Eleanor Roosevelt – jedna z najvplyvnejších a najobdivovanejších prvých dám v USA

0
Eleanor Roosevelt – jedna z najvplyvnejších a najobdivovanejších prvých dám v USA

Úsmev, spoločenský status a elegantný vzhľad na získanie popularity a podpory národa nestačí. Vedia to všetky ženy, ktoré si vyskúšali pozíciu prvej dámy. Obzvlášť ťažké to majú v USA, kde je latka nastavená veľmi vysoko už niekoľko desaťročí. Na pomerne vysokú úroveň ju zdvihla Eleanor Roosevelt.

Máloktorá osobnosť verejného života v USA sa zapísala do sŕdc Američanov takými veľkými písmenami ako Eleanor Roosevelt. Manželka F. D. Roosevelta na to v porovnaní s dnešnými prvými dámami nepotrebovala ani sociálne siete či iné online platformy, ktoré sa stali bežným marketingovým nástrojom politikov. Na získanie vplyvu, obdivu a obrovskej popularity, akú podľa niektorých historikov nedosiahla žiadna z jej nástupkýň, jej stačila cieľavedomá práca.

Na politickú kariéru bola priam predurčená

Rodáčka z New Yorku mala k politike a diplomacii blízko už od narodenia. Dôvodom bol jej pôvod. V roku 1884 sa narodila do vplyvnej rodiny, v ktorej bolo niekoľko významných osôb z politického života. Tou najznámejšou bol strýko Theodore Roosevelt, ktorý v rokoch 1901-1909 zastával funkciu prezidenta. Dodnes nie je jasné, či Theodore alebo iní príbuzní zohrali nejakú úlohu pri jej sobáši so vzdialenejším bratrancom Franklinom Delanom Rooseveltom, vďaka ktorému sa Eleanor neskôr stala prvou dámou USA.

Roosevelt, Franklin D. (Franklin Delano), 1882-1945, Foto: Wikimedia

Najdlhšie slúžiaca prvá dáma v histórii USA

Manželia Rooseveltovci sa postavili na čelo USA v roku 1933. Udialo sa tak po prvom zo 4 volebných víťazstiev, vďaka ktorým ostal Franklin Delano v úrade až do roku 1945, čo bolo najdlhšie spomedzi všetkých doterajších amerických prezidentov. S tým sa do histórie ako najdlhšie slúžiaca prvá dáma v USA zapísala aj Eleanor, ktorá strávila po boku prezidenta celých 12 rokov.

Nový prístup k úlohe americkej prvej dámy

Nástup éry manželov Rooseveltovcov nepriniesol zmeny iba v americkej politike. Eleanor sa podpísala aj na zmene ponímania štatútu prvej dámy. Na rozdiel od predchodkýň sa aktívne zapájala do spoločenského, neskôr aj do politického diania. Navyše, svojej úlohy sa zhostila vo veľkom štýle. Okrem toho, že na pravidelných tlačovkách prízvukovala potrebu zlepšovať stav ľudských práv a zastávať sa menšín, nezabúdala na osobné stretnutia s rádovými ľuďmi, ktorých srdcia si získavala empatiou, pochopením a ochotou bojovať za zlepšenie ich života.

Prvá Američanka vo vyššej politickej funkcii

Aktivita, ktorou Eleanor chrlila, nemohla ostať len pri práci prvej dámy. Rozhľad, odhodlanie a schopnosť osloviť ľudí jej v spojitosti s narastajúcou popularitou prinášalo čoraz väčší vplyv v Demokratickej strane. Netrvalo dlho a ako žena s najvyšším vplyvom v tomto politickom zoskupení získala dôležitý verejný post. Ten sa jej ušiel krátko po manželovej smrti v roku 1945, keď ju nový prezident Harry Truman poveril funkciou veľvyslankyne USA pri OSN. Stala sa tak vôbec prvou americkou ženou, ktorá zastávala takúto vysokú verejnú pozíciu.

Zásluhy na posilnení ľudských práv vo svete

Ako veľvyslankyňa pracujúca na poli OSN mala na starosti ľudské práva, ktorým sa venovala už ako prvá dáma. V rámci riešenia tejto témy spolupracovala s viacerými inštitúciami, ktoré mali za úlohu šíriť osvetu o podpore práv žien, detí aj menšín. K jej najväčším úspechom patrí schválenie Všeobecnej deklarácie ľudských práv, ku ktorému OSN pristúpila na základe návrhu výboru pre ľudské práva, ktorému v tom čase predsedala práve Eleanor.

Aktívny prístup niekdajšej prvej dámy k podpore ľudských práv oceňovala široká politická aj odborná verejnosť. Spomínaný Harry Truman jej dokonca udelil pomyselný titul „Prvá dáma sveta“, čo malo byť ocenením za jej prácu v tejto oblasti. Eleanor Roosevelt to prinieslo ešte väčšiu popularitu, ktorú sa postupne snažili získať ďalšie prvé dámy, no vo väčšine prípadov neúspešne.  

Prečítajte si aj: Aké boli prvé dámy posledných amerických prezidentov?

Zdroj foto na titulke: https://commons.wikimedia.org/w/index.php?search=Eleanor+Roosevelt&title=Special:MediaSearch&go=Go&type=image

žiadne príspevky na zobrazenie