Fotografie Barcelony z výšky ukazujú dokonalú symetriu jej architektúry

0
Fotografie Barcelony z výšky ukazujú dokonalú symetriu jej architektúry

Maďarský fotograf Márton Mogyorósy sa z vtáčej perspektívy pozrel na turisticky obľúbenú Barcelonu. Vyhol sa však svetoznámym pamiatkam ako Sagrada Familia či vychýrenej ulici La Rambla. Chcel poukázať na ďalšie architektonické poklady, ktoré sa v Barcelone nachádzajú.

Barcelona je hlavné mesto Katalánska. Má 1,6 milióna obyvateľov. Leží na pobreží Stredozemného mora a po Madride je druhým najväčším španielskym mestom.

Chrám Sagrada Familia
Chrám Sagrada Familia, wikipedia.org

Barcelona patrí medzi najvýznamnejšie španielske mestá; svojou polohou a relatívnou blízkosťou pri francúzskych hraniciach je pre veľa Európanov ľahšie dostupná ako Madrid.

Mesto je sídlom arcibiskupa, má niekoľko univerzít a je najväčším obchodným a priemyselným centrom celého Španielska.

Fotograf zaznamenal vďaka dronu netradičný uhol pohľadu na mesto a jeho priľahlé pláže. Mogyorósy sa zameriaval najmä na unikátnu symetriu mestskej krajiny. Vyberal si také prvky, ktoré spolu vytvárali geometrickú kompozíciu. Na jeho fotografiách teda nájdete napríklad cementové kvádre splývajúce s morom, trojuholníky aj obdĺžniky. Opakovanie týchto objektov na jednotlivých fotografiách vytvára vizuálnu harmóniu.

Na ďalších fotografiách sa autor zameral na apartmánovú budovu Walden 7, ktorá sa nachádza v Sant Just Desvern. Budovu navrhol majstrovský španielsky architekt Ricardo Bofill. Zaujímavá je najmä tým, že je tvorená ohnutými stenami a kruhovitými vežičkami. Z výšky tak budova vyzerá ako labyrint, ktorý sa postupne prepadá do hĺbky.

Autor: Márton Mogyorósy
Autor: Márton Mogyorósy

Mogyorósy svojou sériou ukazuje, aké pôsobivé dokážu byť fotografie z dronu. Dron lietajúci vo výške ponúka unikátne perspektívy sveta. Môžeme sa tak vďaka nemu na akékoľvek miesto pozrieť úplne novým spôsobom. Čo sa teda týka katalánskej metropoly, vieme oceniť aj malé budovy mestskej architektúry. Tie bývajú zanedbávané najmä kvôli veľkým turistickým lákadlám. Každý kváder či stavba však buduje tvar a osobnosť mesta.

Autor: Márton Mogyorósy
Autor: Márton Mogyorósy
Autor: Márton Mogyorósy

 

žiadne príspevky na zobrazenie