Geniálny architekt, ktorým otriasla brutálna vražda: Na jeho výtvory budete hľadieť v nemom úžase (FOTO)

0
Geniálny architekt, ktorým otriasla brutálna vražda: Na jeho výtvory budete hľadieť v nemom úžase (FOTO)
Architekt Frank L. Wright a jeho dielo Fallingwater /Zdroj: Instagram - visitfallingwater

Muž, ktorého možno označiť za majstra architektúry a génia, to nemal v živote vždy ľahké. Jeho tvorba zožala obrovský úspech, zapísal sa priam do histórie, no v srdci mu zostala diera po vražde jeho životnej lásky a ich detí. Výtvory Franka Lloyda Wrighta vás dostanú už na prvý pohľad, ale rovnako aj tragédia, s ktorou sa musel vysporiadať.

Ako informuje Frank Lloyd Wright Foundation, viac ako 70-ročná kariéra kreatívneho génia mala svoj prínos. V 20. storočí patril k majstrom architektúry a najmenej 12 jeho budov sa stalo najvýznamnejšími v danom období. Spočiatku vytváral domy, kancelárie, kostoly, školy a neskôr mu nerobili problém ani mrakodrapy, hotely či múzeá.

Solomon R. Guggenheim Museum / Zdroj: Instagram – _frank_lloyd_wright_

Vplyvná žena v jeho živote

Frank Wright, pôvodom z Wiscnonsinu, mal zaujímavý ľúbostný život. Trikrát sa oženil, no kľúčovú rolu zohrala matka. Architectural Digest vysvetľuje, že práve ona predpovedala, že z jej syna sa stane architekt. Už od detstva mu ukazovala budovy, aby podporila jeho rozvoj. Okrem toho mu kúpila blokovú súpravu Froebel Gifts, ktorú využívali na vzdelávanie. Franka architektúra skutočne zaujala a študoval ju na univerzite vo Wisconsine. Neskôr sa presťahoval do Chicaga kvôli práci. Zamestnal sa v spoločnosti Adler & Sulliva, kde mohol získať potrebnú prax. Mladý Wright sa už ale vtedy považoval za génia a mal dojem, že nikdy nebude dobre zaplatený za svoju prácu. V Chicagu si však postavil dom s názvom Oak Park home a usadil sa tam aj so svojou prvou manželkou. Návrh prekrásnej budovy vytvoril, keď mal iba 22 rokov. Inšpiroval sa Art & Crafts movementom.

Vyhadzov

Ako uviedol Marty B., šéfredaktor Bungalo, Frank si počas práce v spoločnosti Adler & Sullivan hľadal vlastných klientov. Keď sa to dozvedeli jeho nariadení, okamžite ho vyhodili. On sa však nemal čoho báť. Rýchlo sa uchytil a jeho návrhy sa stávali čoraz populárnejšími. Wright mal v tvorbe blízko k Prériovému štýlu, ktorý sa vyznačoval dlhými domami s veľmi nízkou strechou, aby v nich bolo počuť ozvenu. Vchod bol zvyčajne prekrytý parapetom, na ktorom ešte stáli veľké kvetináče. Podobnú tvorbu uplatňoval aj pri iných domoch. Neoddeliteľnou súčasťou Prériového štýlu bola precízna remeselná práca s drevom a svetlom. Významnou budovou 20. storočia sa stala Unity Temple. Je považovaná za prvú modernú budovu na svete. Bola dokončená v roku 1908, no spoločnosť ju veľmi neocenila. Wright ale svojím výtvorom predbehol dobu.

Masaker v Taliesine

Wright stretol počas svojej práce Mamah Borthwick Chaney, do ktorej sa hlboko zamiloval. Bola to však manželka jeho klienta. Vznikla medzi nimi aférka, ktorá prerástla do čohosi vážnejšieho. V roku 1909 opustili svoje rodiny a odišli žiť do Európy. O pár rokov sa vrátili a usadili sa radšej vo Wisconsine, kde postavili Taliesin. Wright pri výstavbe opäť uplatnil Prériový štýl. Zaujímavosťou je, že dom nie je postavený na kopci, ale z neho. Aj tým bol Frank známy – na výstavbu používal miestne dostupné materiály. Žiaľ, hoci mal s Mamah vysnívaný život v prekrásnom dome, v roku 1914 došlo k obrovskej tragédii. Wright bol práve vtedy pracovne v Chicagu. Mamah a jej deti mali klasické ráno, keď v tom starší pracovník, ktorý mal by šéfkuchárom, schmatol sekeru a brutálne ich zavraždil. Následne podpálil celý dom a zabil ďalších štyroch ľudí. Wright prežíval muky, prišiel o svoju životnú lásku a dve deti. Únik hľadal najmä v práci. Svedčí o tom postavenie Imperial Hotela v Tokyu, ktorý dokonca v roku 1923 ustál zemetrasenie.

Taliesin West / Zdroj: Instagram – _frank_lloyd_wright_

Rázna zmena v štýle

Medzi významné Wrightove diela určite patrí Hollyhock House, ktorý možno považovať za „mayské prebudenie“. Rovnakým štýlom bol navrhnutý aj Millard House, Storer House, Freeman House a Ennis House. Hoci mal každý dom svoj vlastný vzor, všetky pripomínal mayskú tvorbu. Wright sa úplne odklonil od štýlu, ktorú predtým uplatňoval. Napriek tomu boli jeho výtvory mimoriadne prekrásne.

Budova, ktorá si získa každého

Niet pochýb, že architekt z Wiscnonsinu bol obrovským géniom. Avšak jeho nezabudnuteľným dielom je Fallingwater vybudovaný v Pittsburghu. Frank tu spojil všetky svoje predchádzajúce skúsenosti a zároveň vytvoril niečo nové, a to priamo na vodopáde. Interiér domu bol tak presvetlený, až mal človek pocit, že je stále vonku. Základným znakom domu bol balans. Všetko so sebou správne ladilo. Wright týmto domom očaril davy ľudí a časopis Time ho považuje za jeho najlepší výtvor. Veď, presvedčte sa sami.

Zdroj: Frank Lloyd Wright Foundation, Architectural Digest, Bungalo

Zdroj fotografií: Instagram / _frank_lloyd_wright / visitfallingwater

žiadne príspevky na zobrazenie