Gwen Stefani: Ako jej dyslexia negatívne ovplyvnila život

0
Gwen Stefani: Ako jej dyslexia negatívne ovplyvnila život
https://www.instagram.com/gwenstefani/
Pohľad na veci očami vašich detí môže rozšíriť vašu perspektívu. V prípade Gwen Stefani jej synovia pomohli porozumieť niektorým problémom, s ktorými sa stretávala predtým v živote.
V rozhovore so Zane Lowem pre jeho reláciu At Home With o Apple Music Gwen Stefani uviedla, že zistila, že má dyslexiu. Prišla na to potom, čo sa jej synovia začali učiť čítať.
„Jedna vec, ktorú som vďaka deťom zistila, je, že mám dyslexiu,“ prezradila speváčka a porotkyňa v The Voice. „Každý má nejaký problém, o ktorom sa možno dozvie neskôr, a ja mám toto. Mám pocit, že mnohé problémy, ktoré som mala, alebo dokonca rozhodnutia, ktoré som urobila, pramenia z toho. A teraz moje deti – očividne je to všetko genetické – majú niektoré z týchto problémov.“

Dyslexia je porucha čítania

Podľa kliniky Mayo je dyslexia „porucha učenia, ktorá zahŕňa problémy s čítaním kvôli problémom s identifikáciou zvukov reči a s učením sa, ako súvisia s písmenami a slovami“. Ovplyvňuje časť mozgu, ktorá spracováva jazyk. Klinika Mayo tiež poznamenáva, že dyslexia má tendenciu byť dedičná a často je diagnostikovaná až v dospelosti.
Dyslexia je špecifická porucha prejavujúca sa neschopnosťou naučiť sa čítať, napriek tomu, že sa dieťaťu dostáva bežného výučbového vedenia a má primeranú inteligenciu. Dyslexia je vážnou biologicky podmienenou poruchou učenia a je najrozšírenejším postihnutím v európskych krajinách (okolo 4 – 12% žiakov ZŠ).
Stefani má tri deti: 14-ročného Kingstona, 12-ročného Zumu a 6-ročného Apolla so svojim bývalým manželom Gavinom Rossdaleom. A v podcaste vysvetlila, že vďaka zvýšenému povedomiu o tejto poruche sú jej deti schopné získať podporu pri čítaní, ktorú ona nemala.
„Teraz dostávajú všetky tieto výhody,“ povedala 51-ročná speváčka. „Majú neuveriteľných učiteľov a školy a nemusia sa za to hanbiť. Chápu, že ich mozog funguje iným spôsobom.“

Gwenina nediagnostikovaná dyslexia ovplyvnila jej život

Dyslexia ju ovplyvňovala od školy až po dobu, kedy bola vedúcou speváčkou skupiny No Doubt. Škola pre ňu nebola jednoduchá. „Bola som dobré dievča. Nerobila som nič zlé,“ vysvetlila Stefani v podcaste. 
„Bolo pre mňa skutočne ťažké fungovať v tej štvorcovej krabici školy, kde sme všetkému mali rozumieť. A môj mozog takto nefungoval.“ Vidí však aj svetlú stránku: „Môj mozog funguje rôznymi spôsobmi, ktoré sú pravdepodobne darom, ktorý iní ľudia nemajú.“

Dyslexia ovplyvnila aj jej sebavedomie

Stefani hovorí o čase, kedy vznikal album Tragic Kingdom jej kapely No Doubt z roku 1995, ktorý obsahuje piesne o jej rozchode s basgitaristom a spoluautorom hudby Tonym Kanalom. Cítila sa na najposlednejšom mieste – a myslí si, že k tomu prispela jej dyslexia -, ale vystupovanie bola jedna z vecí, vďaka ktorej sa cítila lepšie.
https://www.instagram.com/gwenstefani/
„Napísala som celú nahrávku, hoci som nevedela ani ako napísať pieseň, a doslova som položila celý svoj život, aby ju každý počul,“ povedala. „A potom som stále zostávala v kapele s Tonym, na ktorom som bola taká závislá, pravdepodobne aj kvôli mojej dyslexii. Nič z toho som doteraz nevedela. Myslím si však, že som necítila sebadôveru.
„Ale v tej dobe, keď som napísala pieseň alebo som sa dostala na pódium, cítila som sa skvele, pretože som videla, že to je asi jediné, čo mi ide.“

Škola bola pre ňu ťažká

Pred rokmi mala podozrenie, že môže mať dyslexiu. Téma sa objavila v rozhovore, ktorý Gwen Stefani v roku 2009 urobila s časopisom Elle, keď jej najstaršie dieťa Kingston malo iba tri roky. Stefani vtedy povedala:
„Škola bola pre mňa skutočne ťažká. Nechcela som zlyhať. Chcela som byť múdra! A snívalo sa mi, ako do zošitov píšem meno svojho priateľa. Bola to taká katastrofa. Je to také smutné! Je mi smutno, keď si na to spomeniem. Stále mám nočné mory z testov.“

Dnes má krásnu rodinu

V dnešnej dobe sa jej darí lepšie ako kedykoľvek predtým. Stefani je posledných päť rokov vo vzťahu so svojím kolegom z Voice, country spevákom Blake Sheltonom. Títo dvaja sa tento rok zasnúbili a ona časť svojho súčasného šťastia pripisuje ich milostnému príbehu. „Život je teraz taký skvelý, pretože mám najlepšieho priateľa, do ktorého môžem byť zamilovaná a zdieľať s ním všetko a dôverovať mu,“ povedala Stefani. „Je to nová kapitola.“
Gwen a Blake, zdroj: instagram.com/gwenstefani/
Zdroj: bestlifeonline.com

žiadne príspevky na zobrazenie