaní proti Covid-19 nakaziť iných ľudí?

Zatiaľ nie je známe, či vakcína zabráni prenosu vírusu ďalej, ale očakávame, že toto riziko významne zníži. Stále je preto dôležité dodržiavať pokyny, ktoré sú platné, aby ste chránili svoje okolie a najmä zraniteľných v ňom. Preto je naďalej doležité napriek očkovaniu:

  • dodržiavanie sociálneho odstupu
  • nosiť pokrývku tváre a nosa alebo masku
  • starostlivo a často si umývať ruky
zhrnutie odporúčaní, vakcína
zdroj: fnnitra.sk

Foto: pixabay.com

žiadne príspevky na zobrazenie