Dve slová, ktoré by ste si mali pozrieť na každej etikete na potravinách

0
Dve slová, ktoré by ste si mali pozrieť na každej etikete na potravinách

Myslíte si, že viete, čo tie slová na etikete znamenajú, ale výskumy hovoria, že sa môžete mýliť. Etikety na potravinách sa môžu zdať intuitívne, ale pre priemerného kupujúceho môžu byť ťažko čitateľné a nie úplne zrozumiteľné.

Tieto štítky zvyčajne obsahujú mätúce dátumy spotreby, zložky, o ktorých ste nikdy nepočuli, a údaje o výživovej hodnote s ohromným množstvom informácií. Možno by ste sa ani neobťažovali venovať príliš veľkú pozornosť etiketám na potravinách, ale je tu predovšetkým jedna vec, ktorú by ste určite mali hľadať.

Nový výskum ukazuje, že na každej jednej etikete potraviny sú dve dôležité slová – a väčšina spotrebiteľov, ktorí si myslia, že vedia, čo znamenajú, sa mýlia. Mnoho ľudí nevie, čo v skutočnosti znamená slovo „Použiť do“ (use before) na štítku potraviny.

Dátum minimálnej trvanlivosti

Európske nariadenie definuje dátum minimálnej trvanlivosti ako dátum, do ktorého si potravina, ak je správne skladovaná, uchováva svoje vlastnosti. Výrobca garantuje, že do daného dátumu je potravina bezpečná a udrží si svoju textúru, vôňu i chuť. Ale aj po dátume minimálnej trvanlivosti je potravina ešte stále bezpečná na konzumovanie, ak obal nie je poškodený. Po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti skontrolujte neporušenosť obalu potraviny a po jej otvorení sa zamerajte na to, či vyzerá a vonia dobre. Až potom sa rozhodnite, či sa potravina dá zjesť alebo nie.

Dátum minimálnej trvanlivosti sa uvádza napríklad pri mrazených potravinách,sušených (napr. cestoviny, ryža), či konzervovaných..

Dátum spotreby

Dátum spotreby je dátum, do ktorého je potravinu bezpečné konzumovať. Označujú sa ním potraviny, ktoré podliehajú rýchlej skaze (najmä čerstvé potraviny ako napríklad čerstvé mäso, čerstvé syry).

Pri potravinách, ktoré sa rýchlo kazia a z tohto dôvodu môžu byť nebezpečné pre zdravie ľudí, sa dátum minimálnej trvanlivosti nahrádza dátumom spotreby.

Po uplynutí dátumu spotreby už potravina nie je zo zdravotného hľadiska bezpečná, t. j. neodporúča sa ju konzumovať, a to ani za predpokladu, že boli dodržané podmienky skladovania.

Prečítajte si: Základné potraviny, ktoré je dobré mať vo svojej špajzi alebo chladničke

Ľudia nepoznajú význam etikety

Štúdia zverejnená 1. mája v časopise Journal of Nutrition Education and Behavior zistila, že väčšina ľudí nevie, ako správne čítať štítky s dátumom spotreby na obaloch potravín. Štúdia, ktorá využila údaje od viac ako 2 600 spotrebiteľov v roku 2019 prostredníctvom amerického prieskumu spoločnosti Amazon Mechanical Turk, zistila, že iba 24,3 percenta respondentov správne pozná konkrétny význam označenia „Použiť do“, čo je dátum, po ktorom potraviny už nie sú bezpečne jesť.

Ľudia si však myslia, že vedia, čo to znamená, pričom 89,4% uviedlo, že si boli istí, že vedia presný význam. Niektorí spotrebitelia tiež nevedia, čo znamená dátum „Najlepšie použité do – best before“. Vaše etikety na potravinách môžu obsahovať aj dátum „Najlepšie použiť do„, čo znamená, že po tomto dátume sa kvalita jedla môže zhoršiť.

Podľa štúdie iba 46,2 percenta respondentov správne identifikovalo konkrétny význam dátumu „Najlepšie použiť do“, hoci 92,1 percenta si bolo istých, že vie, čo to znamená. „Napriek tomu, že štítky často používali, veľa ľudí štítkom úplne nerozumelo,“ spoluautorka štúdie Catherine Turvey, MPH, z katedry vied o cvičení a výžive na Milken Institute School of Public Health.

Tieto dva dátumy neznamenajú to isté. Vedci poznamenávajú, že medzi dátumom „Spotrebovať do“ a „Najlepšie spotrebovať do“ je zreteľný rozdiel. Ak je produkt po dátume spotreby, mali by ste ho vyhodiť. Ak je však po dátume „Najlepšie spotrebovať do“, môžete pomocou svojich zmyslov a najlepšieho úsudku zistiť, či je stále dobré jesť, čo potenciálne zabráni zbytočnému plytvaniu potravinami.

Prečítajte si: Čo variť? Jedálniček na týždeň so zoznamom potravín

Keď v potravine došlo k zmene kvality

„Môžete spoznať, že vo vašom jedle došlo k zmene, pretože vonia akosi inak, alebo môžete povedať, že to nemá také vlastnosti, aké hľadáte,“ uviedol Turvey. „Potom sa môžete rozhodnúť, že kvalita jedla klesla natoľko, že jedlo už nie je chutné a nebudú ho konzumovať.“

Ľudia pokračujú v nesprávnom čítaní označení aj po získaní vzdelania o ich významoch

Turvey uviedol, že prostredníctvom štúdie vedci zistili, že ľudia aj po sledovaní vzdelávacích správ naďalej nesprávne hodnotili štítky. Napriek tomu, že sa respondenti dozvedeli rozdiely medzi týmito dvoma označeniami, 37 percent stále nerozumelo konkrétnemu významu dátumu „Najlepšie použiť do“, zatiaľ čo 48 percent neidentifikovalo konkrétny význam dátumov „Použiť do“.

„Neoprávnená dôvera a neznalosť dátumových štítkov môžu viesť k tomu, že spotrebitelia budú menej pozorní voči vzdelávacím správam, ktoré vysvetľujú systém označovania potravinárskeho priemyslu,“ uviedol Turvey.

Zdroj: bestlifeonline.com

žiadne príspevky na zobrazenie