Dve akčné ženy v Španielsku alebo ako sa nenechať chytiť do turistických pascí

0
Dve akčné ženy v Španielsku alebo ako sa nenechať chytiť do turistických pascí

Ak ste mama, pravdepodobne si viete predstaviť tú radosť, keď máte možnosť ísť na päť dní na dovolenku bez detí. A tak sme sa vybrali aj s ďalšou akčnou ženou, redaktorkou Kikou, do Španielska. Aké mesto zvoliť?

Španielsko mám celkom pochodené, tak som chcela ísť do mesta, ktoré je pri mori a ešte som ho nevidela. A tak sme zvolili Valenciu, mesto na pobreží Stredozemného mora, ležiaceho pri ústí rieky Turia. 

V jedno májové popoludnie sme zakúpili letenky cez Pelikán s odletom z Viedne a zarezervovali ubytovanie priamo v centre. Na počudovanie nebolo vôbec drahé, za 4 noci v dvojlôžkovej izbe sme zaplatili 100 eur. Áno, spolu za obidve. Letenka sa nám predražila o batožinu, a tak sme spolu aj s poistením platili za obe do 300 eur.

Ako sme vybavili letenky a ubytovanie, sa dozviete tu.

Po príchode je dobré vziať si taxík, Bolt v Španielsku nefunguje a tak som nainštalovala aplikáciu Cabify. Cesta taxíkom z letiska do centra vás vyjde okolo 16 eur.

S Kristínou na veži Torres Serano, odkiaľ je pekný výhľad na mesto

Čo vidieť a navštíviť?

Potešujúca správa je, že do viacerých kultúrnych pamiatok sa neplatí vstupné. Napríklad do gotickej stavby Lonja de la Seda, kde sa kedysi predával hodváb. Alebo do múzea umenia Bellas Artes. Aj na vežu zo 14. storočia, z ktorej je nádherný výhľad na celé mesto, Torres Serrano, je vstup zdarma. Len sa vás spýtajú odkiaľ ste. Samozrejme, nezabudnú si to zapísať:).

Lonja de la Seda, foto: whc.unesco.org

Oceanario

Najväčšia položka, ktorá odľahčí vašu peňaženku je Oceanárium, ktoré stojí v komplexe moderných budov Ciudad de las Sciences. Vstupné bolo 31 eur, ale keď ste si zvolili kombinovaný lístok aj do múzea vedy (Museo de las Ciencias), zaplatili ste len 32 eur, čo sa naozaj oplatilo.

Lístok je dobré kúpiť online, lebo v rade pred Oceanáriom sme čakali vyše pol hodiny. Vnútri areálu nájdete viaceré budovy, ale opäť pozor, na žralokov (tiburones) sa čaká. Príjemne nás však prekvapila delfínia show, ktorá trvala pol hodinu, a o ktorej sme ani netušili, že niečo také tam bude, len sme nasledovali dav ľudí:).

Museo de lan Ciencias

Múzem vedy sa tiež oplatilo pozrieť. Nachádzalo sa na niekoľkých podlažiach. Celá jedna časť bola venovaná planéte Mars, boli tam moduly lietadiel, družíc a roverov.

Delfínia show v oceanáriu

Taktiež ste si mohli na jednotlivých stanovištiach vyskúšať hudobné nástroje, ako funguje zvuk, ako pracujú pľúca či srdce, ako sa liahnu kuriatka, dozvedieť sa niečo o pokožke a chromozómoch, vývoj svetových jazykov alebo sa nechať odmerať a odvážiť:).

Zľava: Palacio de las Artes Reina Sofia, Hemisferico, Museo de las Ciencias Príncipe Felipe

Najvzácnejší klenot Valencie

Nenechajte si ujsť prehliadku katedrály, kde nájdete dokonca údajný Svätý grál a množstvo historických pamiatok a relikvií. Katedrála je prepojená s múzeom, ktoré siaha do niekoľkých podlaží. Zaujímavé je, že všade sa nachádzajú na QR kódy, ktoré keď si načítate do mobilu, nájdete viac informácií. Vstupné do katedrály je 8 eur.

zdroj foto: locationscout.net

Domáce špeciality

Sangriu a paellu asi všetci dobre poznáte. Ale poznáte aj Aqua de Valencia? Je to špeciálny drink – mix pomarančového džúsu, šampanského, vodky a ginu. Podáva sa v džbánoch rôznych veľkostí a konzumuje sa zo širokého koktailového pohára. S Kikou sme si dobre pochutnali!

Horchata alebo orxata je tiež miestna špecialita, nápoj z rastlinného mlieka. Vo Valencii je známa orxata de xufa. Vyrába sa z namočených, mletých a sladených tigrích orechov, po španielsky sa volajú chufa. Podávajú to s fantastickým mäkkučkým pečivom, ktoré zvyknú do mlieka namáčať.

