Eklektický štýl – bývanie pre priaznivcov experimentu, kontrastu a kreativity

0
Eklektický štýl – bývanie pre priaznivcov experimentu, kontrastu a kreativity

Máloktorý interiérový štýl je viac otvorený experimentovaniu a kombináciám zdanlivo nezlučiteľných prvkov ako eklekticizmus. Nie náhodou sa tento dizajnérsky smer dostal do povedomia všetkých, ktorí túžia po bývaní v originálne a nadčasovo zariadenom príbytku evokujúcom pocit slobody a voľnosti.

Prví priekopníci eklekticizmu sa nikdy netajili tým, že tento štýl je vhodný len do vybraných domácností. Dôvodom sú vysoké požiadavky na tvorbu dizajnu, ktorý je navrhovaný v rytme tohto smeru a jeho najcharakteristickejších prvkov. Za týmito vysokými nárokmi stojí práve snaha eklekticizmu experimentovať a kombinovať mnoho odlišných štýlov z rôznych období, ktorá by bez fantázie, umeleckého cítenia a kreatívnych schopností dopadla skôr chaosom ako pôvabne zariadenou domácnosťou.

Foto: www.pixabay.com

Eklekticizmus vo vede, filozofii, v móde aj v dizajne

Otvorený a experimentálny charakter tohto interiérového štýlu vychádza zo samotnej podstaty eklekticizmu ako všeobecného pojmu, ktorý označuje metodiku práce v rôznych sférach. Ide o spôsob preberania cudzích prvkov a tvorivých procesov z viacerých oblastí a období, ktoré pomáhajú nájsť optimálne kombinácie postupov vedúcich k splneniu cieľa. Táto metodika sa ukázala ako efektívna v niekoľkých oblastiach. Z hľadiska pracovných postupov sa uplatnila najmä v oblasti vedy a filozofie. Z hľadiska využitia pri kreatívnej práci sa dostala do módy aj do umenia, kde je dodnes jedným z najznámejších architektonických a interiérových smerov.

Vznik a história eklekticizmu ako interiérového štýlu

Nástup eklekticizmu na scénu v interiérovom dizajne prišiel súbežne s príchodom tohto štýlu do sveta architektúry. Dialo sa tak v 2. polovici 19. storočia, kedy nastala ďalšia väčšia vlna dizajnérskych experimentov. Práve to prialo novovznikajúcemu štýlu, aby si okamžite našiel priaznivcov, ktorí ho šírili ďalej. Na konci 19. storočia bol bežnou súčasťou bytov a domov v každom väčšom európskom meste. V medzivojnovom a v povojnovom období sa stiahol do úzadia, no pred koncom 20. storočia sa vďaka možnosti kombinovania mnohých moderných štýlov 20. storočia opäť dostal do popredia.

5 nepísaných zásad pri návrhu eklektických interiérov:

– do interiéru zakomponujte úplne staré aj moderné doplnky

– pri výbere zariadenia zmiešajte doplnky z viacerých štýlov

– kombinujte výrazné odtiene bez ohľadu na to, či spolu ladia

– do každej izby zahrňte 1 prvok, ktorý bude jej stredobodom

– priestor nezabudnite oživiť humorom, hravosťou a umením

Obľúbené eklektické kombinácie interiérových štýlov:

industriálny štýl obohatený o neutrálny vintage a pestrofarebné retro

– luxusne pôsobiaci glamour štýl kombinovaný s retrom a pop-art štýlom

– jemný provensálsky štýl spojený s extravagantným bohémskym štýlom

Kombinácie farieb vhodné do eklektického interiéru

Jednou z hlavných čŕt eklekticizmu je vybočiť z usporiadaného poriadku a porušiť zaužívané pravidlá. Na to sa najviac hodí pestrá kombinácia farieb, ktoré zdanlivo neladia. Najšikovnejší dizajnéri však dokážu zladiť teplé farby so studenými a svetlé odtiene s tmavými tak, aby táto kombinácia nepôsobila rušivo. Tajomstvom celého úspechu je výber dominantného odtieňa, ktorému budú ostatné sekundovať. Dominantná farba môže mať výrazný až krikľavý akcent.

Prírodné aj umelé materiály, chladné aj teplé prvky

Podobne ako pri farbách, aj pri voľbe materiálov môžete spájať protichodné prúdy. V tomto prípade je takéto spojenie oveľa menej riskantné ako pri kombinovaní farieb. Umelé materiály ako plast a vinyl nemajú žiadny problém s drevom, kameňom či kovom. Vhodné sú takisto rozmanité kombinácie samotných prírodných prvkov. Teplo vyžarujúce z dreveného nábytku  alebo podlahy príjemne vyváži chladnejší kov alebo prírodný kameň.

Starožitnosti, modernejšie doplnky aj ručná výroba

Pri kombinácii chladných a teplých prvkov môžete vsadiť na starožitnosti aj nové moderné doplnky. Zo starožitností sú vhodné všetky cenné kúsky, ktoré dodajú interiéru šarm. Medzi takéto doplnky patria zrkadlá s veľkým kovovým rámom, kukučkové hodiny alebo starožitný masívny nábytok. Retro štýl zastúpia staré funkčné spotrebiče a fotografie na stenách, ktoré môžu doplniť veľkoformátové obrazy alebo plagáty typické pre pop-art. Chýbať nesmú ručne zhotovené dekorácie a ručne vyrobený nábytok z paliet alebo pneumatík, ktorý dodá príbytku vždy vítaný humor a nadhľad.

Foto: www.pixabay.com

Možných kombinácií, ktoré spájajú rôzne farby, materiály a doplnky, je v eklektickom štýle nekonečne veľa. Pozitívom otvorenosti a experimentovania, na ktoré tento interiérový smer vsádza, je najmä príležitosť vytvoriť si dizajn na mieru podľa vlastného vkusu. Práve vtedy bude váš eklektický interiér najautentickejší.

Zdroj foto na titulke: www.pixabay.com

žiadne príspevky na zobrazenie