Večer si tiež môžete objednať patatas de bravas – opečené zemiaky s omáčkou, alebo iné tapasy – chorizo, jamón či niektoré druhy syrov. Výborné boli aj sardinas ahumadas, ktoré nájdete v reštaurácii La Marrana. Sú to sardinky s plátkom manga na výbornej megaveľkej paradajke. A na vrchu sú morské riasy. Mimochodom, dozvedeli sme sa, že obyvatelia Valencie sú na svoje paradajky mimoriadne pyšní:).

Čo by ste si dali – Aqua de Valencia alebo Horchata?

Turistické pasce

Ak si budete objednávať jedlo, dajte si dobrý pozor. Cena večere vás môže stáť od 10 do 50 eur. Jedálne lístky nie sú k dispozícii, na stole väčšinou nájdete QR kód, ktorý keď si naskenujete, dostanete sa na stránku reštaurácie, kde je aj menu. Lenže problém je v tom, že neviete, aká veľká je porcia.

Tapas (napríklad už spomínané patatas bravas) vás vyjde tak na 6 eur, takže ak ste dvaja, skúste si vybrať dve rôzne jedlá, a potom si ich môžete pozdieľať. Alebo máte niečo menšie, napríklad kroketu obalenú šunkou jamón, tá vas môže vyjsť na 2,50 eur, tie sa objednávajú na kusy. Pri nápojoch tiež neviete, koľko toho prinesú. Spýtajú sa, či chcete karafu alebo pohár. Ale pohár, to môže byť aj 1 deci aj 3 deci.

Niekedy sa tvária, že vám nerozumejú a donesú niečo, čo ani nechcete. Alebo mne sa stalo, že som si objednala paellu za 15 eur, doniesli veľkú panvicu, a potom keď som videla účet, skoro ma porazilo. V menu bolo totiž malým písmom napísané, že paella sa objednáva minimálne pre dve osoby. Alebo som si objednala šalát Ensalada tipica Valenciana, ktorý sa tváril ako hlavné jedlo, ale skôr to bola príloha. Takže pozorne čítajte a komunikujte čo najpresnejšie.

Pláže alebo kam sa ísť vykúpať

Ako to už v týchto väčších prímorských mestách ako Barcelona alebo Malaga býva, mestská pláž je trochu ďalej od centra. Dostanete sa tam autobusom z Placa del Ayutamiento (Radničné námestie) a cieľová destinácia je Playa Malvarossa.

Kúsok ďalej je pláž Patacona. Keď sme tam boli my s Kikou, bolo veterno, a tak sme si užili vlny. Voda však bola príjemne teplá.

Romantický západ slnka

Ak ste vo Valencii a máte k dispozícii auto, choďte sa pozrieť aj na jazero Albufera, vzdialené cca 10 kilometrov južne od Valencie. Je unikátne tým, že sa tam spája sladká voda rieky a slaná voda mora. Názov Albufera je odvodené od arabského slova al-buhayra, čo znamená malé more. V niekoľkých arabských básňach sa pravidelne vyskytuje fráza zrkadlo slnka, termín označujúci poetickú krásu, ktorá zosobňuje túto časť vidieka.

Ľudia sa tam chodievajú pozerať na západ slnka. Niektorí si prenajímajú loďky alebo si robia svadobné fotografie. Romantické, čo poviete?

zdroj foto: lovevalencia.com

Kam do baru alebo tancovať?

Najlepšiu sangriu vo Valencii sme našli v Café de las Horas, neďaleko trhoviska Mercado Central, kam tiež odporúčame ísť. Sangria vás tam vyjde na 8 eur, za Aqua de Valencia zaplatíte 10 eur za karafu pre dvoch. Večer nás však už o pol druhej posielali preč, lebo zatvárali :).

Cafe de las horas stojí za to už len kvôli spektakulárnemu interiéru

Ak si chcete zatancovať, najznámejšie salsa tančiarne sú Agora Salsa, Noches de salsa či Carribean’s. Všetky sú však dočasne zatvorené. Funguje asi len Valentino’s v sobotu od jedenástej večer a Asucar, ktorý by mal byť otvorený každý deň od piatej.

Ale nemusíte chodiť len po diskotékach. Ja som si objednala hodinu priamo v tanečnej škole Tiempo del Tango. Hodina tanga s profesionálnym učiteľom vás vyjde na 34 eur, čo stojí za to. Dá sa tam ísť aj pešo z centra, trvá to cca 20 minút.

Takto impozantne vyzerá Hlavná pošta – Correus

Čo všetko vás to bude stáť na osobu?

  • letenka s 10 kg batožinou a poistením 150 eur
  • spiatočný lístok Slovak Lines do Schwechatu 16 eur
  • taxík z letiska tam aj späť na osobu 16 eur
  • ubytovanie na 4 noci na osobu 50 eur
  • strava cca 30 eur na deň, spolu 150 eur
  • vstupné do múzeí cca 50 eur
  • spolu 432 EUR
S Kristínou na Plaza de la Virgen

Foto: Alexandra Vrábelová, Kristína Majerová

žiadne príspevky na zobrazenie